24.5.2019

Uusi kate-kokeilu: poistovillaa lampurilta

Nyt on jännittävää!


Sain lampuriystävältäni Marjolta kokeilua varten kaksi säkillistä villaa, jota ei kehrätä langaksi epäpuhtauksien vuoksi. Kiitos Marjo!!!

Villahan on tunnetusti aito luonnonmateriaali, mutta yleensä hiukset ja eläinten karvat maatuvat kovin hitaasti. Nyt ensi kasvukautena ajattelin kokeille, miten villa toimii puutarhassa katteena.

Leikkasin juuri pensaasta valtavasti oksia, jotta uudet alut pääsevät hyvin kasvamaan keskeltä. Villa näyttää vähän ohuelta kerrokselta kuvassa, mutta sitä on kyllä melkoisen paksusti.

Ahomansikat kasvavat hakkeella vapaasti marjapensasalueella.




Villallahan on loistava ominaisuus kosteuden pidättäjänä. Samasta ominaisuudesta saa nauttia villapaidan ja lapasten kanssa. Vaikka vettä olisi kertynyt jo melkoinen määrä hikoilun tai lumipallojen teon vuoksi, tuntuu materiaali vielä kuivalta. Mitenkähän tämä toimii kasvien kanssa? Ainakin luulisin sen tasoittavan pinnan kosteustilannetta. Ei pääse kuivumaan herkästi. Toisaalta hidas maatuminen auttaa, että katetta ei tarvitse laittaa alinomaa lisää. 

2 kommenttia:

  1. Vanha postaus, mutta kysyn nyt kuitenkin: kauanko lampaanvilla maatuu? Harkitsen roskavilla kattamista viljelypalstalle, mutta tuo maatuminen mietityttää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En havainnut maatumista vuoden aikana, vaikka maissani on hyvin aktiivinen mikrobiologinen elämä kompostimullan ja katteiden monivuotisen käytön jäljiltä. Otin kaikki pois syksyllä, koska sain erittäin pahan etanaongelman villoitettuun alueeseen. Ehkä villassa olevat jätteet houkuttelivat etanoita ja toki villan alla oli jatkuvasti mukavan kosteaa, eikä linnut ehkä päässeet apajille etanaherkutteluun.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla