24.8.2025

Aika juoksee ja minä rämmin rinnalla

 


Minimaissit näyttävät ehtivän tuleentua sittenkin.


Kesää odoteltiin, kesä juoksi ohi ja syksy hiipii paikalle

Näin on tämän vuoden kasvukausi edennyt. Kevään kylvöksistä eivät pavut itäneet, piti tehdä uusinta kylvö. Kevään taimetukset saivat pakkasta, kun pitkän lämpimän kauden jälkeen tuli äkkiyöpakkanen. Uusintakylvöt itivät paremmin, mutta sitkeä kylmä jakso juroutti taimia, mikään ei edennyt. Heinäkuun helteet juoksuttivat sadontuotantotehot äärimmilleen, kasvit unohtivat tuottaa makeutta ja aromeita. 


Salkopapu piilottaa pavut niin, että luulin niiden puuttuvan kokonaan.

Papua, papua, enemmän papua

Viime vuonna oli oikea papukokeiluvuosi. Muistatko, kun ostin umpiointitarvikkeet? Olen ollut äärimmäisen tyytyväinen valmistamiini esivalmisteisiin. On niin helppo ottaa annoskokoihin säilöttyjä erilaisia papuja, yhdistellä ja tehdä monenmoisia ruokia. Kokemus on osoittanut, että sopivilla mausteilla ruoka ei ole joko sekaruokaa tai kasvisruokaa. Jopa härkäpavut ovat osoittautuneet monikäyttöisiksi ja apukokin suuhun sopiviksi. Jauhoisuus on kadonnut umpiointivalmistuksessa. Monessa kasviruuassa on kukkakaali ja kesäkurpitsa osoittautuneet oivallisiksi runkoaineiksi.

Maustamisessa on tärkeää, että laittaa rohkeasti vahvoja makuja, sillä monet kasvikset eivät itsessään ole kovin voimakasaromisia. Siitä varmaankin juontaa monella kasvisinho. Ei ole uskallettu maustaa riittävästi. Umpioiduista esivalmisteista ruoka myös valmistuu nopeasti, sillä esivalmiste on jo sinänsä kypsää.


Paljon on jo kerätty satoa, mutta vielä on tulossa uusia palkoja.


Tälle vuodelle lopulta tulee ihan hyvä papusato. Lajikkeita ei ole niin monta kuin viime vuonna, mutta ensi vuonna sitten taas enemmän pohdintaa siemenvalikoimassa. Viime kevät oli haastava tammi-helmikuisen niskan välilevypullistumasairaskauden takia ja rajoittunutta elämää ja väsymystä kesti kauan. Niska leikataan nyt syykuussa, joten ensi keväänä olen toivottavasti ns. täydessä terässä. Uusi kasvihuone on ollut ensimmäistä kautta käytössä, maapohja on valmis jne, eli taimetusta voi tehdä ihan eri tavalla kuin aiemmin. Olen päättänyt, että laitan lämmittimen sinne estämään yöpakkasia.


Härkäpapu on takuuvarma. Se onnistuu ihan aina.

Soijaa tulossa

Ihan totta!! Vihdoinkin onnistuin. Tämä on nyt kolmas vuosi. Ensimmäisenä vuonna ei siemenet itäneet oikeastaan lainkaan. Pari pientä yritelmää oli ja nekin kuoli. Viime vuonna sain idätyksen onnistumaan paremmin. Satoakin näytti tulevan, mutta syksyllä juuri, kun olin menossa sadon korjaukseen, oli jokin pieni jyrsijä tehnyt tunnelin soijapenkkiin ja syönyt kaikki taimet maata myöden. Saivat varmaankin ravinnerikkaan talvivaraston. Tänä vuonna soijat ovat kasvihuoneessa ja sato on turvassa, toivottavasti. Eilen otin pari palkoa kuvattavaksi.


Soijapavussa näkyy olevan aina täsmälleen kaksi siementä. Palkojen pinnassa on nukkaa.


En tiedä vielä, miten niitä pitää käsitellä ruuanlaittoa varten, mutta ehtiihän tässä vielä selvitellä asiaa.

Uusi linkki blogissa

En kehtaa laittaa asiasta omaa postausta, mutta sinä, joka olet jaksanut lukea tähän asti, olet ehkä kiinnostunut kuuntelemaan testiäänityksiäni. Olen aloittamassa podcasteja. Sairastaessani keväällä, tutustuin podcasteihin ja ihastuin. Huomasin, että tykkään kuunnella, kun puutarhaihmiset jutustelevat vapaamuotoisesti omasta puutarhastaan, yksin tai jonkun kanssa. Tein pari testiäänitystä. Käytössäni ei ollut mikrofonipidintä, vaan se kulki kädessäni, heiluu siis välillä lähempänä ja välillä kauempana. Siitä puuttuu ns. kuollut kissa, eli se pörrö, joka estää tuulen äänet. Luulin puhuneeni hitaasti, sillä puhuin todella h  i  t  a  a  s   t  i      verrattuna normaaliin puheeseeni, ja silti vain vielä kommentit, että puhut niin nopeasti, että kuuntelija luulee, että sulla on kova kiire. Huh, nyt  ymmärrän, miksi joskus muiden on vaikea oppia uutta asiaa töissä, kun selitän.... puhun liina nopeasti. Yritän opetella hitautta. En ole myöskään editoinut nauhoituksia, eli toiset on lyhyitä, toiset pitkiä. Oikeaa podcastiin pitää tietenkin saada nämä kaikki asiat ensin kuntoon. Kunhan nyt testailin. Käy kuuntelemassa ja laita vaikka viestiä, mitä mieltä olet ajatuksesta.

Linkki löytyy blogin oikeasta reunasta, fb- ja insta-linkkien alapuolelta.  


Minimaissit eivät olekaan ihan minejä. Makeutta on jo, mutta ei aromeja. Pitää vielä odottaa tuleentumista.   



12 kommenttia:

  1. Tämän kesän sääolosuhteet olivat tosiaan aika haaste monelle kasville. Onneksi satoa kuitenkin saatiin. Pitääpä kuunnella sinun podcasteja. Tiedän itsekin, ettei ole ihan helppo toteuttaa niitä, vaikka en ole itse vielä kokeillut. Muiden tekemiä on kuitenkin kiva kuunnella :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistathan kuunnellessasi, että ovat vain ihan äänitteitä vielä, kun testailin tekniikkaa yms.

      Poista
  2. Minusta on todella mielenkiintoista lukea sinun blogiasi, vaikka itse en niin kummoinen hyötykasvien viljelijä olekaan. Sinulla on aina kaikkia hauskoja kokeiluja ja juttuja. Jotain ideoita voi aina jäädä muhimaan itsellekin tuonne korvan taakse!
    Podcastisi on hieno juttu! Pois turha vaatimattomuus ja kehtaamiset. Jatka ihmeessä niiden tekemistä. Siinähän sitä kehittyy ja oppii tehdessään😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurkiitos ihanasta palautteestasi. Saa taas voimia kirjoittaa uusia postauksia ja harjoitella podcastin tekemistä. Menen viikon päästä niskaleikkaukseen ja olen vähintään kuukauden sairaslomalla. Toivon, että silloin vointi olisi kuitenkin sen verran hyvä, että voisi tehdä suunnitelmia ja muistiinpanoja tulevista podcasteista ja postauksista. Sanon aina, että jokaisessa asiassa on jotain hyvää. Ennakoitu vähintään kuukauden poistuma on auttanut asioiden eteenpäinmenoa töissä ja itse saa tavallaan kuukauden irtioton arjen tekemisistä. Kipuja on varmastikin alussa paljon, mutta niihinkin saa onneksi lääkettä.

      Poista
  3. Upeita salkopapuja ja ihanaa maissia. Tuota en ole onnistunut kasvattamaan. Sain jopa kolmisenttisiä porkkanoita aikaan tänä kuivana kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin juuri Puutarhan parhaaksi -Fb ryhmästä, kun biologi ja ylläpitäjä Leena Luoto kertoi, että porkkana lopettaa kasvamisen, jos maan lämpötila nousee liian korkeaksi. Tänä vuonna vaaleat katteet ovat olleet ensiarvoisen tärkeitä ja ylipäätään orgaaniset katekerrokset. Säätelevät maan lämpötilaa hyvin. Ei tule niin kuumaa, eikä syksyllä niin nopeasti pakkasta maahan.

      Poista
  4. Tämä kesä oli ihan kummallinen säiden puolesta. Tai oikeastaan kaiken. Sinulla sentään näyttää tulevan hienosti kaikenlaista satoa. Hienoa, että soijapavutkin näyttävät vihdoin onnistuvan.
    Meillä herne- ja papusadon pilasivat myyrät ja hiiret, jotka kävivät pistämässä isotkin taimet tyveltä poikki. Nyt ne varastavat kypsyviä tomaatteja ja syövät niistäkin vain puolet. Toinen puolikas jätetään lojumaan ruukkuun tai maahan. Aargh! Kesä- ja heinäkuun säiden takia sato kypsyy melkein kuukautta normaalia myöhemmin ja eikä ole muutenkaan niin runsas kuin voisi olla. En olisi halunnut syöttää niitäkin vähiä jyrsijöille. Hiirenloukkuun eivät enää näytä osaavan. Kai sinne sitten pitää laittaa tomaatti houkuttimeksi. Kurkut ja kurpitsat kärsivät myös kesäkuun kylmyydestä ja niistä on tulossa ennätyshuono sato. Uutta yritystä ensi vuonna...
    Pitääpä käydä kuuntelemassa podcastisi. Hieno juttu! Minusta on kiva kuunnella podcasteja vaikkapa töihin ajaessa tai unen tuloa odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset alkukesän kylmyys ja heinäkuun trooppinen kuumuus ovat meille myytyjen kasvilajikkeiden osalta ihan tuhoon tuomittuja. Ei niitä ole jalostettu tällaisiin oloihin. Kuumissa maissa on eri siemenet kuin meillä, juuri tästä syystä. Samaa olen havainnut meillä hiirenloukuista. Herkut kyllä saadaan syötyä, mutta loukku ei laukea. Olen miettinyt, että ehkä herkut vienyt hiiri on ollut liian kevyt tai sitten osaa hakea se siitä sivusta. Pitäisiköhän loukun herkkualustan olla niin leveä, että on pakko astua päälle, jos meinaa ylettyä herkkuun. Olen käyttänyt Nutellaa herkkuna, eli ei saa edes irti, vaan on pakko nuoleskella hartaasti ja pitkään. Olisi tosiaan kiva, jos joku kuuntelisi ja kommentoisi aiheita ja muutenkin tapaani kertoa asioista. Seuraavat äänitykset yritän puhua paljon paljon hitaammin. Meillä tuli aluksi ihan hyvin kurkkua, mutta sitten tuli vihannespunkki enkä enää loppusatokautena hankkinut petopunkkeja Biotukselta. Pitää puhdistaa ansari hyvin ja keväällä antaa kuumuuden nousta suureksi, jotta talvehtineet vihannespunkit kuolevat.

      Poista
  5. Me kasvatimme tavallista papua ja mukavasti tuli satoa vaikka hitaasti ensin kasvoivat . Olemme tehneet kaksi kertaa pekonin kanssa uunissa ja hyvää oli .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millaisen esivalmistelun teit pavuille? Tuo onkin hyvä idea, sillä pekoni antaa moneen ruokaan hyvän täyteläisen maun. Laitetaan kokeiluun, tulee vähän kuin englantilainen aamiainen, josta pidämme, mutta vähärasvaisempi kuin paistinpannusta, luulisin.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla