5.4.2024

Pakkasesta tillimurua ja timjamia

 pussinpohja ei vielä onneksi näy


Pakastettua tilliä majoneesin päällä.


Meillä kuluu yrttejä tosi paljon talven aikana. Emme tykkää kuivatusta tillistä, timjamista, rosmariinista, basilikasta tai ylipäätään kuivatuista yrteistä. Ne maistuvat tunkkaiselle heinälle, meidän mielestämme. Siksi säilönkin kaikki yrtit pakastamalla. Pakkasessa niiden maku säilyy raikkaana ja ruokaan tulee samat aromit kuin kesällä tuoreita yrttejä käyttämällä. Lisäksi pakastaminen on tavattoman helppoa. Yrtit eivät vaadi esikäsittelyä ja ne voi laittaa isona nippuna muovipussiin.

Tillin ja rutisteltua pieneksi pakastepussissa, kun se on jäätynyt. Helppo laittaa ruokaan.


Tällä samalla tekniikalla pakasta siis kaikki. Pientä esikäsittelyä teen vain tilille, siitä en laita pussiin paksuja varsia, vaan leikkaan vain latvat. Muissa yrteissä varsi ei haittaa. Lopputulos on kaikilla tällä tavoin sama. Pakastetun yrtin se syötävä osuus murenee jäisenä pieneksi ja on helppo annostella ruokaan. Ripottelee vain pussin pohjalta ruokaan halutun määrän. Monissa ohjeissa sanotaan, että basilikaa ei voi pakastaa. Luulen, että joskus on jossain kirjassa ollut tällainen ohje ja sitä sitten toistetaan omissa teksteissä, kokeilematta itse. Onneksi luin tämän ohjeen vasta sen jälkeen, kun olin jo kokeillut pakastaa ja todennut sen todella toimivaksi systeemiksi, myös basilikalla.


Timjamissa vähän vuodesta riippuen, joskus lehdet voivat olla vähän tiukemmassa, mutta irtoavat kyllä aina. Laitan joskus pelkkiä varsiakin kastikkeeseen hautumaan, tulee aivan upea maku niistäkin.


Lehdet on käytetty ja varret voi vielä hauduttaa kastikkeissa.


Timjamia kulutamme oikein tosi tosi paljon. Se sopii nimittäin sekä kalaan että kanaan. Pakastettua timjami ei voi koskaan olla liikaa, se on niin hyvää. Jos et ole ennen säilönyt yrttejä, tee se ensi kesänä. Yrttien avulla tulee oikeaa taloudellista säästöä ja ruokaan saadaan upeita aromeja. Talvella kasvihuoneissa kasvatetuissa tuoreyrteissä ei ole mielestämme mitään makua ja ne ovat hyvin kalliita. Yleensä niissä on pitkä varret ja vain vähän syötävää yrttiä. Ei uskalla edes laskea kilohintaa, huh huh.

Yrttejä saa myös talvehtimaan, jos ne suojaa pakkaselta harsolla ja keväällä ensiauringolta.


Helmikuussa 2020 suojattuna ollut timjami näytti tältä.
12 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Yrteistä tykätään täälläkin. Olen tehnyt niistä kuivattuja Provencen yrttiseoksia, minusta timjami on kuivana ihan hyvää, mutta ehdottomasti kokeilen pakastamistakin. Toisaalta sitä saa kyllä yrttipenkistä ympäri vuoden, jos jaksaa talvella lumen alta kaivaa, mutta päivät ovat talvella niin lyhyitä, ettei käytännössä huvita lähteä pimeyteen sitä hakemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee pieni testi vaikka uuniloheen: toiseen päähän kuivattua timjamia ja toiseen pakastettua, ja vertaa makua. Miten määrität eri yrttien seososuudet tuossa Provencessa? Tykkään siitä tosi paljon ja olisi kyllä hirmu kiva tehdä omista yrteistä. Tein joskus yrttisuolaa, mutta en tiennyt, miten paljon mitäkin kuuluu laittaa, eikä lopputulos ollut kovinkaan hyvä.

   Poista
  2. Voi, en ole ollenkaan tarkka. Laitan seokseen sitä, mitä sattuu pihalla olemaan.

   Poista
  3. Onko sinulla se ns. yrttimäisempi ja vai suolaisempi, eli käytätkö sen täysin suolan korvaajana? Yritän siis kysyä, että miten sitten maustettaessa saat maut kohdilleen? Onko tarkoitus, että tästä tulee kaikki suolaisuus ja sitten lisätään makua vai pitäisikö tästä tulla kokonaisvaltainen mauste?

   Poista
 2. Miten yrittien tuoksut tarttuvat pakastimessa muihin elintarvikkeisiin? Joskus pakastin sipulia ja tuntui, että koko pakastin haisi sipulille. Yrttejä olisi kiva pakastaa, mutta sen kokemuksen jälkeen en ole viitsinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, outoa. Meillä ei ole ollut hajuongelmaa edes halkaistuista sipuleista. Olisikohan merkitystä käytetyllä pussilaadulla tai sipulilajikkeella? Tosin itselläni on ns. mitä sattuu, eli ei mitään kallista ainakaan koskaan. Tuo on kyllä varmasti pakastamista estävä kokemus. Voi harmi.

   Poista
 3. Minä pakastan tilliä ja lipstikkaa mutta timjamia en ole pakastanut enkä basilikaa...kiitos vinkistä . Tulen varmasti kokeilemaan . Miten pakastat basilikaa.
  Me kuivaamme ainostaan sieniä ja lehtikaalia ja sitä kuivaan paljon . Käytän näitä kumpaakin aina sämpylätaikinassa jompaakumpaa vuorollaan mutta taitaa kuitenkin kaalia enemmän .
  Minä säilön pakkaseen annospusseihin ja ne laitan vielä rasiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkaan basilikat varsineen ja laitan suoraan pussiin. Kun talvella haluan laittaa basilikaa ruokaan, otan pussin, rypistelen sitä, eli murskaan lehdet ja ravistan tarvittavan määrän lehtipurua ruokaan ja laitan lopun pussin pakkaseen. Lopulta jää vain varret jäljelle. Niistäkin toki saisi haudutettua makua, mutta varsia olen hauduttanut vain timjamissa toistaiseksi.

   Poista
 4. Meilläkin pakastetaan yrtit, maut todellakin säilyvät niissä siten paremmin kuin kuivattuna. Ja tosiaan myös basilikaa voi aivan hyvin pakastaa. Ehkä sille ei sanota pakastamisen sopivan siksi, että lehdet muuttuvat sulaessaan lötköiksi ja tummuvat hyvin nopeasti. Se ei kuitenkaan haittaa muualla kuin pizzan tai leivän päällä. Kastikkeessa menee vallan hyvin, vaikka ulkonäkö olisikin vähän epäesteettisempi.
  Pakastan itse kaikki, myös yrtit mieluummin rasioissa kuin muovipussissa. Pussit hajoavat niin helposti ja sitten on sisältö pitkin pakastimen pohjia. Ehkä kaappipakastimessa pussitkin toimivat paremmin, mutta meillä on arkkumalli eikä sen järjestys pysy yllä, kun itse kukin penkoo sieltä yhtä sun toista eikä yleensä järjestele siirtämiään tuotteita takaisin omille paikoilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaankin tosiaan kaappipakastimessa pussit toimivat paremmin. Pakastin menee meilläkin aivan sekaisin ja sulatuksen yhteydessä tulee sitten iloisia yllätyksiä ja joskus vähemmän iloisia. Aiemmin käytin enemmän rasioita, mutta ne eivät olleet ns. yhteensopivia pakastimen mitoituksen kanssa ja jäi jotenkin valtavasti tyhjää tilaa haaskuun. Joskus pakastan äidin ohjeella siten, että laitetaan pussi muovirasiaan siihen asti, kunnes se on jäässä ja sen jälkeen ilman rasiaa. Esimerkiksi mansikoita saa sillä tavoin tosi tiiviisti pakkaseen, eikä tilaa mene haaskuun. Silloin voi rasiaan laittaa "ohjurin", jolla mitat tulevat oikeiksi.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla