21.1.2024

Hyvin pöhisee

 Kompostointikierron aika

Multaa tulossa kevään kasvimaille. Talven aikana tuotettu kompostimulta pääsee keväällä kylvösten taimettumisen jälkeen katteeksi. Maan mikrobitoiminta moninkertaistuu ja kasvien kasvuolosuhteet paranevat. Lierotkin saavat herkkuhetken talven jäljiltä.



Kahdella lämpökompostorilla on kätevä hoitaa kompostointi. Toinen on täyttöä varten ja toinen jatkokäsittelyä. Aiemmin näytin, miten täyttökompostiin saa lämmöt päälle, vaikka käyttäisikin jäätyneitä biojätteitä. Nyt tuli aika tehdä kompostin kääntö eli massan siirto täyttökompostorista jatkokäsittelyyn.

Olin jo aiemmin tyhjentänyt jatkokäsittelykompostorin, eli muhituskompostorin kuten sitä kutsun koulutuksissani, joten en tarvinnut sitä tyhjentää tällä kertaa. Kääntö hiljentää hetkellisesti lämmön, laski nyt 30 asteeseen, mutta toiminta tehostuu käännöstä ja lämpö nousee sen jälkeen hygienisoinnin tasolle, eli yli 60 asteeseen, uudelleen. Normaalisti, kun en laita yhdellä kerralla noin suurta määrää jäätynyttä bioa, on myös täyttökompostorissani yli 60 astetta. Nyt lämpö ei ehtinyt vielä nousta niin paljon, kun piti tyhjentää, jotta saan mahtumaan bioja lisää. Tuo jäätyneiden kerääminen teki vähän mutkan normaaliin kiertoon. Eipä tuo haittaa mitään. Muuta sekoitustahan en tee komposteissani. Tämä kääntö on ainoa.

Kompostointi onkin melkein ainoita "puutarhatöitä", joita voi tällä hetkellä tehdä. Ensimmäiset kylvöt odottavat itämistään, niistä kerron toisessa postauksessa hetken kuluttua.


12 kommenttia:

  1. Meillä lämpökompostori on onneksi pysynyt käynnissä, vaikka pitkiä pakkasjaksoja onkin riittänyt. Mieheni tapaa päivittäin vaihtaa lämpökompostoriin kuumavesikanisterin, joka auttaa massan sulana pysymistä. Kompostorin pohjalla oleva massa kyllä jäätyy kovilla pakkasilla, mutta kompostorin täytyttyä noin kolmasosa pohjamassasta siirretään teräslapiota käyttäen jälkikompostoriin. Meillä on käytössä kaksi lämpökompostoria, puutarhakompostori ja viisi avokompostoria. Isossa puutarhassa kompostille on paljon käyttöä ja kasvit kiittävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi moni on kertonut kompostorin jäätyneen tänä talvena. 30 asteen pakkaset ovat kyllä valtavan vaikeita. Kanisterit onneksi sulattavat kätevästi jäätyneen massan. Teillä on tosi monta kompostoria. Ei taida tila loppua. Itse luovuin mökillä avokomposteista kokonaan, kun kyllästyin rikkaruohonsiemeniin, joita multaa pääsi ilmateitse prosessi aikana. Miten teillä siemeniltä vältytään?

      Poista
  2. Meillä avokompostorit mökillä on peitetty oljilla juurikin rikkaruohojen välttämiseksi . Otin kantaa tuohon sinun kruunuvuokolle tekemääsi kysymykseen .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oljet tosiaan hyvä vaihtoehto. En ole tullut ajatelleeksi. Hengittävät ja sallivat sateenkin läpäistä, mutta siemenet jäävät "jumiin". Nykyisin mökillä on kaksi eristettyä kompostoria, mikä auttaa prosessin nopeuttamisessa hurjasti. Avokomposteissa en saanut kovinkaan tehokkaasti massaa multaantumaan. Nyt saan joka vuosi kukkamaihin hyvää uutta multaa. Koska olen tyhjentänyt ylivuotisen käymäläsaavin kompostoriin myös, en ole käyttänyt multaa syötäville, vain koristekasveille. Viime kesä eriytin niin, että toisesta tulee ns. puhdasta multaa ja toinen on kukkamultaa. Puhdasta multaa tarvitsen, kun teen pienen kasvimaan mökille.

      Poista
  3. Meidän, lempinimeltään Kake, kompostorin alaosa jäätyi 🥶. Olimme olleet laivan iian nuukia kuivikkeen kanssa. 2 kuumavesi- kanisteria sain haudattua joukkoon, vaikka Kaken massu aika täynnä jo onkin. Alaosaan saimme jo tehtyä kolon. Josko sen verran vielä sulaisi lisää, et saisimme tyhjennettyä. Lisäksi Kaken peitimme eristepalttooseen sulatusta edistämään.
    Sanani: "Eihän meillä paljon biojätettä tule" , olen joutunut kompostorin hankittuamme syömään

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monella jäätyi komposti, kun tuli yhtäkkisesti kovat pakkaset. Kuumavesikanisterit ovat olleet monelle avuksi, mutta aikaa on mennyt aika pitkään. Eräässä Fb-ryhmässä joku mainitsi lämmittäneensä jopa 2 viikkoa. Toivottavasti Kake sulaa palttoolla. Vai pitäisikö olla "joku kuuma daami, joka sulattaisi Kaken sydämen?" 😉

      Poista
    2. Kokonaan ei sulanut, mut kolo isoni lapion mentäväksi koloksi. Otin kolmasosan massasta pois. Lopetin kun tuli suht tuoretta vastaan. Laitoin sinne alakoloon 2 lituskaista pulloa kuumal vedel täytettynä ja talouspaperinyssykän jossa sisällä pellettiä, et imis sit veden kun sulaa ja ylös kahteen kulmaan massan sisään kuumat kanisterit. Lämpöpeitto alaosan ympärille liinalla kiinni ja päälle villapalat. Eiköhän ala tokeneen kun sai
      eilen runsaasti ja tänään lisää ruokaa .
      Ellei auta, alan huhuileen sitä "kuumaa daamia" avuksi. Tällä tahdilla tarvitsemme toisenkin kompostorin, niin hoituisiko lisääntyminenkin "daamin" avulla🤔

      Poista
  4. Hyvä että sulaminen alkoi. Ei kannata sitten kertoa Biolanille, jos kompostorien lisääminen daamin avulla onnistuu. Voisi haitata liiketoimintaa 😂.

    VastaaPoista
  5. Viikolla Kake pöhisi jo 60 asteessa ja tänään komiat 70 °C. Ruokittuani Kaken, lämpö tosin putosi noin 50 asteeseen, mutta luotan, kun uuden ruuan käsittely alkaa, nousee lämpötilakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt on kyllä hyvät lukemat. Massa hygienisoituu. Ei haittaa vaikka lämpötila laskee sen jälkeen, kompostoituminen on tehokkainta vähän alemmissa lämmöissä.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla