7.6.2021

Omavaraistelupuutarhailuni historia


Mikä innosti minut puutarhailuun?


Kesäkuun omavaraistelijoiden yhteiskirjoitus on taas täällä, eli kuukauden ensimmäinen maanantai. Nyt kerrotaan omavaraistelun historiasta.

#Suuntanaomavaraisuus lisätietoja sarjasta löytyy https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-sarja/ Sarja julkaistaan joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 9.00. Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi
Oman puutarhailuni Ihan alkua en kyllä tiedä, sillä olen ollut kiinnostunut puutarhailusta koko ikäni. Ensimmäiset kylvökset kerrostalossa tein 14 vuotiaana. Ostin altakastelu-taimilaatikko-minikasvihuoneen, leijonankidan, minitomaatin ja muutaman muun kasvin siemeniä. Niiden muiden nimet eivät jääneet mieleeni. Leijonankidat onnistuivat valtavan hyvin ja ne kukkivat vanhasta vesipadasta tehdyssä kukkapenkissä pitkään mökillä. Minitomaattien sato olisi ehkä ollut runsaampi, jos olisin ymmärtänyt, että veteen pitää laittaa lannoitetta. Jokunen tomaatti silti tuli kustakin taimesta pienessä kukkaruukussa. Löysin tuon minikasvihuoneen aluslaatikon juuri viime viikonloppuna leikkimökin alta. Siellä se on ollut säilössä unohdettuna, auringosta ja säältä suojassa vuosikymmeniä.


Miten nykyinen touhuilu alkoi?


Kaksikymmentä vuotta sitten suunnilleen muutimme nykyiseen kotiimme. Tein heti pihalle pienen, noin 2 m * 2 m kasvimaan. Muistan, miten herkulliset nauriit kasvoivat ensimmäisenä vuonna. Ei ollut kaalikoita eikä muitakaan tuholaisia. Ilmeisesti ei ollut lähimaillakaan muita kasvimaita. Sittemmin kaalikoit ovat löytäneet pihaamme.

Laajamittaisempi touhu alkoi perheenjäsenen ruoka-aineallergioista. Mausteet aiheuttivat aina oireita, joten aloin kasvattaa omia yrttejä. Vuosi vuodelta lajikkeet lisääntyivät ja kasvimaa suureni. Myöhemmin vuokrasin kaupungilta ns. aarin palstoja ja sillä tiellä olemme edelleen.Mihin olen matkalla?Lajikkeet vähenevät joka vuosi. Keskityn enemmän tavallisiin arkijuttuihin, kuten esimerkiksi perunaan, porkkanaan, valkosipuliin, sipuliin, marjoihin, papuihin, salaattiin, mausteyrtteihin, herneisiin ja maissiin. Kasvihuoneessa on joka vuosi tomaattia ja kurkkua, vähän basilikaa sekä satunnaisia vierailijoita. Mansikkamaa on pihassa napostelua varten, mutta nyt on jo parin vuoden aikana ollut työn alla kunnon maan tekeminen, mistä saisi omat pakastemansikat. Tänä vuonna on penkit valmiina ja taimet odottavat istutusta, joten ainakin yhden vuoden tarpeen mansikat alkavat olla turvatut. Toki joka vuosi jotain hairahdun kokeilemaan, kuten tänä vuonna on verkon alla kasvamatta kukkakaalia. 


Intohimonani on innostaa ja kannusta muita kokeilemaan ruuan kasvatusta, vaikka ihan pienimuotoisesti ikkunalla, verannalla, terassilla tai pihalla sekä opettaa maaperän toimintaa ja vaikutusta niin ruoantuotantoon kuin mihin tahansa luonnossa tapahtuvaan. Palsta-alueella yritän saada yhteisöllisyyttä lisää ja perustin alueen viljelijöille oman Facebook-ryhmän. Siellä voi jakaa ja kysellä taimia, kertoa kastelu-ongelmista ja kertoa ihan vain muuten kivoja palstakuulumisia. Vastaanotto on ollut myönteinen ja innostunut. Koronan lisäämä puutarhainnostus on tuonut alueelle paljon uusia kasvoja, nuoria, lapsiperheitä ja ihan ensi kertaa viljelyä aloittavia. 


Kannattaako tämä homma?


Mottoni on, että niin kauan kannattaa, kun se ei tunnu työltä. Siinä vaiheessa, kun puutarhailu alkaa tuntua työltä, se pitää lopettaa. En tietenkään kiellä, etteikö tulisi koskaan sellaisia päiviä, että päätän lopettaa koko jutun... mutta toistaiseksi on ollut vain ohimenevästä väsymyksestä kysymys. 

Muiden sarjaan osallistuvien kirjoitukset löytyvät alta kasvuvyöhykkeittäin jaoteltuina.

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2021/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-6-mokki/

Kakskulma https://kakskulma.com/omavarainen-puutarhassa/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/06/lopulta-juurruin-minakin.html

Vyöhyke 2

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/06/omavaraistelupuutarhailuni-historia.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/06/kesakuu-2021.htm

Keltainen kahvipannu https://keltainenkahvipannu.blogspot.com/2021/06/ruokaa-omasta-maasta.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/06/sukuvika.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/06/helppo-hyotytarha-omavaraisuus.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-6/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisuus-osa-6.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/06/omavaraisuutta-vuodelle-2021-kesakuu.html

Metsä Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/06/07/mika-ajaa-kohti-omavaraisuutta/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=774

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/06/taustoja.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21274

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/06/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/meidan-ajan-lapileikkaus/

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=682

Vyöhyke 6

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/06/07/kesakuu-21-omavaraisteluni-tausta/

14 kommenttia:

 1. Onpa mahtavaa, että teillä on palstoilla tuollaista yhteisöllisyyttä :)

  Tämä korona-aika on selvästi lisännyt kiinnostusta paitsi näissä hyötypuutarhahommissa, myös muissa kodinaskareissa. Huomaan, että nekin, joita ei ole remontointi tai sisustus aiemmin kiinnostanut, ovat aloittaneet pieniä projekteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, huomaa kyllä hinnoissakin kaupassa. Kaikki tarvikkeet menevät myynniksi hinnalla millä hyvänsä.

   Poista
 2. Meillä oli muuten ihan saman juttu. Ensimmäisenä vuotena ei ollut mitään ötököitä kasvattien harmeina, mutta sen jälkeen ne kyllä ovat löytäneet apajille joka vuosi. Ihanaa alkanutta kesää sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti ötököiden määrä lisääntyy tulevaisuudessa, jos talvet pysyvät leutoina ja yhä useampi laji pystyy talvehtimaan myös meillä.

   Poista
 3. Esimerkillistä toimintaa sinulta toimia kannustajana palstaviljelijöille.
  Hienoa, että ihmiset ovat innostuneet jälleen puutarhasta. Toivotaan, ettei kiinnostus sammu, kun korona selätetään.
  Jännä juttu , miten vasta-alkajina meilläkään ei ollut mitään tuholaisia riesanamme.
  Viimeinen riesa tällä seudulla ovat lehtokotilot.
  Mukavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julkisuudessa on ollut jo viitteitä "korona-koirista" eli koronakeväänä otettujen pentujen uudelleensijoittamisista, kun huomataan, että ei sitten olekaan oikeasti aikaa koiralle. Sama tulee mitä todennäköisemmin vastaan myös puutarhailussa, kun reissaamiseen tottuneet ihmiset alkavat varailemaan matkoja.

   Poista
 4. Monta kertaa olen kysynyt itseltäni,kannattaako viljely. Onneksi perusjutut kuten peruna ja herneet onnistuva joka vuosi. Ja olen samaa mieltä kanssasi, että kannattaa jatkaa niin kauan kuin se on hauska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut sanovat, että puutarhailu on kallista. Halvallakin voi kaikkea tehdä ja toisaalta, onko mikään harrastus ihan ilmaista. Aina jotain tarvikkeita tarvitaan, jos ei muuta niin toimintaan sopivat kengät. Ja kaikeksi onneksi omat perunat ja herneet ovat todella maittavia tuoreeltaan, ilman välivarastointia.

   Poista
 5. Kasvimaahommat tuntuvat minusta usein työltä vähän ennen aloittamista: voi kuinka monta metriä kitkettävää ja harattavaa, jaksankohan? Mutta kun pääsee alkuun, se on ihaninta ja rentouttavinta ikinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän juuri onkin niin yllättävää. Palstalle mennessä voi olla harmistunut ja kiukkuinen jostain asiasta, mutta poistullessaan ei enää muista edes koko harmituksen aihetta.

   Poista
 6. Tuo, että keskittyy perusasioihin on viisasta. Meillä on vielä kokeilua sinne sun tänne suuntaan, mutta ehkäpä se viisaus tulee joskus meillekin. Tai siis minulle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisauksia on monenlaisia. Toiminta on tärkeää suhteuttaa käytössä oleviin resursseihin. Ehkä taas joskus "vanhana" alan kokeilla ja touhuta kaikkien kummallisuuksien kanssa. Aikansa kutakin, sanotaan.

   Poista
 7. Meillä vielä haetaan mitkä on ne rajat joissa pitäisi pysyä. Nyt olisi tarkoitus saada tuloksia kasviksista mutta joku kylvö on hiukan jäänyt jälkeen sään vuoksi. Puhumattakaan, että päätin juhannuksen olevan se viimeinen ajankohta jossa jotain vielä kylvetään jos kylvetään ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on niin monipuolista ja oikeasti omavaraista elämää monelta osalta. Erityisen haltioitunut olen teidän nautojen/lehmien elinympäristöstä.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla