3.12.2023

Tauko venähti aika pitkäksi ja kesän sato oli huonoSyksy oli pitkä ja monipolvinen. Uskon, että lähes jokainen puutarhuri ehti tehdä tarvittavat syystoimet, sillä uusia mahdollisuuksia tuli monia. Itselläni meinasi jäädä moni asia tekemättä, kerran satoi lumikin jo kasvimaalle. Onnekseni sula-aika tuli takaisin ja pääsimme jatkamaan valmistelujamme.

Perunasato nousi taksvärkkityönä. Kesäisen tapaturman takia en pysty vieläkään tekemään normaaleja puutarhatöitä, vaan tarvitse apua lähes kaikkeen. Kykkiminen on nimittäin ihan mahdotonta, siis juuri sellainen, mitä perunannostossa tarvitaan. Valitettavasti osa perunasadosta jäi maahan aikataulusyistä. No ei haittaa, keväällä ne ovat oikeasti ihan syömäkelpoisia, eli omia perunoita saadaan silloinkin maasta.

Maa-artisokat pääsivät jälleen yläkoululaisten kotitaloustunnille. Mukavaa, kun voi antaa erikoiskasveja kouluun. Muuten ei varmaan niitä olisi lainkaan kokeiltavissa hintansa takia. Tänä vuonna ei onnistunut kesäkurpitsat, joten niitä en saanut annettua koululaisille lainkaan. Oma vatsani ei kestä kunnolla maa-artisokkaa ja kasvatankin niitä lähinnä pölyttäjiä varten. Tänä syksynä istutimme nurmialueella pitkän kaistaleen maa-artisokkaa, ihan vain kukkimaan. Emme siis aio nostaa siitä satoa lainkaan.

Syyskylvöinä laitoimme valkosipulien lisäksi monia juureksia, esimerkiksi palsternakkaa, mustajuurta ja keltajuurta. Lisäksi kylvimme tilliä. Jostain syystä emme ottaneet lainkaan kuvia työstämme. Outoa. Valkosipulisato oli aivan tosi huono tänä vuonna. Piti kyllä käyttää ne talvella ruuanlaitossa, mutta mieli muuttui melko nopeasti, kun menimme ostamaan istutettavia valkosipuleita. Toki olimme aika myöhään liikenteessä, joten ehkä jäljellä olevat yksilöt olivat kaikkein huonoimmat, mutta en voi mitenkään ymmärtää, että pienen pieni valkosipuli, jonka kynnet olivat aivan surkeat, maksoi 6 euroa. Jäljellä olevat 3 sipulia jäivät kyllä ostamatta. Myöhemmin kävimme toisessa puutarhassa ja kun otin puheeksi valkosipulien korkean hinnan, kuulin, että monella muullakin meni sato pilalle ja sen takia hinnat nousivat niin korkeiksi.

Onneksi meillä oli varsinaisten valkosipulien lisäksi myös viime syksynä kylvetyt itusipulit. Jaoimme niistä osan ensi vuoden sadoksi. Jakamatta jäi vielä aivan valtava määrä taimia, ne istutetaan kunnolla ehkä keväällä. Ehkä myymme osan jossain tapahtumassa muillekin.

Lantut kasvoivat hyvin, mutta epäonnisesti ne saivat kylmää ulkona ja jäävät sen takia käyttämättä joulun lanttulaatikkoon. Ne intoutuivat kasvattamaan uutta lehteä ja sen takia laitoinkin ne takaisin maahan. Hauska nähdä, miten ehkä kukkivat ensi vuonna ja tuottavat siemeniä.4 kommenttia:

 1. Hih, meillä todella jäi puutarhan syystyöt kesken, sillä maa jäätyi lopullisesti jo lokakuun puolivälin tienoilla ja lunta satoi marraskuun alussa. Sellerit ja palsternakat nostin jäisestä maasta ja maa-artisokat jätin suosiolla odottamaan kevättä. Enpäs ole tullut itse ajatelleeksi, että voisi tarjota maa-artisokkia yläkoulun kotitaloustunneille. Oma vatsanikaan ei oikein kestä sitä eikä muu perhe niin tykkää sen mausta, joten lahjoitettavaa varmasti olisi. Pitääpä muistaa kysäistä keväällä, kun maa sulaa ja näen, miten mukulat ovat talvehtineet, haluaisiko paikallinen koulu niitä. Kiitos vinkistä!
  Syyskylvöjä en ehtinyt tehdä lainkaan, sillä ajattelin maan kuitenkin vielä sulavan ja jäätyvän moneen kertaan ennen talven tuloa. Väärässä olin. Kummasti kesän ja varsinkin syksyn sääolosuhteet vaihtelivat niin paljon eri puolilla Suomea.
  Meillä valkosipulit onnistuivat erittäin hyvin, oli varmaan riittävästi kosteutta. Satuin vilkaisemaan kerran puutarhamyymälässä myytäviä valkosipuleita ja kauhistuin, kun tosiaan pienetkin sipulit olivat todella kalliita. Samoissa hinnoissa olivat täälläkin. Meillä edes pienimmät eivät olleet niin pieniä kuin puutarhamyymälän isoimmat. Jos olisin viime syksynä sen osannut ennustaa, olisin laittanut muutaman ylimääräisen kynnen maahan ja myynyt niitä tänä syksynä.
  Komeita lanttuja. Hauska, jos selviävät talven yli ja kukkivat ensi kesänä. Hyvää joulunodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi sitten maa-artisokille kävi samalla tavalla kuin sinulle, eli jäivät maahan. Nostimme ne keväällä ja kelpasivat kyllä koululle. Aiemmin olen kokeillut syyskylvönä valkosipulin lisäksi vain porkkanaa. Silloin sato valmistui hurjan aikaisin, sillä itäminen tapahtui heti maan lämmetessä ja kevät oli aikainen. Hauskaa seurata, miten käy tänä vuonna. Äsken luin Tutkimusmetsän puutarhan blogista, miten oli saanut edellisvuotiset porkkanat kukkimaan. Omia porkkanoitani jäi nostamatta, joten jos ne selviävät talvesta, saatan saada uusi kukkia kasvimaahamme. Mukavaa joulunodotusta myös sinulle.

   Poista
  2. Mun maa-artisokat kuolivat lopullisesti kun vuohet trimmasivat niitä vähän liian tehokkaasti :D

   Poista
  3. 😂 nyt sitten kuulin ensimmäisen toimivan keinon maa-artisokan torjuntaan. Sehän voi nimittäin muodostua myös "rikkaruoho-ongelmaksi".

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla