Sadevesi, huussi ja oma multa
"Eihän vesi niin kauheasti maksa", mulle on sanottu monesti, kun intoilen sadeveden kanssa. No, kaikki on hyvin suhteellista, siis rahassa mitattuna, mutta ei tässä nyt siitä ole kysymys.
Päällä on verkot, jotta oravat, hyttyset ja roskat eivät mene saaveihin. Kuvauksen ajaksi verkot otettu pois.Hulevesi
Meillä oli Porissa Porin kaupungin infran asiantuntijat pitämässä alueen suulle puutarhaseuralle Satakunnan puutarhaseuralle, luentoa hulevesistä. Vaikka olen kerännyt sadevesiä talteen 20 vuotta, niin silti sain vielä lisää intoa ja ymmärrystä, miten tärkeää toimintaa teen. Hulevedet nimittäin ovat niitä sadevesiä, jotka johdetaan kaupungin infraa pitkin jokiin ja meriin, likoineen päivineen. Ne eivät mene puhdistusasemien kautta. Ajattelepa tätä!
Tänä vuonna otin varaslähdön ja laitoin ensimmäisen keruun jo 20.3. En usko, että tulee enää niin kovia pakkasia, että tynnyrini jäätyisi. Päivät ovat niin paljon plussalla, että vesi ehtii lämmetä ja veden suuri ominaislämpökapasiteetti auttaa estämään jäätymistä yön aikana, vaikka lämpötila laskisikin pakkasen puolelle.
Hulevesiä voi vähentää muutenkin kuin keräämällä niitä tynnyreihin myöhempää käyttöä varten. Tähän sain oikein valtavaa pontta luennolla. Sadevedet voi ohjata pihassa kaivantoon, jossa vesi viipyy ja imeytyy vähitellen maahan tai ylivuotona ohjataan rankkasateella kaivoon. Viipymä auttaa kuitenkin puhdistamaan vettä, kiintoaines laskeutuu maahan. Meillä on salaojasysteemit, eli tällä viipymällä ei ole puhdistusmerkitystä, kun vesi tulee ilman roskia katolta ränniä pitkin, mutta vähentäisi se kuitenkin hulevesi-infran rasitusta kaatosateella ja jokeen menevän huleveden määrää.
Meidän asuinalueellamme on isohkot syvänteet tonttien ja ajotien välissä. Jotkut talot ohjaavat rännit suoraan tähän syvänteeseen, jossa viipymää tapahtuu.
Ja lopulta maahan imeytymättömät vedet menevät kaivoon, josta matka jatkuu kiven heiton päässä olevaan Kokemäenjokeen.
Omaan pihaan vedenkeruusyvänne ja sopivia kasveja siihen
Omaa vesiaihetta pihaan olen siis nyt alkanut suunnitella kevään aikana ja tarkoituksena toteuttaa ainakin jollakin tasolla jo tänä vuonna. Luennolla saimme listan kasveista, jotka ovat omiaan tällaiseen vesiaiheeseen. Samoja kasveja on laitettu Porin uusimmalle asuntomessualueelle, jossa on monia eri hulevesiviipymämenetelmiä kokeilussa.
Tästä rännistä tulevat vedet aion ohjata tuossa taaempana olevalle alueelle. Vähän pitää kaivaa ja tehdä perustusta, mutta se nyt vain on pelkkää hyötyliikuntaa.
Kerättyä sadevettä käytän sitten kasvimaan kylvöjen kastelussa ja kasvihuoneen tihkukastelusysteemissä. Pidän myös ajatuksesta, että käyttämäni vesi ei ole kloorattua ja se on lämpimämpää kuin +4 astetta.
Huussi
Huussi on toinen lempikohteeni. Toistaiseksi meillä on kaupunkiasunnossa vielä vesivessa, mutta haaveissa on kompostoiva huussi. Niiden hinnat, siis sellaisten kaupunkiversioiden, ovat vain niin tähtitieteellisiä, että toistaiseksi jääkin haaveeksi. Mökillä sen sijaan meillä on vesivessan lisäksi huussi, joka on paljon suuremmassa käytössä. Vesivessa on vain erityistilanteita varten. Huussiin olen itse rakentanut systeemin: porasin tynnyrin pohjaan 10 mm reikiä kauttaaltaan ja vähän sivulle alareunaan. Tynnyri on suuressa laastipaljussa, joka on täytetty kalkitsemattomalla turpeella. Kuivikkeena huussissa käytetään hamppusilppua, eläinkuiviketta. Reiät tynnyrin pohjassa päästävät nesteet valumaan alapuolella olevaan paljuun ja kalkitsematon turve imee nesteet ja typettömänä sitoo hajut. Huussi on täysin hajuton myös kuumimmilla kesähelteillä. Kapasiteetti riittää yhteen kesään. Syksyllä vaihdan tynnyrin, laitan sen sateelta suojaan katettuna, annan kompostoitua seuraavan vuoden sinällään ja vuoden päästä jälkikompostoin vielä lämpöeristetyssä kompostorissa. Mullan käytän kukkamaissa ja koristepensaissa. Materiaalit olivat halpoja ja kuivikkeet myös, eli ratkaisu on todella edullinen.
Jostain syystä en ole ottanut siitä yhden yhtä kuvaa.
Jotenkin houkuttaisi laittaa kaupunkiin pihaan myös huussi, vaikka leikkimökkiin, joka ei ole enää leikkikäytössä. 😉
Oma multa, puutarhan kulta
Tämä kirjoitus on osa yhteiskirjoitussarjaa, jossa moni blogisti julkaisee kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 9.00 yhteisestä aiheesta kirjoituksen. Meitä blogisteja paimentavat #suuntanaomavaraisuus -postauksissa Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi). Oma puutarhani sijaitsee kasvuvyöhykkeellä 2.
Vyöhyke 1
Vyöhyke 2
Vyöhyke 3
Vyöhyke 4
Vyöhyke 7
Meille on suunnitteilla oma kosteikko-hulevesialue, siihen menee tosin vielä aikaa. Siksi jään innolla seuraamaan projektiasi sekä jos onnistut nappaamaan messualueelta aiheista kuvia ;)
VastaaPoistaSatu - Tsajut
Vau!!! Ihan huippua. Kun moni innostuu tästä, saadaan todella paljon hyvää aikaiseksi. Kuivina kesinä tehdyt kosteikot voivat olla monelle eläimelle se viimeinen oljenkorsi. Laitan ehdottomasti blogiini sitten kirjoituksen.
PoistaHuleveden viivytysallas olisi tosi hieno! Olisinpa tiennyt moisista silloin, kun talo oli vasta suunnitteluasteella, niin olisin voinut kysyä vaihtoehdoista... Ehkä meillä ei mihinkään tosin olisi tuommoista mahtunut, mutta kiinnostuneena seuraan, miten omasi rakentuu!
VastaaPoistaEi minullekaan mitään isoa mahdu, mutta pienikin on parempi kuin ei mitään monen eliön kannalta.
PoistaKiitos hyödyllisestä hulevesi-infosta!
VastaaPoistaMukava, jos tuli uutta tietoa. Kaupungin luennolla huomasimme, että termi "hulevesi" ei ole kaikille ilmeisesti tuttu, eikä luennon sisällön tärkeyttä kotipuutarhureille ja osattu yhdistää ennakkoon riittävästi.
PoistaHulevesiä voi viivästyttää myös viherkatoilla. Vinkiksi vaikkapa pihahuussin katolle 😁
VastaaPoistaNoita viherkattoja ihastelen aina joka paikassa. Joissain Euroopan maissa on jo uudisrakentamisessa määritelty viherkattovaatimuksia. Suurkaupungeissa hulevesien määrät ovat niin isot, että viemäröinti ei riitä. Viherkatot pystyvät pidättämään suuria vesimääriä, tekemään viivettä viemäristöön valumisessa, kosteuttavat kaupunki-ilmaa ja siten viilentävät sitä. Kiva, kun nostit esille.
PoistaMulla ei vieläkään ole kuin yksi kuutiotankki hankittuna, eikä sekään ole vielä paikoillaan :D Tarkoitus on laittaa se terassin kulmalle niin että siitä saisi sitten otettua lavaviljelmälle vettä. Haluaisin vielä 2-3 tankkia lisää, niin että saisi jokaisen piharakennuksen katolta vettä talteen. Kyllähän täällä vettä sinänsä on, mutta se on tuolla tontin alanurkassa eikä ole oikein järkeä roudata sitä ylöspäin... Ja tosiaan: kaikki sulamisvedet talteen, se alkukesän kuivuuskausi on täälläkin tullut tutuksi!
VastaaPoistaÄsken kannettiin ensimmäinen erä tynnyreistä kuutioon. En ehtinyt vielä hankkia pumppua, kun kevään ensimmäinen ukkossade yllätti. Netistä olen löytänyt hyvin edullisia pieniä pumppuja, jolla tällaisen pienen siirron saa tehtyä helposti.
PoistaNoi kuution tankit ovat kyllä kultaakin kalliimpia veden keruussa!
VastaaPoistaTotta. Vielä kun sen saisi maisemoitua vähän nätimmäksi. Nyt ei ole mikään pihan kaunistus.
VastaaPoista