Kesän työt


Kesä, milloin nyt kenenkin mielestä on kesä, on puutarhassa ehkä parasta aikaa, säästä riippumatta. On tavattoman ihanaa seurata, miten kylvökset ovat onnistuneet, miten kaikki kasvavat.

Pelkkään ihasteluun ei ole varaa, vaan kasveista on pidettävä huolta kaiken aikaa. Tämä ei tarkoita rankkaa puurtamista aamusta iltaan, ei suinkaan. Se tarkoittaa sitä, että on luotava kasveille sellaiset olosuhteet, että ne pärjäävät omin voimin, puurtamisinnostusten välillä.

Olosuhde, mitä se tarkoittaa? Riippuu kasvista, mitkä ovat ihanneolosuhteet, mutta onneksi kasvit ovat melko joustavia, ja kykenevät elämään silloinkin, kun olosuhteet eivät ole ihan täydelliset.

Kaikille kasveille on kuitenkin tietyt asiat elintärkeitä: vesi, valo, ravinteet ja maa, johon juuret pääsevät porautumaan, niin ja tietenkin se tila, jossa mahtuu kasvamaan.

Veden suhteet jotkin kasvit ovat vaativampia. Usein ohutlehtiset, hennot kasvit, ovat tarkkoja tasaisista kosteusolosuhteista. Ne eivät selviydy pitkistä kuivista kausista, vaan vaativat koko ajan vettä ulottuvillaan. Paksut, nahkeat tai karvapeitteiset lehdet säätelevät paremmin haihdutettavan veden määrää ja tälla tavoin eivät heti kupsahda kuivuuden yllättäessä.

Maasta haihtuvan veden määrää voi vähentää erilaisin kattein. On osittain makuasia, minkänäköistä katetta haluaa puutarhaansa laittaa, mikäli mietitään vain veden haihdutusta. Mikä tahansa peite, joka suojaa maan pinnan auringon paahteelta ja tuulen tuiverrukselta, rajoittaa haihtumista. Katteella voi kuitenkin tehdä paljon muutakin kuin vedensäädäntää ja siksi katteella on väliä. Erilaisista katteista kerron tarkemmin omassa osiossaan.

Sadon määrään vaikuttaa tila, jossa kasvi kasvaa. Liian tiheässä sato ei mahdu muodostumaan ja liian harvassa voivat rikkakasvit vallata vapaana olevan tilan ja viedä ravinteita, valoa ja vettä satokasveilta.

Siementen kylvössä kannattaa siis jo keskittyä siementen määrään per tietty pinta-ala tai kylvömetri, jotta harventamista ei olisi niin kovin paljon.

Joskus voi hitaasti kasvavien väliin laittaa nopeasti kasvavia, jolloin ensimmäisen sadon voi poimia jälkimmäisen sadon kasvaessa ja vähitellen vallatessa enemmän kasvutilaa.