14.10.2018

Saitko viime vuonna palovammoja ja vesirakkuloita luonnossa tai kasvimaalla ollessasi?

Viime kesänä poikkeuksellinen kuumuus ja kuivuus olivat yhdessä kasveille erittäin voimakas stressin aiheuttaja. Stressin? Kyllä, kasvitkin stressaantuvat, kun niiden kasvuolosuhteissa on jotain vialla. Stressitekijöitä voi olla monenlaisia, vedenvähyys, jonkin ravinteen pula, kuumuus, kylmyys, tuuli, maaperässä jokin vika kuten kovuus, happamuus, emäksisyys, vetisyys jne.

Kasveilla on erilaisia keinoja reagoida vallitsevaan stressiin. Viime kesäiseen stressitilaan jotkin kasvit, esimerkiksi persilja ja palsternakka reagoivat tuottamalla yhdisteitä, jotka aiheuttavat ihmiselle iholla, yhdessä auringon kanssa, palovammojen rakkulanmuodostusta, jonka paraneminen voi kestää hyvinkin kauan ja jäljelle saattaa jäädä arvet iholla.

Ensi kesänä tai milloin tahansa tulevina kesinä kannattaa siis miettiä, onko t-paidassa ja shortseissa kasvimaalla vai kannattaisiko suojata sääret ja käsivarret vaikka jonkinlaisilla säärystimillä. Ei paha idea muutenkaan, voisi olla polvillaan ilman, että koko ajan pistelee ja likaa on kaikki ihohuokoset tulvillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla