18.9.2024

Maissia yllin kyllin

 Sato onnistui loistavasti


Säilykemaissia omasta maasta.

Tykkään maissista ihan hirveästi. Olen jo monena vuonna kasvattanut omaa maissia. Aiemmin olen vain pakastanut maissit kokonaisina tähkinä ja lähinnä herkutellut talvella. Pakkasesta voi ottaa jäisen tähkän, laittaa uuniin sulamaan ja kypsymään ja voin kanssa herkutella. Juuri poimittuja maisseja ei tarvitse kypsentää lainkaan, vaan ne voi syödä sellaisenaan.


Maissit laitoin pieniin pussukoihin pakkaseen.


Tänä vuonna pakkanen on tullut täyteen jo ajat sitten, eli maissia ei mahtunut kuin ihan vähäsen, eikä sekään kokonaisina tähkinä. Olen siis riipinyt jyvät valmiiksi tänä vuonna sekä pakkaseen että umpiointiin. En ole koskaan ennen punninnut ja katsonut, paljonko yhdessä tähkässä on ruokaa. Otin yhden pienen tähkän, sen lähtöpaino oli 136 grammaa ja satoa siitä sai 102 grammaa. Tosi hyvä hyötysuhde siis.

Umpioinnissa laitoin osan suolaveteen, osaan ripauksen sokeria ja osaan myös voita. Säilönnän aikanahan hajoaa aina tuotteen omia sokereita, jolloin lisätty sokeri ei sinänsä tee sitä makeammaksi, vaan pitää makeuden lähtötilanteen tasalla. Se edesauttaa myös säilyvyyttä ja tehostaa aromeja. En ole vielä maistanut yhtään, kerron sitten, miten nämä eri vaihtoehdot erosivat ja mistä tykkäsin eniten, eli mikä pääsee niin sanotusti jatkoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla