5.10.2024

Omenat sadonkorjuussa

 Mehua, hilloa, siivua ja suttua


Pestyt ja kairatut omenat odottamassa.


Meillä on perheomenapuu, joka on noin 20 vuotta vanha Kasvuolosuhteet olivat alkuaikoina melko rankat, sillä aurinko porotti täydeltä taivaalta ja maa taisi olla useammin rutikuivaa kuin jotain muuta. Leikkaamisesta ei ollut tietoakaan ja satokin lähinnä vihjailevaa, eli ei mitään syötävää moneen vuoteen. Ötökät porasivat reikiä, raakileet putosivat maahan tai jotain muuta oli vikana, eikä syötävää syntynyt. Puu oli lähinnä hyönteisten ilona keväästä syksyyn ja kai siinä talvehtimistakin on tapahtunut pienissä koloissa.

Keväisin on ollut tavattoman hienoa seurata, kun linnut hakevat koloista ruokaa. Orava käy popsimassa kukintoja. En tiedä, syökö jotain kirvoja tms. kukkanuppujen kanssa, vai onko keväällä kenties muu ravinnontarve suuri talven jäljiltä.

Ehkä muistat, että olen panostanut pihamme monimuotoisuuteen jo monta vuotta, linnunpönttöjä on pienellä tontillamme aivan valtavasti ja hyönteishotelleja nököttää siellä sun täällä. Ehkä nämä toimet ovat vihdoin alkaneet tuottamaan tulosta, sillä kahtena vuotena on tullut hyvä sato. Ensimmäisellä kerralla en ehtinyt satoa korjaamaan muista syistä, joten tämä toinen vuosi on nyt ensimmäinen, kun sato oikeasti säilöttiin kunnolla.

Meillä ei juoda sokerimehuja, joten mehumaijalle ei ole käyttöä. Puumme on iästään huolimatta melko pieni, joten meille iso sato on kuitenkin mehupuristamolle aivan liian pieni erä. En siis voi viedä omenoitamme tuoremehuasemalle. Omenahilloa kuluu jonkin verran viilin, rahkan ja puuron kanssa. Omenapiirakkaa ei juurikaan tule yhtä kertaa enempää syötyä. Näillä rajoituksilla siis tein säilöntäurakkani.



Omenamurskaa odottamassa puristamista.


Omenamurska puristimessa.


Puristaminen alkamassa.


Puristamisen jälkeen massa kuivuriin.



Mehun säilöntä pastöroimalla.

Hedelmien murskaaminen käsikäyttöisellä murskaimella.


Pastöroitu mehu pullotettuna lasipulloihin.

Loput omenat kuivurissa siivuina.


Puristettu mehu valuu pastörointikattilaan suoraan.





4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista. Kuumennetaanko tuo pastarointilaite vai tuleeko mehu pelkästään puristamalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin omenat murskataan murskaimella, sitten niistä puristetaan puristimella mehu ja lopuksi pastöroidaan pastörointikattilalla. Mehu oli todella hyvää. Olen saanut kyllä tuoremehuasemalla puristettua mehua, mutta juuri puristettu pastöroitu mehu oli toisella tapaa raikasta.

      Poista
  2. Sain mehuasemalla puristettua mehua , se oli minusta hyvää, oli hANA PUSSISSA, mistähän nuo isot kirjaimet nyt tuli .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen saanut joskus lahjaksi tuollaisen hanapakkauksen ja ymmärtääkseni sellaiseen voi itsekin säilöä. Tämä oli vasta tällainen harjoituserä ja hana on ehdottomasti tutkittava vaihtoehto, jos tekee enemmän mehua. Noita vanhoja lasipulloja ei ole jäljellä kuin muutamia.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla