21.4.2020

Latva-artisokka yllätti monivuotisuudellaan minut

Latva-artisokka hyvässä kasvussaIhan onnenkantamoinen koko homma! Luin eräästä puutarha-ryhmästä, että latva-artisokka on monivuotinen. En ollut kuullut tai lukenut siitä aiemmin. Mietin jo valmiiksi, että mitenköhän talvehdittuisin ensi talvena taimia. Nyt kun poistin viinirypäleiden ympärillä olleet oksat, jotka olivat tukemassa talviharsosuojaa, löysin kaksi viimevuotista latva-artisokkaa. Nämä jätin maahan, kun ajattelin juurten olevan sitten hyvää ruokaa lieroille ja kuohkeuttavan maata. Eipä päässytkään lierojen ruuaksi, sillä ei ole kyse kuolleesta kasvimassasta. Taimet ovat aivan eri väriset, ehkä etummainen on saanut enemmän aurinkoa.

Rumia nämä ovat edelleen minun mielestäni.... kuten viime vuonnakin.Tässä pari kuvaa viime vuoden muistoista. Kuten kuvista näkee, kasvi tulee todella isoksi, mitä en tiennyt viime vuonna istuttaessani taimet. Nyt kun tiedän, niin nämä talvehtineet pitää siirtää parempaan kasvupaikkaan, jotta mahtuvat levittäytymään tuhoamatta takana olevaa viinirypälettä.

Tässä vaiheessa nämä ovat jo ihan kivan näköisiä.


2 kommenttia:

  1. Wau! Olet kyllä onnistunut huippuhyvin latva-artisokan kanssa. Jos näen oikein, niin kuvassa yhdellä latviksella on monta kukintoa. Se on käsittääkseni ekan vuoden kasveissa aika harvinaista! 👍😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpas mukava kuulla 😊. Minulla ei ollut mitään käsitystä koko kasvista, saati millainen sato olisi hyvä sato. Ensin luulin rikkaruohoksi, kun muistutti niin kovasti ohdaketta. Kyllä, jokaisessa kasvissa oli monta kukintoa. En osannut niitä vielä viime vuonna säilöä, nyt on onneksi ohjeet siihenkin löytyneet. Ravinteista latva-artisokka tuntui pitävän kovasti, sillä multana oli vahvaa kompostimultaa jo heti alussa ja laitoin luomurakeita vielä lisäksi kesällä. Nyt oikein innostuu vielä lisää, että mitenköhän tänä vuonna homma onnistuu, kun tietää mitä odottaa. Sadevettä on onneksi jo paljon tallessa kuutiosäiliössä, ja tulee toivottavasti täyteen vielä ennen kasvukauden alkua ja kuten muutkin saavit.. joten silloin on vettä runsain mitoin kastelua varten. Mukavaa puutarhakautta myös sinulle.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla