3.5.2021

Miten saa halvan kasvihuoneen kotipihaan?

Käytössä hyvä kasvihuone


Kasvihuoneen rakensin poikani kanssa itse. Kuten kuvasta näkyy, ei ollut vastaavaa mestaria nimettynä ja molemmilta rakentajiltakin puuttui niin muodollinen kuin käytännönkin pätevyys... valmista silti tuli ja olen tulokseen ollut valtavan tyytyväinen. Toimivuus on ollut ihan huippua!

Muovin tilasin uutena, sillä säänkestävyys ei ole riittävää ja taattua muilla kuin oikeilla kasvihuonemuoveilla. Tällaisessa asiassa säästäminen heikkolaatuisen, halvemman materiaalin kanssa ei kannata.

Luja, ammattikäyttöön tarkoitettu UV-suojattu riittävän vahva muovi kestää vuosia, eikä hapertuvan muovin palasia tule omiin multiin. Hinta ei kuitenkaan nouse samassa suhteessa kestävyyden kanssa. Etuna on myös, että kosteus ei tiivisty kattoon pisaroiksi ja aiheuta auringon kanssa palovammoja lehdille tippuessaan. 

Kaaret ova sähköjohtojen suojakouruja. Keskikäytävän kävelysuoja on vanhoista laudoista ja se estää maan tiivistymisen kasvukauden aikana. Käytävä on irrallinen ja sen poistan aina, kun syksyllä tyhjennän pohjan. Pohja on lähes saman verran maan alapuolella kuin on sokkelin korkeus.

Sokkeli eli alareunus on lämpöeristetty routalevyllä ja puupinnat on suojattu samalla kasvihuonemuovilla maan kosteuden vaikutuksilta ja toisaalta haihtumisen vähentämiseksi.

Takaseinällä on tuuletusikkuna, jossa on pysyvästi muovin lisäksi harso estämästä tuholaisten aikeet. Tänä kesänä muutan harson verkoksi, jotta ilmanläpäisy tehostuu.





Ovena toimi alkuun monta vuotta tilapäiseksi tarkoitettu viritelmä. Ei sen pitänyt olla, kuin hetken aikaa ensimmäisenä vuotena... mutta niinhän siinä kävi, että tilapäisestä tulikin pysyvä.






Tänä keväänä teimme paremman version, sarannallisen, joka menee tiiviisti kiinni. Muovi on kaksinkertaisena. Nyt se on todella hyvä, koska avaamiseen ei tarvita kahta kättä ja muovia ei tarvitse aina rullata huoneen päälle.

Kesäksi teen siihen vielä verkko-osuuden, jotta ovea voi pitää ovea auki kuumimpina kesäpäivinä ja silti kaalikoit yms. pysyvät ulkona. 

Kastelu


Tähän asti olen kastellut ihan joko painovoimaisesti letkulla tai kastelukannulla. Kasteluvetenä käytän varastoitua sadevettä. Tänä vuonna voin laittaa tihkukastelun, sillä sain sisareltani sellaisen järjestelmän. Ihan huippua!!!! Ei tarvitse koko ajan murehtia ja voi olla vaikka 2 päivää poissa ilman, että kurkut ja tomaatit kuolevat kuivuuteen.

Pohja on onneksi niin paksu kaikkine hevoska- ja kompostikerroksineen mullan alla, että vettä varastoituu huomattavia määriä. Jotta vedenpidätyskapasiteetti pysyy korkeana, teen kompostimultaan ajoittain savi-lisäystä, sillä muutenhan multa on pelkkää kasviperäistä ainesta ja kivennäismaa puuttuu. Saven liotan veteen ja lisään kasteluna maahan. Ensi syksynä teen vielä sellaisen muutoksen, että kaivan pohjaa hieman syvemmälle ja laitan savikerroksen pohjalle tiiviiksi, jotta se estää jatkossa kasteluveden valumisen alempiin kerroksiin tai ainakin hidastaa huomattavasti.

Kasvihuoneen lämmitys sähköttä


Lämmityksen hoidan joka vuosi hevoskalla eli hepan kakalla ja päälle laitan suojaksi lämmityksen alkuvaiheessa tuhdin kerroksen olkia, joita saan hevostalleilta ilmaiseksi. Kastuneita paaleja ei nimittäin voi syöttää hevosille eikä käyttää kuivikkeita. Tällaiseksi katteeksi ne käyvät kuitenkin mainiosti. Massan lämpenemistä seuraan kompostilämpömittarilla, sellaisella uunimittarin näköisellä, jonka piikki on noin 40 senttiä.






Parannusehdotuksia ja haaveilua



Oviaukko ja oven kiinnitys/sulkeminen: tämä oli vielä suunnitteluvaiheessa, kun aloitin tämän kirjoituksen tekemistä... Nyt kuten aiemmin jo kirjoitin, voin ilokseni todeta, että 28.2. tein poikani kanssa kausariin saranoilla olevan oven jämämateriaalista. Elämän pieniä ilon hetkiä, kun onnistuu näissä käytännöllisyyttä lisäävissä projekteissa yhdessä oman lapsen kanssa, eikä osta mitään uutta materiaali tekemiseen, vaan käyttää kaikenlaista nurkissa pyörinyttä kauan varastoitua materiaalia. 


Toteutettavia parannuksia tähän versioon ei ole todennäköisesti muita kuin oveen laitettava verkko-ovi-lisäys ja ikkunan harso vaihtuu läpäisevämpään verkkoon, ja edellä mainittu savikerros tulee pohjalle.



Kun nyt käytössä olevat muovit pitää vaihtaa, niin seuraavassa versiossa teen seuraavat parannukset:


Korkeus: huonekorkeutta pitää lisätä ainakin puoli metriä, jotta kurkut ja tomaatit saavat lisää kasvukorkeutta.

Tuuletus: laitan automaattisesti avautuvat ikkunat.

Pinta-ala: vähintään kaksinkertaistan pinta-alan. Nyt pinta-ala on 2,3 m x 2 m.

Rakennusmateriaali: kaariksi olen suunnitellut sellaista paksua (paksu seinämä ja suurempi halkaisija) mustaa vesiputkea, joka pysyy kaarena suurempanakin versiona.

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞


Mutta siis toistaiseksi tämä pieni mopo-versio saa riittää ja riittäähän se, sillä asenteestahan se on paljolti kiinni.

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

Tämä kirjoitus on osa omavaraistelu-yhteiskirjoitussarjaa ja täältä pääset lukemaan muiden ideoita ja ajatuksia kasvuvyöhykkeittäin.


Kasvuvyöhyke 1

Kasvuvyöhyke 2

Kasvuvyöhyke 3

Kasvuvyöhyke 4

Kasvuvyöhyke 5

Kasvuvyöhyke 6

Kasvuvyöhyke 7

23 kommenttia:

  1. En olekaan tajunnut, ettei kasvarimuovi kerää vettä pisaroiksi. Aika ilkeää on kun omasta kasvarista tippuu aina kauhea kylmä vesisuihku niskaan 😅 Olenkin alkanut ravistaa suurimmat kosteudet alas ennen kuin alan roudata taimia sisälle aamuisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se riippuu muovin laadusta. Tulee pieni lisähinta tästä ominaisuudesta, mutta suosittelen sitä ehdottomasti. Ei tiputa kasvien lehdille niitä polttavia pisaroita, eikä saa itse niskaan myöskään kylmää sadetta.

      Poista
  2. En olekaan tajunnut että kasvarimuovi ei kerää vettä pisaroiksi. Oma huoneeni kerää ja kylmä vesisuihku on hiukan ilkeä saada niskaansa. Olenkin alkanut ravistaa suurimmat kosteudet alas ennen kuin alan roudata taimia sisälle aamuisin.. 😅

    VastaaPoista
  3. Ai pahus, en tajunnut tarkistaa ollenkaan tuollaista vesipisaraominaisuutta. Nimenomaan tomaateille olisi tärkeää ettei pisaroita tulisi. Toisaalta, tämä minun (hyvässä tekeytymisvaiheessa oleva) kasvari on reunoiltaan niin jyrkästi kalteva että elän toivossa että pisarat valuvat alas jotenkin muuten kuin kasvien päälle putoamalla. Katsotaan miten käy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kasvarin malli ratkaisee myös ongelman omalla tavallaan, jos katosta valuu vesi eikä pääse tippumaan alas. Tällaisessa kaarevassa katossa vesi tippuu herkästi, koska ei ole niin täydellisen kireä muovi joka kohdassa.

      Poista
  4. Uuteen vinkki keksi jokin keino saada putket valkoiseksi. Musta putki saattaa palaa kiinni muoviin tai kerätä itseensä niin paljon lämpöä, että muovi vahingoittuu. Tämä on siis syy miksi isoissa puisissa kaari kasvareissa on valkoiset kaaret.

    Toi kompostoitumisesta tulevan lämmön talteen otto on ollut iselläkin mielessä kun kasvari siirtyy. Pohdin myös lämmön kierrätystä maahan mutta se vaatii vielä kokeilua kuinka sen toteuttaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmön sitomisesta maahan on esimerkkejä netissä. yritän löytää sen mitä tarkoitan, joko grönlannissa tai Kanadassa on viljelijä, joka varaa lämmön maahan ja kasvattaa ruokaa kaikkia yleisiä totuuksia uhmaten vähäisellä lisäenergialla. Hmm. tuo mustan putken idea ei ole omani, vaan havainnoitu eräästä valmiista kasvihuoneesta. Hyvä kun toit esille. En olisi ajatellut koko asiaa tuolta kantilsta.

      Poista
    2. Jossain mulla on jo piirustukset tuosta maanlämmitys systeemistä. Se vaan ottaa aika kovan hinnan vaikka aluksi luulin jotenkin pääseväni edullisesti. Varsinkin kun yrittää olla käyttämättä verkosta sähköä tuohon lämmitykseen niin luo lisää paineita. Tosin sähkön tuottoa saattaisi olla jo riittävästi tuolle järjestelmälle jos jättää aquaponicsin pois.

      Poista
    3. Yritän löytää sen kasvihuoneen, jota tarkoitan... ei perustu sähkön käyttämiseen.

      Poista
  5. Kosteuden tiivistyminen on mulle ihan uusi tieto. Tämä teema tuli kyllä siltä kantilta oikein osuvaan aikaan, että meillä vasta suunnitellaan kasvihuonetta ja hankitaan tarvikkeita, joten saan tässä opiskella parhaat vinkit ennen aloittamista. Hienoa, että te olette voineet käyttää jo olemassaolevia materiaaleja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvihuoneen tuoma lisäarvo puutarhailuun on todella huikea. Kasvukausi pitenee niin paljon.

      Poista
  6. Ihailtavaa monenlaista kekseliäisyyttä tämän kasvihuoneen suunnittelijalla/rakentajilla.
    Mahtava idea laittaa myös verkko-ovi kasvihuoneeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku kyllä on maininnut tavastani käyttää kaikenlaista ja ihan mitä tahansa, kun korjaan ja rakennan, että näyttää ihan kirpputorilta hankitulta... liekö sitten kehu vai moite... kuulija saa päättää itse.

      Poista
  7. Aika saman kokoiset kasvarit on meillä�� eli mopoversio täälläkin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko saanut kaiken haluamasi mahtumaan sinne? Meillä on suurin ongelma se korkeus, kun kurkkuja ja tomaatteja ei saa kieputettua.

      Poista
  8. Miten loistava ja edullinen kasvari, ja ominaisuudet on pohdittu niin tarkasti! Tämä sun kasvari on loistava esimerkki siitä, miten erilaisista materiaaleista voi luoda todella toimivan ja kasveja palvelevan kasvarin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä mun touhut on vähän sellaisia, että valmista pitää tulla nopsaan, ja silloin varsinkin joutuu käyttämään tarvikkeita, joita löytää valmiiksi kotoa. Toisaalta, kun ei maksa paljon, niin ei haittaa, vaikka kasvihuoneviljelyinto ei kestäisikään kymmentä vuotta.

      Poista
  9. Kasvihuonemuovi on huomattavasti parempi, kuin "mikä vaan muovi" - joihin toiset sortuu edullisuuden vuoksi. Silti on todettava, ettei kasvihuonemuovikaan ole enää sen veroista kuin 15 vuotta sitten :) Tykkään kun on nyt nähnyt monenlaista keksintöä näissä tämään kuun kirjoituksissa eri toteutustavoista. Kuten nuo sähköputket sinulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähes kaikissa muovituotteissa on tapahtunut sama heikentyminen. Ilmeisesti samalla kuin valmistaminen tulee ympäristöystävällisemmäksi, kestävyys kärsii. Mielenkiintoista olisi selvittää, mikä on kokonaisvaikutus.

      Poista
  10. Enpä ollut miettinyt tuota harson laittamista suojaksi. Minun vanha kasvihuone remontoitiin ja asennettiin kattoikkuna automaattiavaajalla. Kasvihuonetarvikkeiden ostoslistalle täytyy harso vielä lisätä. Kiitos siis tästä vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni asia tulee mieleen kantapään kautta... eli kaalikoin vierailu parsakaaleissani oli varsin harmillinen tuttavuus. Ihanaa, jos joku välttyy samalta vahingolta, kun kerron omista oppimisistani.

      Poista
  11. Minä en myöskään lämmitä kasvihuonettani. Hankin kyllä sellaisen lamppuöljylämmittimen kirpputorilta, mutta ei ole tarvinnut käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole mahdollisuutta taimikasvatukseen asunnossa, joten kausarin lämmitys hevoskalla ja taimikasvatus siellä, on ainoa mahdollisuus.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla