16.10.2020

Miten tehdään helposti lavakauluspenkki?

 Lavakaulus, sanomalehtiä, kompostia ja multaa


1) valitse paikka, johon teet uuden kasvualustan

Tässä alussa on vain esimerkkinä lavakaulus aseteltuna.

2) aseta lavakaulus paikalleen
3) eristä nurmikko paksulla kerroksella sanomalehtia, käännä reunoihin myös tai upota maahan lapiolla lavakauluksen reunojen alitse4) kastele sanomalehdet5) laita pohjalle kompostia, vanhaa haketta tai mitä tahansa vastaavaa massaa. Tämän vaiheen olin tehnyt jo aiemmin iltahämärässä, eli olen tuon eristämisen tehnyt ennen kompostia, mutta silloin ei ollut valokuvaamiseen riittävästi valoa, joten siksi nuo edellisen alkukuvat ovat eri paikasta otettuna.
6) täytä mullalla. Itse käytän aina vanhaa multaa jostain toisesta paikasta siirrettynä, esimerkiksi kasvihuoneeni pohja on syksyllä aina siirtokunnossa. Tällä kerralla otin mullan toisesta kohopenkistä, joka peruskorjataan .

7) korota kerroksia, jos haluat kasvattaa syväjuurisia, kuten esimerkiksi porkkanaa tai pitää voida mullata, kuten perunaa. Tässä on lopulta kaksi lavakaulusta päällekkäin.

Nyt on kolme lavakauluspenkkiä valmiina ensi vuodeksi. Tänä kesänä olivat vasta nuo kaksi oikeanpuoleista käytössä. Oikeanpuolimmaisessa on kerättynä kurpitsoiden ja monien muiden naatit ja varret. Saavat muhia siinä rauhassa koko talven Lieroilla on kivat oltavat kasan alla.

Tässä tämä tyhjentynyt vanha penkki. Olen siirtänyt multaa pikkuhiljaa muualle ja nyt alkaa pohja olla oikealla tasolla ja pääsen purkamaan reunoja.


2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä penkin rakennukseen. Tilasin juuri haketta ison määrän siirtolapuutarhayhdistyksellemme. Sillä saa sitten vuorata uusia istutuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haketta menee minullakin todella paljon kaikenlaiseen käyttöön, katteeksi, kompostin seosaineeksi jne. Oletteko miettineet, että noin 500 eurolla saa kunnon polttomoottorilla toimivan hakettimen. Sillä saisi haketettua siirtolapuutarhalaisten oksasilput todella kätevästi ja nopeasti. Moni joutuu kuljettamaan vadelmanoksat ja muut leikkaus"jätteet" pois, koska pienet hakettimet eivät ole aina riittäviä tehoiltaan ja kestävyydeltään.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla