Talvellakin komposti kuumenee
Täytin jälleen kompostini jäätyneillä biopusseilla. Massat olivat kivikovia möykkyjä, joita ei pystynyt rikkomaan pienemmiksi. Välit täytin hakkeella. Talvella tämä on usein tilanne, sillä kompostoin myös kahden naapurin biojätteet. Tyhjennän keräystynnyrit yhdellä kerralla, jotta saan paljon massaa per täyttökerta. Kokemus on opettanut, että tällä tavalla myös jäinen massa käynnistyy, sillä kompostorissa on aina myös sulaa materiaalia alapuolella ja mikrobisto aktiivisessa toiminnassa. Kun massa sulaa ja alkaa kompostoitua, mataloituu säiliö puoliväliin vähintään. Käytössäni on kaksi 270 litran kompostoria, jotka riittävät hyvin ympärivuotiseen kompostointiin kolmelle kotitaloudelle, yhteensä 5 aikuista ja 2 lasta.
Moni tuskastelee usein, että talvella kompostori jäätyy. Syynä lienee useimmiten juuri biojätteen liian vähäinen määrä, jotta mikrobeilla olisi riittävästi hajotettavaa ja toiminnasta tulisi niin laajaa, että kompostori kuumenee. Otin nyt kuvasarjan massan kuumenemisesta.
Sinulla on hyvänkokoiset kompostorit ja hyvä, että tulee useamman talouden biojätteet niihin. Siinä pysyykin toiminta käynnissä paremmin myös kylminä talvikuukausina.
VastaaPoistaTäällä on kompostorin sulatusoperaatiot menossa. Kovat pakkaset ennen lumentuloa yhdistettynä vähäiseen biojätteen kertymiseen saivat lämpötilat tipahtamaan vähän turhan alas. Vaikka lapioin lunta kompostorin ympärille heti kun sitä vain satoi, alaosan puolivalmis massa pääsi jäätymään ja niinpä yli puolet kompostorin sisällöstä oli umpijäässä tai jääkohmeessa, kun viikko sitten pääsin sitä tyhjentämään. Onneksi sentään yläosassa oli vielä juuri ja juuri sulaa tavaraa, niin ei pahentunut tilanne, kun heti tuli uudelleen näitä -20 asteen pakkasia. En saanut tyhjennettyä kaikkea jäistä massaa pois, joten nyt olen kaivanut sitä vasten kuumavesipulloja käynnistymisen lisäavuksi. Pitäisi nimittäin saada pudoteltua jäätynyt puolivalmis tavara pohjalle, jotta mahtuisi taas kunnolla täyttämään kompostoria. Eilen koko yläosa oli sulanut reunoja myöten, vaikka ei vielä kovin lämpimältä käteen tuntunutkaan, joten eiköhän siellä ole toiminta jo käynnistymässä.
Vielä kun keksisi jonkun kätevän systeemin estämään luukun salpaa jäätymästä. Yhden päivän plussakelin takia oli joka ikinen salvan rakonen täyttynyt vedellä ja tarvittiin hiustenkuivaaja sitä sulattelemaan. Biolan teki minusta virheen korvatessaan vanhoissa kompostoreissa (n.25 vuotta sitten vanhemmilleni hankitussa) olleen kumisen lenkin tuollaisella nykyaikaisella muovisalvalla. Siihen kertyy jatkuvasti lunta ja jäätä ja kannen kaareva etureuna oikein johtaa jokaisen sille kohdalle valuvan pisaran suoraan salvan väliin, josta se ei kuitenkaan pääse valumaan pois. Kumilenkissä sitä ongelmaa ei ollut. Salvasta joutuu viikoittain putsailemaan lunta joko tikulla tai puhaltelemalla, ja pahimmillaan koko lukitussysteemi on täynnä jäätä, kuten nyt kävi.
Nopeasti vaihtuvat pakkaset tuntuu olevan haaste monille kompostoreille. Onneksi tuli vähän lauhempaa väliin, niin on ollut helpompi sulatella. Meidän oman talouden biojätteet eivät riittäisi mitenkään kunnolliseen kompostointiin. Määrä olisi aivan liian vähäinen, en usko, että missään vaiheessa tapahtuisi esimerkiksi riittävää kuumentumista hygienisoitumisen takaamiseksi. Suunnitelmissa on yhden tosi ison teettäminen. Minulla on siihen jo rakennepiirustuksetkin teetettynä. Se toimisi puhtaaksi jälkikompostoitumisen varastona. Nyt loppuu herkästi viimeisen säiliön tilavuus, jos keväällä maa sulaa kovin myöhään. En haluaisi laittaa arvokasta kompostikatetta jäätyneeseen maahan, vaan mieluummin vasta sulaneeseen, jotta mikrobit pääsisivät heti maahan hommiin. Toki tumma massa sulattaa sitten auringon kanssa tehokkaasti maata, kun musta nappaa valonsäteitä tehokkaasti. En tiennyt tuosta lukkomuutoksesta. Olen joskus meinannut ostaa sellaisen vanhanmallisen kumin omaani lukkomekanismiksi, että saisi kiristettyä kannen. Sittemmin olen todennut, että en tarvitse sitä. Pakkasella laitan vaan pienen painon kannen päälle, niin tiivistyy sillä riittävästi sauma. Kannattaa laittaa Biolanille palautetta, että meni huonompaan suuntaan tuotekehitys.
PoistaMeillä on käynyt vain päivän tai pari leudompana ja sitten palannut taas uudelleen kipakammaksi pakkaseksi. Nytkin on -23 astetta. Onneksi ei sentään -30 vielä. Naapurin eläkeläispariskunta kysyi alustavasti, olisikohan heidän mahdollista tuoda biojätteensä meidän kompostoriin sitten kun täällä muuttuu ensi syksynä biojätteen keräys pakolliseksi. Se auttaisi meidänkin kompostoria pysymään paremmin talvella käynnissä, joten ilman muuta suostumme siihen, jos tulevat asiaa pohdiskeltuaan siihen tulokseen.
PoistaVasta sulaan maahan itsekin levitän kompostia. Ei jotenkin tunnu järkevältä peittää jäistä maata millään, sillä sen luulisi hidastavan sulamista. Onhan se paljas maa itsessäänkin tummaa ja kerää hyvin auringon lämpöä. Myöhäinen tai kylmä kevät on haastava joka suhteessa.
Palautteen laittaminen Biolanille on ollut monesti mielessä mutta on vain jäänyt muiden hommien jalkoihin. Eikä siitä itselle olisikaan mitään hyötyä ja tuskin muillekaan, jos Biolan ei päädy muuttamaan lukkosysteemiä. Meidän kompostori on melkein yhdeksän vuotta vanha ja uusissa näyttää olevan aivan samanlainen lukitus, joten ilmeisesti ainoastaan minulla on ongelmia sen kanssa. Jos kompostori on katoksessa suojassa sateelta, lukko toimiikin varmaan moitteetta. Meille ei kuitenkaan saa rakennettua sellaista. Joku systeemi siihen pitää ennen ensi syksyä saada kehiteltyä ja varsinkin silloin, jos naapuritkin tuovat biojätteensä meille. Eläkeläisten keuhkoille ei varmasti tee hyvää joutua puhaltelemaan lukkoa sulaksi minuuttitolkulla eikä se ole itsellekään mukavaa.
No voi, tosiaan, jos ollut uusi lukko jo näin kauan, niin ehkä asiakkaat tyytyneet osaansa. Tuskin sinulla on ainoastaan sen kanssa ongelmaa, luulisin. Sellainen tulee mieleen, että ostaa varaosina sen kumisen version ja kiinnittää sen kanteen ns. liimaamalla. Rakennustarvikkeissa on massoja, joilla saa "mitä tahansa mihin tahansa" kiinni siten, että kestää. Etuseinään samalla tavalla koukku. Pääsisi lukko-ongelmasta kotitekoisesti. Yksi naapuri vielä pohtii, jos tulee kompostiini osalliseksi. Näiden nykyisen kahden kanssa on ollut yhteistyötä niin kauan, että tiedän määrän mahtuvan minulle ja olevan sopivaa. Aiemmin, kun paransin ns. urakalla savimaata paremmaksi ja keräsin parilta muultakin perheeltä, oli toisella massa niin vetistä, että piti lopettaa vastaanotto. Sain viikossa 2-3 isoa ämpärillistä aivan nesteessä lilluvaa massaa. Sen kanssa en onnistunut millään. Kuivikkeita olisi pitänyt laittaa aivan järjettömän paljon ja komposti olisi täyttynyt todella nopeasti.
PoistaTuo kompostorin tuunaaminen voisikin olla ihan varteenotettava vaihtoehto. Pitää pohdiskella sitä ainakin siinä tapauksessa, ettei keksitä jotain näppärää sadesuojakantta. Siinä onkin ongelmaa kerrakseen, jos naapureilta tulee liian märkää biojätettä tuollaisia määriä. Noin suuri biojätemäärä kertonee jotain ruokailutottumuksista ja yleisestikin asenteesta ruokaa kohtaan. Ajattelin itse ohjeistaa naapureitamme hankkimaan pussillisen kompostikuiviketta ja laittamaan sitä biojätteensä sekaan, jos alkavat tuoda niitä meidän kompostoriin. Heiltä toki tulee vain pieniä määriä jätettä, mutta siinäpähän se kuivikesäkkikin riittää pidemmäksi aikaa.
PoistaKuivikkeen laittaminen suoraan biojätteeseen ja todella hyvä keino. Itse käytän sitä nimenomaan märissä bioissa, kuten kastikejäämissä. Teinkin siitä juuri postauksen, kun ajattelin, että ehkä moni muukin miettii, miten märän jätteen kanssa pärjää. Nyt kun jätemääräykset muuttuivat, on varmasti todella monta kotitaloutta, jotka vasta ensimmäistä kertaa harjoittelevat kompostointia.
PoistaMä oon näissä kompostointihommissa ihan avuton. Joka vuosi lupaan tsempata...
VastaaPoistaEn nyt ihan taida uskoa :) että olet ihan avuton, mutta mikä sinulla on sinun mielestäsi siinä ollut vikana?
Poista