9.3.2024

Persimonin siemen yllätti

 Kylmäkäsittely ohjeen mukaan ja kylvö
Meillä syödään persimoneja todella paljon silloin, kun niiden hinta on kohtuullinen. Kaikki eivät ehkä tiedä, että liian raakana syötynä sen hedelmäliha tarttuu kitalakeen. Toisaalta, en pidä siitä enää sellaisena pehmeän kypsänä, vaan välimuoto on mielestäni paras. Samaa tai ainakin melkein sama on sharon ja kaki. En itse tiedä, kumpi tämä oikeasti oli, sharon ja persimon. Minulle ne ovat ns. samanlaisia.

Hedelmä on lähes aina siemenetön. Tänä keväänä ainakin somen perusteella siemeniä on kuitenkin ollut varsin monessa hedelmässä. Minullakin oli tasan yksi siemen, eli onnistumisen mahdollisuudet eivät olleet kovin suuret, tai ainakaan onnistumisen odotukset eivät olleet kovin korkealla. Joillakin siemen on ollut pullea, minulla lähinnä laiha manteli. Ihan lituskainen siemen ei yleensä ole kehittynyt kunnolla, eikä idä. Tämän yhden siemenen laitoin jääkaappiin kylmäkäsittelyyn ja kylvin ohjeen mukaan. 

Meillä on lattialämmitys vessassa ja laitan usein kylvökset sinne itämään. Lämmin nopeuttaa itämistä. No, varsin usein käy niin, että unohdan rasiat, sillä en näe kaapin alle, jossa kylvökset aina ovat. Niin kävi tälläkin kerralla, kun ei ollut muita samaan aikaan itämässä. Olin siis  unohtanut koko kylvön vessan lattialle kaapin alle. Onneksi selasin postausluonnoksia ja siellä oli muistutus persimonista. Ryntäsin äkkiä katsomaan tilannetta ja voi ihmettä, siemen oli itänyt. Jos en olisi nyt mennyt ottamaan sitä pois, olisin menettänyt taimen. Se oli jo aivan lyyhistymäisillään päällä olevan muovin takia. "Niska" on ihan taitoksissa, mutta eiköhän se oikene nyt kun pääsi valoon.

Laitoin taimen välittömästi olohuoneen ikkunalle ja pituutta tuli pari senttiä tosi nopeasti lisää, vaikka niska onkin vielä koukussa. Ei sitä kasvua kyllä tuosta kuvasta ihan erota.


Kylmäkäsittelyn ohjeen otin netistä persimonin siemeniä myyvän sivuston käsittelyohjeista. Onneksi tämä ohje toimi, kun bataatti-ohje oli väärä. Nyt kun tätä kirjoitusta varten etsin kyseistä ohjetta linkittääkseni siihen, niin en löydä sitä enää. Hämärästi muistan, että olisi ollut Plantagenin sivulla, mutta ehkä se on poistettu, jos ei ole siemeniäkään enää. Onneksi kirjoitin tiedot pakasterasian kanteen. Laitoin siemenen jääkaappiin märkään perliittiin 2.12.2023 ja otin pois 27.1. Ohjeessa oli, että kylmäkäsittely on 6-8 viikkoa. Eli pidin täydet 8 viikkoa.
Wikimediasta  löysin kuvan itse kasvista tai oikeammin puusta. Ei taida ihan tuollainen satomäärä tulla sisäkasvina.

10 kommenttia:

 1. Olipas mielenkiintoinen tämä persimon-tarinasi, onni että taimi pelastui! Oma siemeneni on nyt ollut mullassa jo useamman viikon kylmäkäsittelyn jälkeen. Vahva epäilys, ettei tuo aio itää, kun ei ole vielä mitään tapahtunut.
  Komea kuva persimonpuusta, siinä olisi persimoneja hetkeksi aikaa 😊 Onnea ja menestystä persimonillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että sinullakin siemen itää. Näitä tilaisuuksia tulee niin harvoin vastaan, että harjoitteluun ei ole mahdollisuuksia, valitettavasti. Mukavaa kevättä sinulle.

   Poista
 2. Olisipa komeaa, jos huonekasvi tuottaisi tuollaisen sadon kuin kuvan puu!
  Minustakin persimonit, kakit tai sharonit (en itsekään tiedä eroja) ovat ihania. Tykkään oikeastaan eniten siitä aivan pehmeästä, makeasta vaiheesta, kun hedelmäliha on kuin hilloa. Edullisiakin ne ovat johonkin aikaan vuodesta.
  Mahtava onnistuminen ja hyvä, että muistit kylvöksen juuri kreivin aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuo ihan pehmeä vaihe on jo ehkä vähän liian makeata, vaikka maultaan kyllä tosi hyvä. Postilaatikosta tulleesta esitteestä huomasin, että granaatinomenien taimiakin on nyt myynnissä. Taidan laittaa sellaisenkin itämään, niissä on siemeniä niin paljon, että "pakkohan" on jonkun niistä itää.

   Poista
 3. Hieno onnistuminen! Sailan tavoin minäkin pidän persimonista eniten silloin, kun se on jo kypsynyt melkein valuvaksi löllöksi. Isäntä ja lapset taas tykkäävät niistä kivikovina, mitä en voi käsittää lainkaan. Minun pitää pelastaa aina muutamia johonkin erilleen kypsymään, että pääsen itsekin herkuttelemaan tai sitten käydä itse ostamassa kaupasta kypsiä hedelmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuli mieleeni tuosta "melkein valuvasta löllöstä", että millaistahan marmeladia siitä tulisi? Jos laittaisi vähän sitruunaa taittamaan makeutta? Tässä sen huomaa, että eri ihmiset tykkäävät eri mauista, ja siksi ihmettelenkin, miksi joissain kokki-artikkeleissa kerrotaan Oikeasta kypsyydestä, Oikeasta makuyhdistelmästä ja ties mistä oikeasta asiasta.

   Poista
 4. Onpa hieno onnistuminen. Paljon onnea sen kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Onhan tämä todella hauska ja hieno mahdollisuus. Jos saisi edes kivan viherkasvin sisälle tästä.

   Poista
 5. Minä en ole koskaan idättänyt mitään hedelmien siemenistä. Kiva onnistuminen vaikka siemen olikin litteä . Toivon todella hyviä kasvuja .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Törmäsin yhdessä Fb-ryhmässä ihmisiin, jotka ovat kasvattaneet vaikka mitä hevi-osastolta. Itse olen näistä vähän kahta mieltä, kun pelkään kuitenkin aika paljon kasvitautien leviämistä. Sisältä ymmärtääkseni ne eivät voi levitä. Ongelmana vain, kun tapanani on vielä kesällä kaikki kasvit ulos.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla