hiostettua ja kuivattua yrttiä
Talvisin tykkään juoda iltaisin teetä. Olen melko kaikki"juomainen", en siis ole kovin tarkka, mitä teetä juon. Silti jotkut teet ovat suosikkejani. Monta vuotta sitten innostuin oman teen tai pitäisi oikeasti sanoa haudukkeen tekemisestä oman puutarhan antimista. Osa on ihan oikeasti omasta pihasta ja osa luonnonkasveja.
Omasta pihasta suklaaminttu, hiostettuna ja kuivattuna "teeksi". |
Kun lapset olivat pieniä, katsoimme monta kertaa Ylen sarjan Yrttikoulu, jossa Bertalan Galambosa kertoi eri yrttien kasvatuksesta ja hyötykäytöstä. Mieleeni painui ohjelmasta erityisesti yksi asia: ampiaisyrtti on hyvä uniteen aines. Kasvatin sen jälkeen monta vuotta sitä teeainekseksi. Jostain syystä se on nyt jäänyt pois kasvilistoilta. Ehkä korjaan tilanteen ensi kesänä.
Ampiaisyritti oli oikeastaan lähtölaukaus sitten muihinkin yrttihaudukkeisiin. Erittäin maukkaita uniuutoksia tulee esimerkiksi myös hiostetuista ahomansikan lehdistä, lillukan lehdistä ja mesiangervosta sekä maitohorsmasta.
Hyvin kuivattu säilyy kauan metallipurkissa valolta suojattuna. |
Nykyään laitan aina ainesosaluettelon talteen, kun ostan jotain yrttihauduketta. Jemmaan ne ns. vastaisen varalle eli odottamaan tulevaisuudessa olevaa parempaa aikaa. Toivottavasti joskus voin tehdä niitä omista yrteistä.
Hiostan aina kaikki teeksi tulevat kasvit. Mielestäni tee maistuu kuivalta heinältä, ellei yrttiä hiosteta.
Omat teet ovat ihania ja tuovat talvella kesän maun kielelle. Hyvä, että mainitsit mesiangervon. Tai ei siitä juuri nyt hyötyä ole, mutta toivottavasti muistan sen ensi vuonna. Olen yleensä kerännyt sen kukkia ja niistä tulee ihanan makuista teetä. Kamomillan kukkia kasvatan itse. Näitä kukkia ei tarvitse hiostaa edes, riittä, kun kuivaa ja laittaa purkkiin odottamaan käyttöä.
VastaaPoistaOlen ostanut kahtena vuonna kamomillan taimia, että muistaisin ottaa kukat teetä varten. En ole muistanut vielä kertaakaan. Jospa ensi vuonna sitten. Tuleeko mesiangervon kukista hunajainen maku, vai onko minulla väärä mielikuva?
PoistaKamomilla, siis kamomillasaunio, on minusta kätevin kasvattaa siemenestä. Ihan vain kylvö suoraan avomaalle touko- tai kesäkuussa, koska sitten kylvön teetkin. Seuraaviksi vuosiksi se kylväytyy itse, eli ei edes tarvitse muistaa kylvää kuin kerran :-D
PoistaMesiangervon kukista tulee minustakin hunajainen maku, toisaalta myös vähän kirpeä. Ainakin minun suuhuni valtavan hyvä ja aromikas tee.
Taidan kokeilla tuota kamomillaa tuolla tavalla, siemenestä itse kylvämällä.
PoistaMinun pitäisi opetella tuo hiostaminen! Se on varmaan se "puuttuva palanen" omissa teesekoituksissani 🤭 Käytän myös paljon kukkia tai terälehtiä, joille riittää kuivattaminen, kuten Saila jo mainitsikin. Itse olen käyttänyt kamomillan, kehäkukan, maitohorsman ja siankärsämön kukkia, sekä ruusunterälehtiä. Tuota mesiangervoa voisinkin kokeilla ja ampiaisyrtti alkoi kiinnostaa myös! 😊
VastaaPoistaNyt alan miettiä, miksiköhän olen käyttänyt kaikista kasveista lehtiä, mutta en juurikaan kukkia? Tuo ampiaisyrtti on poikkeus. Tänä vuonna sain pavut kasvatettua ja säilöttyä, olisikohan ensi vuonna teeyrttien vuoro? Voisinkin tehdä hiostamisesta postauksen. Teen sen eri tavalla kuin mitä muut blogistit ovat kirjoittaneet. Kun yritin heidän tavallaan, sain aina tuloksena ns. mädäntyneitä yrttejä.
PoistaMinunkin pitäisi opetella hiostaminen. Olen käyttänyt yrttejä haudukkeissa lähinnä tuoreeltaan tai pakastettuna, jolloin ne ovat tuoreen veroisia, mutta hiostamalla teeaineksia ei tarvitsisi säilytellä pakastimessa. En juo kovin usein lämpimiä juomia, mutta silloin kun sellaista tekee mieli, olisi paljon helpompi ottaa ainekset keittiön kaapista kuin lähteä kaivelemaan arkkupakastimen pohjilta. Erityisesti uniteesekoituksille olisi käyttöä. Pelkän kamomillan en ole huomannut auttavan yhtään unentulossa tai unen laadussa.
VastaaPoistaMahani sanoi, että nyt saa riittää kahvin lipittäminen ja siksi teetä tai oikeastaan yrttihaudukkeita menee tosi paljon. Juon joka aamua työmatkalla, joka kestää tunnin, ison termosmukillisen tuota suklaaminttuteetä. Jouduin jättämään keväällä lehmän maidon pois kahvistani ja nykyään käytän makeuttamatonta mantelimaitoa. Se tuntuu sopivan erityisen hyvin tuohon suklaaminttuun.
PoistaMinullakin on vanha yrttikirja, joka sai minut poimimaan nokkosia, poimulehtiä, siankärsämöitä ja muita luonnosta löytyviä. Yrtit jopa parantavat yöunta ja flunssaa.
VastaaPoistaMinä ostin ison laatikollisen Teetaivaan teetä (laiska kun olen), ja ne teepussit jo tuoksuvatkin aivan taivaallisen ihanilta.
Voisinko saada tuon yrttikirjan nimen? Olen nyt tallettanut yrttihauduke-pussien sisällysluetteloita, kun tulee vastaan hyvän makuinen. Yleensä vaan monessa on lisättynä aromiaineita, eli eivät ole oikeasti aitoja tuotteita sillä tavalla, että voisi itse saada saman makuista. Kyllä minäkin joudun ostamaan kaupasta, sillä juon teetä niin valtavan paljon, että en ole mitenkään ehtinyt tehdä omia sekoituksia niin paljon. En taida olla maistanut Teetaivasta koskaan, pitääkin kokeilla.
Poista