10.11.2020

Miten nyt käy valkosipulien?

Lämpimästä syksystä haasteita


Olen kasvattanut todella monta vuotta valkosipuleita, eikä milloinkaan ennen ole marraskuussa pitänyt surra itäneitä kynsiä. Mitenköhän talvehtiminen nyt onnistuu, kun osasta kynsiä on kasvanut jo ihan näkyvät alut?
Porkkanoita kylvin palstalle jo muutama viikko sitten, mitenköhän niiden siemenien kanssa käy? Toivottavasti eivät ole itäneet. Olen muutenkin vähän huolissani kylvöstä, sillä maa oli hieman liian märkää ja siemenien päälle tullut multa saattoi olla liian kokkareista. Olenkin päättänyt, että laitan keväällä joka tapauksessa lisää porkkanaa, jotta sadontuotto on varmempaa. Kyllä niille porkkanoille käyttöä löytyy, vaikka vähän enemmänkin kasvaisi.


Teetkö sinä syksyisin kylvöjä?

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti valkosipulisi talvehtivat hyvin itämisestä huolimatta. Muistelen, että viime vuonna jollain bloggaajalla oli sama ongelma. En nyt muista, kertoiko hän kesällä, kuinka sadon kävi. Itselläni valkosipulit käyttäytyivät tänä kesänä aivan poikkeuksellisesti enkä muuta syytä keksi kuin viime syksyn ja kummallisen talven. Osa jakaantui todella moneksi pieneksi kynneksi, osa jakaantui 2-4 kynneksi ja muutama teki vain jättikokoisen yksikyntisen palleron. Normaaleja 5-8-kyntisiä, melko kookkaita valkkareita ei ollut kuin pari. Tänä vuonna seurasin säitä ja istutin valkosipulit melkein kolme viikkoa normaalia myöhempään. Ainakin toistaiseksi ovat pysyneet kiltisti maan uumenissa. Syyskylvöjä en ole edes vielä aloittanut. Ajattelin tänä vuonna kokeilla kylvää vasta kun sää näyttää oikeasti kylmenevän. Aiempina vuosina olen ehkä kylvänyt liian aikaisin, koska itämismenestys on ollut aika heikkoa. Voi kun pystyisi ennustamaan säät kuukauden päähän, niin osaisi vähän paremmin ajoittaa kylvöjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samanlainen havainto minullakin tämän vuoden valkosipulisadosta. Onneksi tänä vuonna on aivan jättimäärä kynsiä maassa, joten toivottavasti tulee edes jotain satoa. Kaupan valkosipuleita ei kertakaikkiaan vain enää saa käytettyä sen jälkeen, kun on kasvattanut omia. Toki luomut ja ihan kotimaiset ovat varmaankin ihan hyviä, hinta on melko huima, eikä mielellään arkiruuasta maksaisi sellaisia.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla