21.9.2024

Juureksia matkalla kellariin

 talvivarastointia varten


Sokerijuurikas.

Vaikka Lähiruokapäivään tehtiinkin sokerijuurikassosekeittoa, on satoa vielä yllin yllin maassa. Varastoin sen maakellariin, sillä keitto sai suuren suosion perheessä. Ihmettelen, ettei sitä oikeasti kasvateta kotitarpeiksi. Helppohoitoinen, suurisatoinen. Mikäs sen mukavampaa?


Palsternakat ovat jättiläisiä.

Olen parina vuotena aiemmin yrittänyt kasvattaa palsternakkaa, onnistumatta mitenkään. Tänä vuonna onnistuinkin ilmeisesti aiempien vuosienkin osalta. Satoa tuli paljon. En kyllä oikein tiedä vielä, mihin kaiken tämän määrän käytän talven aikana. Ehkä se selviää aikanaan.


Keltajuurikas, tämän vuoden ensikertalainen.

Keltajuurikkaista en edes tiedä, miltä ne maistuvat. En oikein edes muista, miten sain idean kasvattaa niitä. Nyt luin somesta, että niitä voi säilöä samalla tavalla kuin etikkapunajuuria. Taidan kuitenkin itse säilöä kaiken kellariin ja käyttää juureksena joko sosekeitossa tai perunan tapaan. Hauska kokeilu.


Lisää palsternakkaa.

Maakellariin tehdyt mittatilauslaatikot.



10 kommenttia:

  1. Sinulla on ainakin kunnon kotivara. Todella komeita juureksia! Oletko kylvänyt palsternakan jo syksyllä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tosi innoissani, sillä nyt olen umpioinut papuja ja maissia niin paljon, että pitäisi olla vähintään kerran viikossa kasvisruoka täysin omista aineksista talvella. Onneksi monen epäonnisen vuoden jälkeen tuli tällaiset onnistumiset. Näillä jaksaa taas monta vastoinkäymistä. Kyllä, tein syyskylvön tillistä, keltajuuresta ja palsternakasta. Kaikki onnistuivat loistavasti.

      Poista
  2. Mahtavasti saat onnistunutta satoa. Isäntä viljeli aikoinaan sokerijuurikasta, mutta ei tullut mieleen kokeilla sitä itse ruoanlaitossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon saman olen kuullut muiltakin. Hassua, että se ei ole koskaan rantautunut perusruuaksi, kuten lantut ja perunat, vaikka Suomessa on sitä viljelty tosi paljon hyvin kauan.

      Poista
  3. Oletpas korjannutkin mahtavaa satoa. Komea tuokin keltajuurikas. Ihan uusi tuttavuus minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi tuttavuus myös minulle. Siemenpussin kuva näytti niin kivalle, että päätin kokeilla. Nämä minun kylvövalinnat eivät siis ole aina pitkälle harkittuja. Nyt voin todeta, että helposti paljon ruokaa talveksi juureksia kasvattamalla.

      Poista
  4. Onpa melkoisen muhkeita juureksia. En edes uskalla nostaa vielä omaa palsternakkaani. Se on tuskin pikkurillinkään kokoinen :D Itäminen vasta pitkällä kesäkuun puolella ei auttanut asiaa. Pitää tänä syksynä seurailla säitä tarkemmin ja kylvää niitä ja jotain muutakin jo syksyllä. Onnistuvat niin paljon paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna kaikki onnistui. Ehti tuossa välillä olla huonoja vuosia sen verran, että tämän vuoden onnistuminen tuli todella tarpeeseen. Toki kasvukausi on ollut suotuisa muutenkin, mutta osan kehuista annan kyllä biohiilelle, sillä biohiiletin kaikki maat viime syksynä.

      Poista
  5. Komeita juurikkaita! Enpä ole nähnyt sokerijuurikkaan siemeniä missään ns. tavallisissa siemenkaupoissa myynnissä. Mistä löysit? Kelta- ja valkojuurikkaat ovat kivaa vaihtelua punajuurelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa sokerijuurikkaan siemeniä ei ole kuluttajakaupassa lainkaan, koska Suomessa ei ole kuin peitattuja siemeniä ja niiden käsittely vaatii kasvinsuojelututkinnon suorittamisen. Olen saanut siemenet viljelijätutulta. Somessa sain vinkin, että Ruotsista pystyy tilaamaan pienissä pusseissa siemeniä kuluttajanakin. En vielä tarkistanut asiaa mitenkään. Keltajuurikas tosiaan ensimmäistä kertaa kasvatuksessa. Osoittautui helpoksi ja erittäin runsassatoiseksi juurekseksi. Valkojuurikasta en ole koskaan kasvattanut. Miltä se maistuu?

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla