Tipalla oli kurkkusadon menetys
Tiedät varmaan tunteen, kun olet istuttanut taimet ja odottanut niiden juurtumista. Juuri, kun olisi sen aika, että juuristo on ehtinyt muodostua sen verran, että maanpäällinen osuus on valmis kasvuun.... ja voi hirvitys, löydät vihannespunkit!
Olen törmännyt vihannespunkkeihin ensimmäisen kerran opiskeluharjoittelupaikassa ja samalla sain käytännössä nähdä biologista torjuntaa. Myöhemmin olen opiskellut siitä ja oppinut ymmärtämään sen hienouden. Minulla oli siis valmiina toimintasuunnitelma toteutettavaksi: tilaus Biotukselta! Koska halusin tilata oikean määrän torjuntaeliöitä, soitin heille vielä ennen tilausta.
Eliöt tulivat nopeasti ja sirottelin niitä kurkuille ja tomaateille. Nyt kasvu on normaalia, eikä vihannespunkkiviotuksista ole tietoakaan. Toivottavasti ei tule uutta iskua.
Minäkin olen käyttänyt muutama vuosi sitten Biotukselta hankittuja petopunkkeja kasvihuoneessa samasta syystä ja homma toimi hyvin. Sen jälkeen on mennyt ainakin kaksi kesää ilman riesaa vihannespunkista, tosin tilannetta täytyy tarkkailla. Torjunnan oikea-aikaisuus on iso etu, eli ei kannata odottaa liian kauan, jos havaitsee vihannespunkkeja. Minäkään en käytä muuta kuin tätä torjuntatapaa :).
VastaaPoistaIhana kuulla, että biologinen torjunta on sinullakin toiminut. Tosi harmi, että puutarhalehdissä ei tuoda sitä riittävästi esille. Kaikenlaiset saippuaohjeet pysyvät "pinnalla", kun harrastajien lehdissä ei tuoda näitä asioita esille kovinkaan paljon.
PoistaOnneksi olit nopea tekemässäsi ratkaisussa . Minulla ei ole kokemusta tässä asiassa meillä on kasvihuone vasta ehkä syksyllä alkumetreillä rakentamisen kanssa . Mutta luomua viljellään puutarhassa kaikki mitä viljellään .
VastaaPoistaOnneksi olin opiskellut asiaa, niin oli helppo reagoida nopeasti. Usein on tosiaan niin, että kun seuraa puutarhaa, niin suuria vahinkoja ei ehdi tapahtua ja toisaalta, oppii, että ihan kaikkeen ei tarvitse reagoida lainkaan.
Poista