Kesän valmistelu

Kesän valmistelut on syytä aloittaa viimeistään siinä vaiheessa kun joulusiivous on tehty ja ensimmäiset auringonsäteet heijastuvat ikkunasta.

Ensimmäiseksi kaivan lipaston laatikosta kylvösuunnitelma-vihon, jossa on eri vuosilta merkittyinä kylvetyt kasvit ja paikat niin palstalla kuin kotipihassakin. Samaisessa kierreselkäisessä vihossa on myös saadun sadon määrä kasvilajeittain. Näistä on hyvä lähteä liikkeelle, mitä on aiemmin kylvetty ja miten ne onnistuivat. Hyvä on myös kurkistaa pakastimeen, mikä ei kulunut perheen ruokailuissa talven aikana, ainakaan siihen mennessä.

Jos lähtee soitellen sotaan ja menee suoraan siemenkauppaan, huomaa äkkiseltään valinneensa monenmoista viljeltävää, enemmän kuin kylvöala sallii. Tai niin minulle kävi, ennenkuin oikeasti aloin seurata sadonmuodostusta ja ruokamenekkiä.

Uutuuksia on hyvä myös kokeilla, jotta löytyy uusia "tätä pitää aina viljellä"-herkkuja.

Seuraavaksi piirrän pohjapiirrustukset palstasta ja kotipihasta ja värittelen kullekin kasvilajille omat paikkansa. Haastavaa on malttaa jättää riittävästi väliä kylvöriveihin. Tuntuu aina siltä, että pitää hyödyntä joka ikinen neliömillimetri vähäisissä viljelyneliöissä. Vähemmän on kuitenkin parempi. Väljästi kasvavat saavat riittävästi ravinteita ja vettä maasta. Myös erilaiset kasvitaudit, sienet ja homeet, pysyy poissa helpommin, kun kasvusto pääsee tuulettumaan ja kuivumaan. Kurjalta tuntuu myös aina harventaminen, miten sitä nyt vaivalla kasvatettuja hentoja taimia voi nyhtää maasta. Aiemmin laitoin ne ajattelematta asiaa enempää, suoraan kompostiin tai jätin riviväliin katteeksi. Nyttemmin käytän nekin ruokana. Herkkullisia miniversoja, niitä samoja, joita voi ostaa vaikka minkä nimisillä kauppanimillää suoraan hevi-osastolta kaasuun pakattuna pulleassa pussissa, melkoisella kilohinnalla. Jää nimittäin sisäfilekin toiseksi hinnoittelussa! Kannattaa olla tarkkana.

Kaverille kannattaa myös kilauttaa, josko olisi samoja ajatuksia siemenistä ja voisi jakaa hankintoja. Pussissa on usein liian kanssa siemeniä pienille pinta-aloille levitettäväksi.

Ja sitten, eikun vain kauppaan ja sassiin!




Juusto -neiti, juuresmaultaan kranttu...


Minut ja kaverit voi ohjata syömään muualle kesäksi.