17.1.2024

Märän biojätteen käsittely helpoksi keittiössä

  Pelletit kätevä apu

Harmitteletko, että jäi nestemäistä kastiketta tai keittoa, mutta et tiedä, mitä sille voisi tai kuuluisi tehdä? Viemäriin jätevesilaitoksen käsiteltäväksi on turha laittaa mitään ylimääräistä. Eikä mahdollisten viemäriongelmien välttäminen varsinkaan ole mikään vähäpätöinen syy myöskään. Kovat, eläinperäiset rasvat, ovat nestemäisiä lämpiminä, mutta kovettuvat jäähtyessään, kuten esimerkiksi kinkkurasva jouluna, ja aiheuttavat tukoksen viemäriin. Sen sijaan, että heittäisit kovettuneena sen sekajätteeseen, voit kompostoida sen itse helposti. Nestemäisetkään eivät sovi sekajätteeseen, mutta kompostiin kylläkin.

Ratkaisu löytyy pelleteistä, joiden imukyky on aivan valtaisa. Nesteen määrästä riippuen, kourallinen tai kaksi, riittää nesteen hallintaan.



Puu- ja olkipellettejä myydään eläinsuojakuivikkeiksi ja polttoon. On ihan sama, kumpia käytät. Valintaan vaikuttavat varmastikin hinta, pakkauskoko ja saatavuus lähelläsi olevissa kaupoissa. Itse olen käyttänyt niin poltto- kuin kuivikepellettejä, sekä puusta että oljesta tehtyjä. Kaikki toimivat aivan yhtä hyvin.

Säilytän pellettejä pienessä kipassa kompostikaapissa ja tarvittaessa laitan nesteeseen imeytymään. Alla olevassa kuvassa näkyy lihapullista jääneen kastikkeen imeyttäminen. Nyt massa ei ole enää liian märkää ja kuivikkeet turpoavat ilmavaksi massaksi, joka omalta osaltaan myös edistää kompostin toimintaa.



Samoja pellettejä voi myös yhdistää itse tehtyyn hakkeeseen, jos hake on kovin isojakoista, eli huonosti nestettä imevää. Yhdistelmä, jossa on pellettejä ja tuota isojakeista haketta, on loistava talven kompostoinnissa.

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Itse olen ollut oikein tyytyväinen tähän menetelmään. Olen aiemmin kokeillut imeyttää sanomalehteen jne, mutta niistä ei tule samaa ilmavuusvaikutusta kompostiin. Sanomalehti päinvastoin tiivistyy ihan hurjasti märkänä ja voi aiheuttaa ongelmia kompostissa myöhemmin.

      Poista
  2. Hieno idea pitää muistaa . Meillä tulee tosin vähän tällaisia nesteitä kun emme tee kastikkeita juuri ollenkaan . Paistinpannun rasvat jos jotain on olen pyyhkinyt talouspaperiin ja laittanut bio jätteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo paperilla pyyhkiminen on kyllä hyvä keino. Helpottaa muissakin astioissa tiskaajan tai tiskikoneen työtä. Kompostissa nuokin paperit muuttuvat muhevaksi mullaksi. Nesteitä tulee lähinnä esimerkiksi keittojen lopuista, kun kaikki sattumat on jo syöty. Nyt tein lihapullat keittämällä, jolloin kastiketta tuli keitinliemestä hyvin runsaasti. Lihapullat loppuivat ja kastiketta jäi ylenmäärin jäljelle.

      Poista
  3. Me ollaan niin nuukia että me juomme aina vaikka keiton loput 😀 . Keittämällä en ole koskaan lihapullia tehnyt ja kiertoon kannattaa tottakai ylimääräiset nesteet laittaa .Mutta kiitos hyvästä postauksesta .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein jouluksi ensimmäistä kertaa keittämällä. Tuli tosi hyviä. En kans ns. harrasta kastikkeita juuri lainkaan, mutta jouluksi halusin keitinperunoille jotain kastiketta. Peruskoulun kotitalouskirjasta kaivoin vanhan ohjeen. Ja sen jälkeen olen tehnyt jo kahdet lihapullat keittämällä, vähän eri maustein. Rupesin oikein tämän postauksen jälkeen seuraamaan, että mistä meillä nesteitä tulee eniten ja ei niitä kyllä pahemmin tule. Kala-/lihakeiton liemet todellakin juodaan, ihan mieletön herkku.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla