15.8.2018

Hyönteishotelli ja tuulensuoja samassa

Vadelmarivejä hoidettaessa syntyy runsaasti oksaa, joka maatuu kohtalaisen hitaasti sellaisenaan. Monesta puutarhaohjelmastakin viime keväältä tuttu hyönteishotelli syntyy helposti juuri vadelman avulla.

Kuvassa vielä keskeneräisenä, tilapäisillä tukirimoilla oleva hotellin perustus. Oksien lomaan voi laittaa vaikka koirankarvoja, rikkoutuneita saviruukkuja, reikätiilenpalasia ja mitä tahansa, jossa on pieniä reikiä tai rakoja hyönteisiä varten.

Nyt kuivana syksynä päätin leikata omat vadelmat jo syksyllä, vaikka yleensä teen sen vasta keväällä. Molemmille ajankohdille löytyy puolustajia syineen ja vasta-argumentteineen.

Kaikki valmistelu, joka tehdään nyt syksyllä hyönteisiä varten, tulee hyödyksi keväällä. Pölyttäjien on helpompi talvehtia ja toisaalta yleensä mukana on myös muita hyöty-hyönteisiä, jotka auttavat haitallisten hyönteisten torjunnassa kasvukaudella.

Liian siistit puutarhat, poistuneet pellonpientareet ja luonnonniittyjen vähentyminen haittaavat monien hyönteisten elämää pesäpaikkojen ja ruuanlähteiden puuttumisena.

Risuaita toimii myös loistavana tuulensuojana luoden kasvustolle sopivan mikroilmaston. Tuulella on voimakas kuivaava vaikutus, joten tuulensuoja auttaa myös veden riittävyydessä kuivina kausina.

Laittelen Iltalukemista Sinulle -osioon lähiaikana viitteitä, joista hyönteis- ja tuulensuoja-asiaa voi lueskella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla