6.7.2020

Entäs Fenkoli? Voi minun päiviäni.. ja näitä kasvatusohjeita jälkikäteen luettuina


Jaa että vasta juhannuksen jälkeen maahan?
Just joo... eli oli mitä suurinta typeryyttä kiiruhtaa niitä keväällä. Voihan nyt sentään.  Kasvutusohjeeksi löytyi suomela.fi -sivulta "Fenkolin viljelyssä on oltava huolellinen, koska sen lehtimukulan kehitys vaatii lyhyemmän päivän, kuin mikä meillä vallitsee keskikesällä. Kylvä siemenet vasta juhannuksen jälkeen tai heinäkuulla! Juhannuksen jälkeen päivät alkavat vähitellen lyhentyä ja taimet saavat paremman kasvurytmin. Keväällä kylvetyistä siemenistä kasvaneet taimet tahtovat kukkia, tekipä tarhuri mitä tahansa, ja tähän on syynä pitkä päivä."   Olisinpa guuglannut aiemmin tämänkin. No, ensi vuonna sitten tiedän ja osaan paremmin.

Lisäksi sanotaan "Lehtiruodit eivät paisu yli 25, eivätkä alle 7 asteen lämpötiloissa. "  Ja minä laitoin ne kausariin!! Onneksi en sentään kaikkia taimia. Jotain iloa on  näemmä vanhasta ohjeesta, ettei kaikkia munia kannata laittaa samaan koriin. Osa on siis avomaalla, niiden lehtisellereiden vieressä, joista kerroin viime kerralla.


Onneksi vielä ehtii tehdä uusintakylvön!!!!2 kommenttia:

  1. Minä taisin lukea tuon saman ohjeen toukokuussa kun fenkolintaimet olivat jo useamman sentin mittaisia. Kylvin ne siis maaliskuun lopussa, mutta niillä kesti todella kauan itää. Koska vahinko oli jo tapahtunut, niin istutin ne kesäkuun alussa muiden kasvien mukana kasvimaalle ja olin jo varma siitä, että kesäkuun helteet saavat ne virittymään kukkaan. Ihme kyllä yksi on jo selvästi pullistanut tyveään ja toinenkin on alkanut pullistella. Kolmas, viimeisenä itänyt taimi vielä miettii, mutta ei sekään näytä vielä siltä, että alkaisi kukkavartta puskea. Nythän sen riski ilmeisesti pienenee kun yöt pitenevät. Tällä kahden kesän kokemuksella olen vähän skeptinen siitä, miten fenkoli muka voisi ehtiä kasvaa kesän aikana, jos siemenet kylvää vasta juhannuksen jälkeen. Jo pelkkä itäminen vaati omilla siemenilläni varmaan kuukauden eikä tämä kahden kuukauden kasvuaika ole saanut vielä kovin kummoista mukulaa aikaiseksi. Vai voisiko oikea päivärytmi sitten vauhdittaa kasvua niin paljon, että elokuun lopulla fenkoli olisi jo korjuukokoinen? Pitänee kokeilla ensi vuonna kylvää osa vasta silloin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista että olisi kestänyt kauan itää, mutta alkukehitys oli kovin hidasta. Samaa mietin, että kovin jää lyhyeksi kasvukausi. Jospa ensi vuonna laittaisi kyllä ajoissa, mutta rakentaisi pimennyshupun, niin saisi huijattua vähän taimipoloisia. Pari on jo ehtinyt puskea nyt kukkaakin. Jospa olenkin sitten omavarainen siemenissä..... heheh.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla