7.9.2020

Pystynkö hoitamaan puutarhaa? Mietitkö tällaista?

Ihan varmasti pystyt!


Johtuuko epävarmuutesi liian hienoista puutarhakuvista, joihin törmäät niin lehdissä kuin sosiaalisessa mediassakin? Vai oletko kuullut liian monta tarinaa loputtomasta rikkaruohojenkitkentäpakkotyöpaikasta? Onko ohimennen puutarhatarvikkeita kaupassa katsellessasi hiipinyt mieleesi huoli liian isosta rahanmenosta?

Arvaatkin varmaan, että et ole ainoa, joka näitä miettii. Vaikka itse olen puutarhaillut jo ihan hirvittävän kauan, aina välillä tuskastun noihin samoihin kuviin. Onko se ihan ok, että meidän pihassa ei ole niitä hienoja solisevia vesiaiheita, joita ympäröi jatkuvastikukkiva ihana perennapenkki? Tai että, miten ihmeessä nuo ihmiset ehtii tehdä kaikki tarvittava työt (ja lisäksi tietenkin samalla kuvittelee, että ne muut ovat silti tehneet lisäksi kaikki ne työt, joihin itsellä on mennyt aika puutarhan ulkopuolella). Näinhän se usein menee. Itse on saamaton ja muut ihan superahkeria ja aikaansaavia. Tätä sosiaalinen media meille opettaa.

Mutta tiedätkö mitä? Minä en ehdi jatkuvasti nyppiä rikkaruohoja, enkä edes haluaisi harrastaa puutarhailua, jos rikkaruohot täyttäisivät päiväni. En ymmärrä visuaalisesta suunnittelusta mitään. Mutta tiedän, että maistuvaa ruokaa voi kasvattaa halvalla ja yksinkertaisesti pienissä tiloissa ja siitä tässä blogissani kerron myös sinulle, jotta voit myös tehdä samoin ja kokea onnistumisen iloa. Kauneusasioista ja tuoteuutuuksista en kirjoita, niistä pitää lukea jostain muualta.

Kurpitsat tuovat vehreyttä pihaan ja sato on kauniin syksyisen oranssia.


 
Viinirypäleet ovat kivoja, vaikkakin vähän happamampia kuin etelänhedelmät.

Syksy on mahdollisuuksia täynnä


kun mietitään kotitarveviljelijän vaikuttamismahdollisuuksia seuraavan vuoden satoon.

Salaatti tuottaa satoa pitkälle syksyyn, kun tekee uusintakylvöjä.
Ei kasvualustat tarvitse olla mitään taideteoksia. Ihan kelpo sadontuotto näissäkin rumissa lavakauluksissa, sillä sisältö ratkaisee, ei ulkonäkö.
Tässä on kasvanut meidän perunoita. Pieni hätävara kotitalon nurkalla ylijäämäsiemenperunoista. Hyötykäyttöön tämäkin kohta nurmikosta.Maissit..... Nyt on juuri oikea aika aloittaa hommat!


Maa on mukavasti märkä ja pehmeä ja kaikki mitä tekee nyt syksyllä, vähentää kevään työmäärää moninkertaisesti. Mieti 3-4 vihannesta/juuresta, joita haluat kasvattaa. Selvitä niiden vaatima tilantarve ja mieti tulevalle uudelle kasvimaallesi sopiva paikka.


Tästä se lähtee!!! Puutarhailu siis! Seuraavassa työvaiheessa otetaan sitten vanhoja sanomalehtiä, lapio ja multaa tai kompostia ja aletaan hommiin!

Tuu mukaan!


Tältä kasvimaa näyttää sadonkorjuun jälkeen, ennen talvivalmisteluja.

Puutarhailu ei ole pelkkää unelmaa! 

Sen voi toteuttaa ja siitä voi nauttia!


4 kommenttia:

 1. Minulle myös se visuaalisuus on tärkeätä, mutta se kitkeminen. Kun siihen ei riitä yksi kerta kesässä. Silti tulee jatkettua, rikkaruohoista huolimatta, kun puutarhassa puuhailu ja kaikki se suunnittelu vain on niin kivaa. Kuten nyt uuden kasvimaan perustaminenkin.
  Kiitos teksteistäsi, selaan niitä aina välillä pitkälle taaksepäin. Siellä on paljon hyvää käytännön tietoa, jota tulen tulevana vuotena tarvitsemaan. ♥️👍

  VastaaPoista
 2. Kyllä minäkin kauniista asioista nautin, ja ihailen suunnattomasti teidän taitavien ihmisten tekemisiä. Onhan nätti aina viihtyisämpää kuin "ruma". Itseltäni puuttuu kuitenkin täysin kyky suunnitella mitään kauneuteen liittyvää, siksi puutarhanikin on melko rumilus monen mielestä. Onneksi kasvit peittävät aina loppukesästä paljon alleen. Mukava kuulla, että teksteistäni on hyötyä. Niissäkin on käytännöllisyys ykkösenä....visuaalisuudessa on parannettavaa... yritän kyllä parhaani siinäkin asiassa kaikesta huolimatta.

  VastaaPoista
 3. Minäkin ihailen ihmisten kauniita ja siistejä puutarhoja! Itselläni ei riitä aikaa ja jaksamista rikkaruohojen nyppimiseen, joten kukkapenkit Leppämäessä on mitä on! Mutta meillä onkin pääasia hyötykasvisten sato ja kasvimaan koko, mikä onkin ehkä suurempi kuin "tavallisella kotitarveviljelijällä". Se on itsestä kiinni, mitä puutarhaltaan haluaa. Minä haluan paljon syötävää ja panostan siihen. Ja totta mitä kirjoitat, kyllä ne vihannekset hieman rumemmassakin kasvilavassa kasvavat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin ihanaa kuulla, etten ole ihan ainokainen, jonka pääasiallinen tavoite puutarhalta on pelkästään sato. Kukkia meillä on pölyttäjiä varten, ei pelkästään sadon lisäämiseksi, vaan myös luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi. Ja tuleehan kukistakin kauneutta, vaikka itse penkit eivät niin somia olisikaan. Ja ne pörriäiset, perhoset ja linnut, jotka tulevat samalla mukaan. Luonto on jo itsessään kovin kaunis, onneksi.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla