maakellarin kanssa
Kalkkimaalilla tulee iso muutos pintaan. |
Muistatko, kun kerroin maakellarin pesusta? Annoin ovien olla auki pitkään, jotta kosteus laskisi. Syksyn yökasteen voimistuttua, suljin ovet, enkä ollut sen koommin ehtinyt vielä käydä katsomassa tilannetta. Haaveilin alusta asti seinien kalkitsemisesta. Olin luullut aiemmin, että kellarien seinät on aina kalkittuja, mutta sittemmin opin, että on myös olemassa ihan Kellarimaali-tuote erikseen. Kellari maalilla tämä minunkin kellarini on maalattu 1987, eli melko tovi sitten.
Kalkki tekee todellakin ihmeitä. |
Seinistä maalia ei ollut irronnut, mutta katosta se oli irtoilemassa. Harjasin kuivuneesta katosta kaiken irtonaisen maalin pois pesun yhteydessä ja nyt ennen kalkitsemista vielä uudelleen. Niin, siis vaikka olisi ollut kellarimaali-tuote, halusin nimenomaan kalkituksen. Kalkissahan ns. mikään ei elä, eli se on samalla putsausta.
Nyt on kellari kalkittu ja juurekset pääsevät säilöön loppuviikosta. Kokeilen ensin pienellä määrällä, että miten homma hoituu. Jos kaikki sujuu hyvin, uskallan kasvattaa taas ensi kesänä varastoitavaa perunaa myös ja muutenkin panostaa kellarivarastoitaviin tuotteisiin enemmän. Tänä vuonnahan päivän sana on umpiointi. Mietipä, miten paljon saan säilöttyä, jos pystyn yhdistämään umpioinnin, pakastamisen, kuivattamiset, hapattamisen ja kellarin. Aika upeaa.
Hei hetkeksi, kellari. |
No se on todellakin upeaa, että pystyt ja meinaat kaikilla noilla tavoilla säilöä!
VastaaPoistaOlen vähän itsekin yllättynyt, että olen näin innostunut säilönnästä. Ruuanlaitto ei ole suurinta herkkuani. Kasvattaisin vaikka mitä, jos joku vain valmistaisi sen.
PoistaOlet kyllä melkoinen säilöntäekspertti!
VastaaPoistaKiva lueskella näitä postauksiasi asian tiimoilta ja seurata kuinka maakellari toimii.
Kiitos. Tänä syksynä on tosiaan aivan uudet tuulet elämässäni ja olen pystynyt tekemään asioita, joista olen haaveillut, eli kasvattamaan monipuolista ruokaa säilöön. Yritän löytää vielä ruokakursseja, joista saisin vähän innostusta itse ruuanlaittoonkin.
PoistaNo nyt on kellari valmiina ottamaan juurekset suojiinsa. Ihailtavaa säilöntäahkeruutta sinulla.
VastaaPoistaKiitos. Suuri vaikutus on kyllä esimerkeillä ja ohjeilla, joita näkee ja voi lukea eri somekanavissa. Nykyään on niin helppo löytää tietoa.
Poista