6.1.2023

Lierojen istutus vanhaan amppeliin-videona


Lierot myöhentävät mullat puolestasi


Olen aiemminkin kertonut, että sisäkukissani on lierot töissä ruokapalkalla. Moni kysyy, että miten ne laitan ruukkuun jne. Päätin tehdä pienen videon, josta näkyy miten se onnistuu todella helposti. Malliruukkuna käytän talvehtinutta syyshortensian amppelia, missä ei ole kovin kummoisessa kunnossa oleva kasvi.

Kasveissa tapahtuu usein silminnähtävä virkistyminen parissa päivässä lierojen muutettua ruukkuun. Ne tekevät ilmarakoja, poistavat kuolleita vanhoja juuria ja muokkaavat ruoan tehokkaaksi maanparannusaineeksi.


Instagramissani oli edellisvuonna tammikuussa kuva, kun siirsin lieroja korallikaktukseen.



 
Nyt on siis lyhyt video, jossa 2 tunnin sillä aloituksesta lopputilanteeseen. Alla kuvassa näkyy lierojen tuotokset (kikkarekakkareet) mullan pinnalla lierojen kaivauduttua multaan. Koska pihalla on maa jäässä, käytän kaupasta ostettuja onkilieroja, jotka olen jo aiemminkin todennut tarkoitukseen sopiviksi.










2 kommenttia:

  1. Tämähän on mielenkiintoista! Eipä ole käynyt mielessä, että laitanpa sisäkukille muutaman lieron parantamaan kasvualustaa, vaikka puutarhassa ovat itsestäänselvyys. Talvetettavista kesäkukista matoja ja/tai niiden kikkareita löytyy aina silloin tällöin. Ruukut kun ovat kesän ajan maata vasten, niin vaikka mitä otuksia pääsee niihin helposti möyrimään.
    Onko lajilla väliä vai kelpaako mikä tahansa kukkapenkistä tai puutarhakompostista kaivettu mato? Kasteliero ainakin on ehkä liian iso pienessä kukkaruukussa mönkimään, mutta onko niillä pienemmillä eroja "työtapojen" suhteen? Pysyvätkö ne myös kiltisti ruukussa vai lähtevätkö mönkimään herkästi muualle? Ei olisi kiva löytää matoa ruokapöydältä aamupalaa laitellessaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos käytän omasta kasvimaasta otettuja, laitan mullan pintaan muovin, jonka alle nousee sopivaa lajia olevia lieroja. Tämän olen oppinut kokemuksen kautta. Lieroja on ollut ruukussa meillä reilusti yli 10 vuotta ja vain muutama yksittäinen on kokenut kaikokaipuuta ja poistunut uudesta kodistaan. Eli tosi harvinaista, ja nekin löytyivät ruukun läheltä maasta. Kompostissa olevat madot ovat toimineet myös hyvin. Itselläni on lämpökompostorit, joissa kuumuus on niin kovaa, ettei niissä ole matoja, mutta tuttavalla on nykyään lämpökompostori niin vähällä täyttötiheydellä, että se ei kuumene, vaan on muuttunut aikojen saatossa matokompostoriksi. Niitä matoja kokeilin juuri tänä talvena myös ja ovat pysyneet oikein hyvin ruukussa. Itselläni on siis isot saviruukut ja niihin en vaihda lainkaan multaa. Ylipäätään vaihdan kasveille multaa vain, jos kasvi tulee niin isoksi, että pitää vaihtaa suurempaan ruukkuun tai jos saviruukku menee rikki. Lierot hoitavat kaiken mullanhoidon. Kun vesi alkaa "solahtaa" ruukusta läpi nopeasti, on huokosto tosi iso. Silloin tökin reunoilla pitkällä "voikukkaraudalla" multaa alaspäin ja annan madoille runsaan katteen ruuaksi ruukuntäytössä. Joskus, jos lisämullan tarve on runsas, laitan ihan omaa kompostimultaa ruukkuun.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla