30.10.2018

Keväällä parvekkeelle puutarha?




Asutko kerrostalossa, etkä ole kiinnostunut vuokra-aarista tai siihen ei ole mahdollisuutta. Kerrostaloasukkaiden mahdollisuudet viljelyyn ovat pitkälti sidonnaisia parvekkeeseen.

Kasvatuspurkki ja multamäärä


Parvekkeella voi viljellä monia samoja kasviksia kuin avomaallakin. Tarvitaan vain riittävän iso ruukku. Pitkäjuurisille, kuten porkkanoilla tarvitaan syvempi laatikko kuin lehtivihanneksille.

Ruukussa on tärkeää riittävä multamäärä, jotta kosteus saadaan pidettyä tasaisena ja kasvin juurille on tilaa. Mikä on riittävä? Itse suosin esimerkiksi niin sanottua betoniämpäriä. Materiaali on lujaa, kestää sään vaihtelut ja tilavuuksia on monia. Kaikki ovat riittäviä. Tavalliset kukkaruukut eivät ole riittäviä, niissä on vaikea kasvattaa, jos ei ole aivan pedantti kastelija ja säältä suojelija.

Kastelu

Pohjalle kannattaa laittaa salaojitusta, eli esimerkiksi lecasoraa, jotta vesi pääsee valumaan pois multa-alueelta tarpeen tullen. Lecasoran ja mullan väliin voi laittaa vaikka harsoa, jotta multa ei valu soran väliin. Elokuussa postasin, miten rakennetaan säiliöllinen kasvualusta ämpärin, ruukun ja kastelumattosoirojen avulla. Vesisäiliö vapauttaa päivittäisestä kasteluhuolesta ja kosteusolosuhteet ovat suhteellisen tasaiset koko ajan. Ei liian kuivaa, eikä liian märkää. Nyt huomaan, että en laittanut kuvia sadosta eli ruukussa kasvaneista paprikoista. Kerron kuitenkin, että satoa tuli ja oli maukasta. Taimet sain hyvältä puutarhaystävältäni, joka oli kylvänyt kaupasta ostamansa makean suippopaprikan siemenet. Ei paprikat silti suippoja olleet, vaan tavallisen muotoisia, mutta makeita maultaan.

Kasvukausi on parvekkeella pidempi, sillä halla saapuu korkealle myöhemmin kuin maan tasalle ja kevät alkaa lämmittää aikaisemmin. Jos vielä suojaa kasvustoja öiseen aikaan harsoilla, on ensimmäiset lehtisalaatit ja muut lautasella hyvinkin aikaisin. Parvekkeella eräs ystäväni kasvatti jopa viinirypäleitä ruukussa. Siihen en osaa antaa tarkempia ohjeita, opettelen vasta viinirypäleen kasvattamista maassa.

Erityistä huomioitavaa

Parvekkeella pitää huomioida muutama asia, joka ei ole samalla tavalla kuin maan tasalla. Aurinko voi kuumottaa parvekkeen läkähdyttävän kuumaksi, varsinkin jos on lasitus. Auringonpaistetta pitää silloin rajoittaa osan aikaa päivästä. Tuuli saattaa myös olla paljon voimakkaampaa, mikä aiheuttaa nopeampaa mullan kuivumista. Myös kasvien lehdet voivat kärsiä joko mekaanisesti riepottelusta tai tuulen aiheuttaman kuivumisen vuoksi. Tuulensuojia voi rakentaa erilaisilla seinäkkeillä, joista pääsee jonkin verran tuuli läpi. Täystuulieste rikkoutuu helposti ja aiheuttaa tuulipusseja ja voimakasta tuulen pyörteilyä.

Mitä kasvatan ruukuissa


Omat suosikkini ruukkuihin on monenlaiset ylijäämäsiemenet, joista en kasvata täysikasvuisia kasviksia, vaan nautin ne jo pieninä. Kaupoissa tällaisia myydään erilaisilla nimikkeillä, esim. baby leaf. Retiisin lehdet ovat mukavan rapsakoita ja maistuvat retiisiltä. Kaskinauriin lehdet ovat aivan erityisen hyviä salaattilehden tilalle leivällä. Huomattavasti maukkaampaa. Pinaatti on maukasta pienenä, varsinkin kun monet pinaattilajikkeet ovat herkkiä kukkimaan, jolloin ne eivät ole enää hyviä.