13.3.2024

Persimoni kasvaa hurjaa vauhtia

 Kunpa en nyt saisi sitä hengiltä

Kastelun kanssa saa olla kieli keskellä suuta. Kasvi on vielä olemattomassa astiassa jossa ei ole pohjareikää. En ymmärrä, miksi sen tuollaiseen ylipäätään laitoin. Olin tosi ajattelematon. Taisin olla niin innoissani siemenestä, etten tullut pohtineeksi asiaa mitenkään loppuun asti.




Tästä kokemuksesta innostuneena taidan laittaa pari muutakin siementä hallitusti multiin. Aiemmin minulla on ollut tapana tyrkätä sitruunaa, appelsiinia, mandariinia ja vaikka mitä viherkasvien ruukkuihin. Joskus ne itävät. Tälläkin hetkellä kiinanruusun ja muratin kanssa kasvaa jokin sitrushedelmä, mutta en tiedä mikä. Sitruuna se ei ole, sillä minulle on kerrottu, että sitruunapuun lehdet tuoksuvat sitruunalle. Taimi on huonossa kunnossa, latva on saanut vetoa ikkunasta. Ruukku oli kesän auringossa ja sateessa. Unohdin sen luumupuun alle. Sateet uittivat koko ruukun ja luulin jo menettäneeni tämän kiinanruusutaimen. Sitkeästi jäi henkiin, kun leikkasin kaikki kuolleet varret pois. Tunnistatko sinä, mikä sitrus tämä on?





Eräässä puutarhaliikkeessä oli koristeappelsiinipuita ja osa niistä oli ruskeiksi kuivuneita. Pieniä koristeappelsiineja oli tippunut lattialle, josta niitä poimin muutaman. Siemeniä oli ihan valtavasti. Laitan nekin multaan. Onkohan koristeappelsiini syötävä?

6 kommenttia:

  1. Nyt täytyy myöntää, että melkein olen vähän kateellinen persimonistasi 😊 Oma siemeneni ei ole ainakaan toistaiseksi osoittanut itämaisen merkkejä. Itse asiassa juuri tänään se tuli vahingossa esiin mullasta, kun koulin sen vieressä kasvavia tomaatteja. Ei siemen ihan kuolleeltakaan näyttänyt, mietin olisiko jopa aavistuksen pulskistunut, vai oliko vain toiveajattelua? Kiva joka tapauksessa kun kerrot omasi kasvusta täällä, mukava seurailla paremman puutteessa sitä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidetään nyt vielä peukkuja, että kasvaisi. Mitäs jos antaisit sille vähän lisää kylmäkäsittelyä? Jos sen dormanssi ei ole vielä purkautunut, eikä siksi ymmärrä aloittaa itämistä. Minulla tomaatit eivät ole vielä edes mullissa, viikonloppuna olisi tarkoitus aloittaa kylvöt.

      Poista
  2. Mahtavan elinvoimainen persimonin taimi!
    Minun piti mennä ottamaan lehti sitruunapuustani ja toden totta; siinä on sitruunainen tuoksu! Ei kyllä ihan hirveän tunnistettava, greippimäiseksikin sitä voisi sanoa. Kaikilla sitruspuilla on niin samantapaiset lehdet, että vaikea sanoa. Kyllä sitruunakin ihan tuollaiselta näyttää, mutta niin myös appelsiinit, mandariinit, kumkvatti jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lainasin jopa kirjastosta kirjan, jossa oli ns. selkeät määritysohjeet, mutta eivät vain auttaneet. Edelleenkään en tiedä, mikä tuo on. Ei taida koskaan tuottaa satoa, että sen avulla saisi määritettyä. Ehkä sitten, jos tuosta tulee isompi puu, niin määritys saattaa helpottua.

      Poista
  3. Meillä on plantagenista ostettu "koristesitrus", jonka nimi on "calamondin orange". Ne ainakin ovat syötäviä. Oli täynnä hedelmiä ostettaessa ja nyt kahden vuoden jälkeen siinä on pari uutta raakiletta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää. Laitoin nyt siemenet vettymään ja illalla laitan ne multiin. Olisi kyllä kiva saada pienenpieniä sitruksia.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla