29.4.2021

Miten voin auttaa lintuja pöntön vuorauksessa?

Paljon on karvaa jo nyhdetty!


Onneksi karvaa riittää vielä täyttöjä varten varastossa ja  uutta tulee taas seuraavassa trimmauksessa. Kaverin Elli-koiralla on kyllä ehdottomasti pehmeämpää, harjauksella lähtevää karvaa ja linnut taitavat pitää siitä vielä enemmän kuin oman koiramme karkeahkosta nyppien trimmattavasta karvasta.

Linnut repineet karvaa rei'istä ja uutta karvaa
lisätty päältäpäin monesti.


Tässä karvat vielä siististi... 
Tästä on nyt nypittynä yli puolet pois.
Kuva ei jostain syystä tallentunut puhelimeen ja siksi päivitetty versio puuttuu vertailusta.


Myöhemmin olen verrannut erilaisia koirankarvoja; miten linnut valitsevat karvan. Nopeiten kuluvat meidän oman glennin nyppimällä trimmatut noin 4 cm karvat. Seuraavaksi halutuinta on ollut tuttujen Ellin, berninpaimenkoiran, harjatut pohjavillat. Heikoimmin linnuille on kelvannut leikattu länsiylämaanterrierin karva. Ilmeisesti lyhyttä pätkää ei ole niin helppo kuljettaa pesään. Linnut nimittäin järjestävät karvat huolellisesti ennen kuljetusta nokassaan.Onneksi koiruus ei ole moksiskaan, vaikka huollon jätejae luovutetaan linnuille uusiokäyttöön. Karvat ovat talipalloille tarkoitetuissa kehikoissa. Uutta karvaa on helppo lisätä pitkuliaisessa päältäpäin ja ympyriäisessä mistä kolosta tahansa.


6 kommenttia:

 1. Haluaisin muuten muistuttaa, että pitkäkarvaisten koirien karvaa EI saa jättää linnuille pesätarpeeksi, sillä karvat kiertyvät helposti jalkojen ja kaulan ympärille aiheuttaen erilaisia vammoja ja jopa kuoleman. Karvatuppo jalassa liikkuva lintu saattaa jäädä myös jumiin vaikka pensaan oksaan. Kuvista ei saa kunnolla selvää, miten pitkää karvaa teidän koirilla on, mutta mieluummin laittaisin ne ihan vain roskiin. Sinne menevät myös meidän koiran karvat.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Ohje on Walesta Ynyr-hir RSPB käynniltä ja heillä on Ramsar, Natura 2000 and SSSI status ja ovat osa UNESCON biosfääri aluetta. Koirankarvaa ohjeistetaan myös monilla suomalaisilla ohjeilla https://yle.fi/uutiset/3-9442390, https://yle.fi/uutiset/3-6613839 käyttämään lintujen hyväksi.

  VastaaPoista
 3. Kyllä, lyhytkarvaisten koirien karva on oikein hyvää pesänpehmustetta ja sitä saa ilman muuta laittaa linnuille tarjolle. Näin myös tuossa ensimmäisessä ylen uutisessa sanottiin. Lyhyistä haivenista ei tule samanlaista helposti köyttäytyvää solmua mitä pitkistä karvoista voi helposti tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki pitkät "langat", kuten nykyään maskien nauhat, vanhat verkot rannoilla ovat uusia ihmisten aiheuttamia ongelmia. Harmillista, mutta totta.

   Poista
 4. Minnan kanssa samoilla linjoilla. Kaikille tuttu asia on varmaankin, että luontoon jätetyt/joutuneet narut, siimat ym ovat linnuille ja eläimille haitallisia. Ihan sama pätee pitkiin eläinten karvoihin tai vaikka ihmisten hiuksiin. Sen verran lyhyet karvat, etteivät ole vaaraksi sulmuuntua, ovat taas vain hyvä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On vain kovin harmillista, että liian moni ihminen on täysin välinpitämätön näihin asioihin.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla