11.12.2023

Kotipuutarhakasvimaan maaperäanalyysi?

 


Kasvimaan multa voi olla melkein minkälaista tahansa. Kaikki riippuu niin paljon viljelytavoista ja kasvimaan lähtökohdista. Maa on voinut olla alussa vaikkapa multavaa, mutta kompostin puuttuessa ja tavanomaisia viljelytapoja noudattaen maa on voinut köyhtyä ja alkanut muistuttaa enemmänkin savimaata. Vesi ei tunnu imeytyvän kovinkaan nopeasti ja juurekset jäävät lyhyiksi. Toisaalta on voinut käydä niinkin, että alkujaan kova savimaa on nykyään muhevaa mustaa multaa ja sato on vahvakasvuista.


Itselläni kasvimaiden mullat ihan konkreettisesti elävät koko ajan. Käytän niin runsaasti kompostia ja katetta, että joka kasvukausi maahan tulee valtavasti uutta massaa. Tyhjennän myös joka syksy kasvihuoneen maatuneen pohjan kasvimaille, eli käytännössä aloitan joka kevät täysin uusilla mullilla viljelykset. Tämä tuo omat haasteensa, sillä edellisvuoden kokemukset eivät auta tekemään korjausta seuraavana vuonna, sillä maa ei ole enää samaa.


Ensi keväänä teen toisin ja teen kasvimaastani maaperäanalyysin, jotta saan tiedon maan pH:sta ja ravinteista, ihan vain omasta mielenkiinnostani. Kokemushan on jo osoittanut, että kompostimulta ja kateviljely on toimiva juttu, ja epäonnistumiset ovat yleensä johtuneet jostain omasta tekemisestäni tai oikeammin tekemättä jäämisestä. Aika jännittävää nähdä, mitä tulokset siten kertovat. Nyt syksyllä nimittäin levitin tuhkaa pitkästä aikaa kasvimaalle. Toivottavasti ei nouse pH liian korkeaksi. 


Nyt nautitaan vielä hetken aikaan joulun odotuksesta ja talven lyhdyistä.

3 kommenttia:

 1. Meilläkin alkaa keväällä tulla ensimmäisestä kertaa omaa multaa kahdesta eri kompostoinnista . Olisi mielenkiintoista teettää maa analyysi . Missä sen teetät ja paljonko maksaa .
  Hyvää Joulua 🎄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa. Monipuolisista lähdemateriaaleista muodostunut multa on yleensä hyvin ravinteikasta, enkä ole itse muuta lannoitusta käyttänyt. Nyt haluan kuitenkin oikeasti tietää, millaista maata minulla on. Kasvihuoneen pohjalta, maatuneesta hevoskasta, lapioitua multaa on nyttemmin kasvimaassani niin paljon, että haluan tietää sen mahdolliset vaikutukset. Eurofinsin tutkimuksiin voi luottaa ja kotipuutarhoille on luotu ihan oma tuotteensa. https://www.eurofins.fi/agro/analyysit/kotipuutarha-analyysit/. Itseäni kiinnostaa nyt sekä ravinnetilanne että maan pH. Kotona kraanavedellä tai sadevedellä tehtynä pH-mittaus ei tuota oikeaa tulosta, vaikka ostaisi apteekista mittausliuskoja.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla