22.5.2019

Kaupunkipuutarhurin onnen hetki: siili muuttanut leikkimökin alle

Valtava tuhina kuului leikkimökin viereltä

Kummastelin, että mikä ihme siellä touhuaa. Olen niin kovin monta vuotta odottanut, että meille muuttaisi siili (lähitaloissa niitä on ollut jo aiemmin) ja nyt näyttää vihdoin meillekin tulleen uusia asukkeja tontille.

Olen aikonut monena vuonna tehdä siiliä varten talvikotia (jäänyt toteuttamatta vielä), mutta onneksi olen samalla panostanut erilaisten luonnonmukaisten paikkojen säilyttämiseen. On ns. siivoamattomia nurkkia, joissa on luonnon materiaaleja kuivissa olosuhteissa. En kuitenkaan ollut edes ymmärtänyt, että leikkimökin alunen on varmastikin varsin mieluisa talvehtimispaikka. Suojaisa ympäristö, johon ei mene valumavesiä, tuuli ei tuiverra ja paljon kaikenlaista katemateriaalia pesätarpeiksi. Laitoin heti vesikupin. Toivottavasti saan vielä teille kuvankin hänestä. Mökillämme on ollut kauan aikaa sitten siiliä, mutta näin isoa, minkä näin äsken, en ole kyllä koskaan ennen nähnyt, ehkäpä hän on Siili Herra.

Naapurilta kuulin, että ovat monet vuodet ruokkineet siiliä silakoilla. Nyt tiedän mihin onkisaalissärjet pääsevät jatkossa. Eivät enää kompostiin vaan Siili Herralle ja perheelleen ateriaksi.

ps. Kalat olivat kiinnostuneempia meidän madoista kuin ongenkoukusta, mutta saatiin sentään pieni sintti siileille paloiteltavaksi. Nyt kävin ostamassa paremmat koukut, joista matoa ei noin vain imaistakaan ilman koukkuun tarttumista. 

2 kommenttia:

  1. Ihanaa! Täällä maaseudulla ei siilejä oli. Miehenikään ei maalaispoikana ole koskaan siiliä elävänä nähnyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siili on itse asiassa aika ristiriitainen eläin. Oikeastihan se ei ole ensinnäkään suomalainen, vaan tulokas. Moni muu laji on lopulta havaittu haitalliseksi, mutta siili on sopeutunut hyvin meille ja lisäksi todettu hyödylliseksi ja suojelua tarvitsevaksi eläimeksi. Meillä oli mökillä Kokemäellä "ennen vanhaan" siilejä, mutta ei ole näkynyt enää vuosikausiin.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla