Riika Aro tutkii ruokakansalaisuutta
Somessa on tullut monessa eri kanavassa vastaan Riikka Aron tutkimus. Osallistun tutkimukseen, koska tutkimuskohde on todella lähellä sydäntäni. Termi ruokakansalaisuus on itselleni uusi ja opiskelen ymmärtämään sitä lisää. Kotitarveviljely sen sijaan on ihan oma juttuni, vaikka en olekaan omavarainen. Riikan neljän vuoden tutkimuksen aikana ruokakansalaisuus-tietoisuuteni varmasti syvenee, mutta nyt jo heti ensimmäisen tapaamisemme jälkeen huomaan, että on syntynyt paljon ajatuksia.
Palasin pitkästä aikaa Omavarainen vegaani sivuille. Stella on tehnyt tosi hyviä koonteja omavaraisuudesta, kirjallisuudesta ja vaikka mistä. Nyt, kun inflaatio on nostanut ruuan hintaa aivan hirveästi, on monella varmasti valinnan paikka talvella, ostaako vain perusruokaa, vai laittaako mukaan esimerkiksi tuoreyrttejä ruukusta. Yrttiruukku maksaa useita euroja, eli sen osuus ruuan kokonaiskustannuksista tulee olennaiseksi prosentuaalisesti ja myös euroissa niistä kasvaa ajan mittaan paljon.
Poikani lapsuudenallergia, joka käynnisti puutarhuroinnin laajentumisen, opetti, että yrttien säilöminen pakastamalla on todella helppoa ja maku on huumaavan hyvä talvellakin. Perunat ja muut peruselintarvikkeet eivät ole kovin kalliita ja niiden säilömistä ei voine perustella rahalla. Makuasiat ovat erikseen ja niiden takia itse olen varastoinut myös perunoita, sipuleita yms.
Perheelleni tärkeimmät pakastettavat yrtit ovat basilika, timjami ja tilli. Kaksi ensimmäistä pakastan varsineen pussiin ja murusta lehdet jäisinä ruokaan, ja loppupussi takaisin pakkaseen. Tillin silppuan osittain valmiiksi ja osittain varsineen, leikattavaksi myöhemmin jäisenä.
Ruokakansalaisuus-termi on laajempi kuin omavaraisuus. Seuraa blogiani, jossa kerron tutkimusmatkasta väliaikatietoja.
Me ostimme tämän mökkipalstan noin yhdeksän vuotta sitten. Kävimme monia katsomassa ja tämä miellytti juurikin tämän maan takia , pystyy viljelemään ruokaa monella tapaa . Kirjoitankin pääsääntöisesti kuulumiset täältä . Kävin lukemassa ja vastailemassa myös muutamiin sinun aiempiin postauksiin ja totesin että pitää liittyä lukijaksi niin saan päivitykset heti tuoreeltaan . Meille alkaa kasvihuone projekti kun saamme mökin sisäremontin valmiiksi. Silloin nuo sinun mainitsemasi yrtit tulee vielä laajemmin otettua huomioon . Pasilikaa käytämme paljon ja on mukava alkaa myös sitä kasvattamaan . En tiennyt että sitäkin voi näin pakastaa . Tilliä ja lipstikkaa ja persiljaa olen kyllä pakastanut . Nyt olen muutaman vuoden kasvattanut mangoldia ja sato on ollut runsasta .Pitää katsella myös sen pakastus ohjeita . Se on älyttömän hyvää pallulla paistettuna valkosipulin kanssa .Onko sinulla kokemuksia sen pakastuksesta ?
VastaaPoistaNauran itsekseni joskus, että hyvä, ettei ole ehtinyt lukea kaikesta ohjeita. Basilikasta nimittäin sanotaan monesti, että ei voi pakastaa. Olen tosiaan pakastanut sitä jo todella monta vuotta. Mangoldin pakastin aikoinaan samalla tavalla ryöpättynä kuin pinaatin. Jotenkin maku muuttui, enkä jatkanut sitä myöhemmin. Toki voi olla, että sattumalta oli jokin muu syy vaikuttamassa makuun. Ehkä pitää yrittää uudelleen todella lyhyellä ryöppäyksellä. Voihan olla, että sille käy samalla tavalla kuin pinaatille, jos yhtäänkään menee liian pitkäksi "keitto". Mangoldista tulee satoa aina ihan hirmuisen paljon ja säilöminen olisi kyllä hyvä oppia.
Poista