10.8.2024

Sitä, tätä ja tota ja vähän semmottiskii

 Syksy saapuu satoineen


Puutarhassa voi tulla vastaan monenmoisia yllätyksiä. Tänään oli joku käynyt nostamassa perunoita. En vain tiedä mikä. En voi sanoa ketä, sillä varmuudella se ei ole ollut kaksijalkainen, sillä kukaan perheenjäsenistä ei ole ollut kuokan kanssa touhuamassa. Äsken kun kävin puutarhakierroksella ja syömässä marjoja, huomasin perunoita maassa. Toinen oli ihan kokonaan kasvimaan ulkopuolella ja toinen vielä multa-alueella. Mikä tekee näin?


Kaivamisjäljet perunassa.


Ihan kummallinen jälki.

Papua papua

Toivottavasti syksy on pitkä, sillä härkäpavut pääsivät maahan kovin myöhään. Ainakin on paljoja muodostumassa myös niissä taimissa, jotka ovat perunapenkissä kasvamassa perunannoston jälkisatona. Umpioimisprojekti sen sijaan ei etene. Haluan elektronisen umpioimiskattilan, mutta tällä hetkellä niitä saa ostettua vain USA:sta ja sähköjen kanssa on nyt vähän haasteita.


Härkäpapu.


Härkäpapu.

Ruusukaaleja tulossa

Pari päivää sitten teimme naapurin kanssa pihakierroksen ja silloin ruusukaaleissa ei ollut vielä juurikaan näkyvissä kaalinmuodostusta. Nyt äsken kun katsoin, oli jo melkoiset pallerot. Ihan huippua! Nuo ovat niin huippumakeita ja hyviä. Nam. Jos et ole koskaan kasvattanut ruusukaalia, mutta tykkäät niistä, niin laitapa nyt heti ensi vuoden kasvatussuunnitelmaan ruusukaalit. Ne pitää esikasvattaa, jotta satoa ehtii tulla ja suojata huolellisesti ainakin tähän elokuuhun asti kaalikoin hyökkäyksiltä.


Ruusukaali.

Tomaattisatoa

Laitoin tänä vuonna paljon tomaatteja. Piti tulla oikein myös säilöntään asti satoa. Tähän asti kaikki sato on mennyt suoraan herkutteluun. Härkätomaatti oli ensimmäistä kertaa kokeilussa. Toki tomaatit ovat isoja ja täysiä, eli sisällä ei ole yhtään tyhjää, vaan hedelmälihaa on koko sisus täynnä. Maku ei ole kuitenkaan ollut odotettu, vaan melkoinen pettymys. 

Härkätomaatti

Ruukkutomaatit ovat tosi hyviä. Taimet menivät koulimisvaiheessa sekaisin. Ostin siemenet Fb-ryhmästä harrastajalta ja itävyys oli tosi hyvä. Satoa tulee per tomaatti paljon, tomaatit kasvavat välillä niin tiukasti toistensa vieressä, että on vaikea poimia ja irrottaa kypsiä. Jotkut lajikkeet alkavat vasta nyt kypsyä ja joissakin on nyt kohta lopuillaan suurin satoaika.


Joku ruukkutomaatti.






4 kommenttia:

  1. Onpas ikäviä vieraita käynyt perunamaassa!
    Ruusukaalia joskus kokeilin kasvattaa ja sainkin pienen sadon. Muistaakseni aika hitaasti kasvoivat. Ruusukaalit ovat suurta herkkuani.
    Komea tuo härkätomaatti. Tylsää jos ei maku ollut hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onneksi perunoista ei tullut tappiota, ihan pesun jälkeen pääsivät kattilaan. Ruusukaalit jakavat melko selkeästi ihmiset, joko tykkää tai ei tykkää. Harvoin kukaan sanoo, että ihan sama. Ensi kesäksi pitää vähän tarkemmin valita tomaattilajikkeet. Ostin keväällä Sonja Lumpeen Tomaattikirjan, otan siitä talven aikana opikseni. Piti tehdä kirjan takana olevia reseptejä sitten omista tomaateista, mutta ei tarvitse edes unelmoida.

      Poista
  2. Olisiko supikoira käynyt perunoita kaivelemassa? Ne keräävät nyt syksyisin vararavintoa talvea varten eivätkä pysy pelkästään metsissä sitä tekemässä. Meiltä supi kaivoi jonain ensimmäisenä vuonna porkkanoita ja punajuuria. Oli jäänyt tassunjälki todisteeksi pehmeään multaan.
    Pihvitomaatit eivät taida olla ihan niitä maukkaimpia tomaatteja. Anopilla on välillä niitä kasvamassa ja ovathan ne isoja. Sopivat kuitenkin paremmin ehkä pizzan päälle tai kastikkeisiin kuin siltään herkuteltaviksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Supikoira ei ole todennäköinen aidatussa pihassamme. Koira saisi myös hepulin supikoiran tuoksuista pihassamme. En taida toista kertaa kasvattaa isoja tomaatteja, mutta hyvä vinkki, että ne voisi käyttää kastikkeeseen. Miten ne kannattaa säilöä odottamaan, että koko sato on kypsynyt?

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla