8.10.2018

Muistetaan huomioida vieraslajit puutarhuroinnissamme

Erittäin ajankohtainen asia juuri tällä hetkellä, kun siistimme tai muuten käsittelemme puutarhamme jätteitä, on haitallisten vieraskasvien asianmukainen huomioiminen. Iki-ihana kukka, naapurilta saatu lahja tai muuten vain silmäterämme kukkamaassa saattaa luontoon päästessään olla haitallinen vieraslaji.

Haitallinen vieraslaji on kilpailukyvyltään ylivoimainen kotoisiin lajeihimme nähden. Sen siementuotanto, juurikasvuteho tai kyky erittää muita kasveja haittaavia kemikaaleja juuristostaan, ovat hyvinkin yllättäviä.

Aikanaan jättipalsami oli ihan kiva kukka.... kunnes sitä ilmestyi aivan joka paikkaan kadottaen luonnonkasvit. Erittäin pahana tilanne on Porin Hevosluodossa ja sen lähiluodoilla. Kaupunki on järjestänyt talkoita palsaminen kitkemiseksi, mutta enemmän tarvittaisiin väkeä mukaan.

https://www.pori.fi/uutinen/2018-06-25_porin-luonnon-hyvinvointia-edistetaan-kesalla-vieraslajitalkoilla

Tärkeää onkin tilanteiden ennaltaehkäisy, eli käsitellä puutarhajätteet asianmukaisesti. Netissä on onneksi kaikkien ulottuvilla erittäin hyvät ohjeet. Suosittelen vilkaisemaan ja todentamaan, onko omien kasvien joukossa erityisesti huomioitavia lajeja.

http://www.vieraslajit.fi/fi/ohjeita-ja-oppaita

Sastamalassa törmäsin etelänruttojuureen, joka on levinnyt Kokemäenjoen reunaan. Saatamme saada siis näitä ikäviä tuliaisia joen mukana Poriinkin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla