Valkosipulien istutus
Omasta sadosta istutukseen suurimmat kynnet. |
Meillä on ollut jo monta vuotta tapana kasvattaa omat valkosipulit. Maun ja hauskan harrastuksen lisäksi itse kasvatetuissa valkosipuleissa on kaksi asiaa, joista en pysty sanomaan, että mihin ne perustuvat. Ensimmäinen näistä on, että ne eivät laukaise migreeniä, kuten kaupan tavanomaisesti viljellyt tekevät. Toinen asia on, että vaikka omia valkosipuleita söisi miten paljon, niistä ei tule ihon läpi sitä sellaista aivan kamalaa hajua.
Suurista kynsistä tulee hyvä sato. |
Monta vuotta sitten perustettu itusipulipenkki oli aivan pahuuden vallassa, eli rikkaruohoissa. Ne ovat keväällä niin hentoisia, että miljoonapenkistä oli vaikea kitkeä rikkaruohot ja loppukesästä tilanne oli menetetty. Viime syksynä otimme sieltä jokusia oikeaan valkosipulimaahan. Tänä vuonna päätin purkaa miljoonapenkin kokonaan. Talikoin koko maan, otimme sipulit talteen ja erittäin huolellisesti kaikki rikkaruohot kompostiin.
Tämän syksyn valkosipulipenkki perustettiin kesän maissimaahan. jätin pohjalle hakettimella murskatut maissinvarret ja laitoin miljoonapenkistä kaivetun mullan päälle. Päätin tyhjentää sen kokonaan ja ottaa mullan uuteen maahan, sillä aina käy niin, että sipuleita jää huomaamatta ja lopulta valkosipuleita kasvaa kaikkialla. Mullan päälle laitoin ladattua biohiiltä ja sekoitin sen kevyesti maahan.
Ladatut biohiilet maahan. |
Valkosipulin kynnet istutettiin tähän biohiiletettyyn multaa ja päälle päätin laittaa tänä vuonna pussimultaa, Biolanin mustaa multaa. Tähän oli kaksi syytä. Uuden kasvihuoneen kasvualustan rakentamiseen on mennyt kaikki uusi kompostimulta ja muualla ei ole multaa otettavaksi. Oli vähän niin kuin pakkorako. Onhan tästä se hyöty, että keväällä ei ole vanhasta mullasta kasvamassa heti rikkaruohoja into piukassa.
Valmista tuli. |
Valmista tuli ja hyvä mieli. Nyt saa valkosipuleiden osalta talvi tulla. Keväällä penkki saa runsaasti kompostimultaa päälleen. Biohiili auttaa kosteudenhallinnassa, sillä kevään lumien sulamisvedet pääsevät imeytymään hiiliin ja niistä riittää vesivarastoa pitkään keväälle. Maa on runsasmultaista muutenkin, koska kaikki oma multani on kompostista tullutta. Jättisuuria kynsiä laitoin 32 kpl, normaalikokoisia 40 kpl ja yksivuotisia itusipuleita noin 55 kpl.
Huolellista työtä! Meillä valkosipulit odottavat vielä istutusta. Penkki on kyllä jo valmiina odottamassa. Kohta pitää varmaan aktivoitua asian suhteen.
VastaaPoistaEn tiedä kasvattamani lajikkeen nimeä, mutta tekee isot ja maukkaat sipulit. Ja se on tontillamme kuin rikkaruoho. Sitä kasvaa joka paikassa. Mutta ei se haittaa, ne on helppo nyppiä tarvittaessa pois. Ja viime kesänä parempi sato tuli näistä villinä kasvaneista kuin lavassa kituneista!
Minulla ei ole myöskään mitään tietoa lajikkeista. Olen kasvattanut vuosien varrella niin montaa eri lajiketta ja aina jotain tullut uutta ja osan ottanut omista sipuleista jatkoon. Oi, kunpa saisikin valkosipulit ihan rikkaruohon lailla menestymään. Tosin on totta, että aina penkkiin jää kynsiä ja lopulta niitä kasvaa joka penkissä.
PoistaMielenkiintoisaa. Pitäisikin kokeilla. Olen kuullut, että jos joka päivä syö valkosipulia, ei tuoksu ollenkaan valkosipulilta.
VastaaPoistaTuota olen myös itse kuullut, että elimistö oppii käyttämään, eli mikrobisto ja entsyymitoiminta muuttuu vähitellen.
Poista