9.4.2021

Miten kiinnittää vadelmat helposti V-asentoon?

Metallilanka ja ammattiklipsit ovat avainsanat


Monen monta vuotta kokeilin eri menetelmiä sitoa vadelmat V-asentoon. Käytin milloin mitäkin lankaa, maatuvaa, ei maatuvaa ja kaikkea siltä väliltä. Aina oli ongelmana, että kiinnitykset eivät toimineet. Vadelmat liukuivat irti sidoksista tai sivusuunnassa langassa tuulen takia. Suurin ja harmillisin riesa oli kuitenkin jokavuotinen lankojen nyppiminen pois, kun piti leikata vanhat satoa tuottaneet varret pois ja hakettaa ne. Onneksi opin lähiluomupuutarhassa, että ammattilaisilla on paljon paremmat välineet, siispä samat ehdottomasti käyttöön itsellekin.


Ihan ensin piti kuitenkin rakentaa kunnon tuet, sillä aiemmin olin vain laittanut poikkipuut rivien päädyissä oleviin pystytolppiin. Poikkipuut eivät olleet riittävän tukevat, koska kiinnitys keskeltä pystytolpassa jousti aina jonkin verran.


Klipsit ovat kaiken a ja o


Kuvassa näkyvät muoviset klipsit tilasin netistä. Se kiinnittyy metallilankaan vasemmassa päässä olevan uran avulla ja oikeassa reunassa olevalla koukulla saadaan vadelma lukittua metallilankaan. Aivan valtavan hyvä menetelmä. Sitominen ja sidonnan avaaminen on nopeaa ja klipsit ovat monivuotisia.Lankojen jokavuotinen kiristys hoituu helposti vanttiruuvilla


Metallilangan saa kiristettyä helposti rauta-kaupasta ostettavilla vanttiruuveilla Kiristäminen tapahtuu pyörittämällä keskiosaa: päätyjen kierteet ovat eri suuntiin, joten molemmat aukeavat tai kiristyvät yhtä aikaa.Sidonnan jälkeen vadelmarivi on selkeä, ilmava, marjat on syksyllä helppo noukkia ja uudet kasvustot mahtuvat kasvamaan satoa tuottavien versojen väliin keskelle.
Latvat typistän, jotta kasvusto pysyy jämäkkänä, marjat eivät ulottumattomissa ylhäällä ja varsiin tulee enemmän haaraumaa ja sato paranee.

Nyt sitten vain odottelemaan, että satoa pukkaa!!!!


ps. vielä ennen satoa tuon kompostia juurille lannoitteeksi ja laitan sen päälle suojaksi katteen..... siitä sitten myöhemmin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla