30.4.2023

Pyhä basilika ja curry-yrtti messuhankintoina

sekä lisäksi ranskanrakuuna, joku minttu ja lakritsiyrtti

ranskanrakuuna


Messuilla oli siis aiheena Koti ja piha. Yllättävän vähän oli pihaan liittyviä näytteilleasettajia. Itse olin Satakunnan puutarhaseuran osastolla ja kerroin kasvualustasta, maasta, biohiilestä, kompostoinnista ja bokashoinnista. Pidin myös kaksi esitystä lavalla. Kaikki aiemmat luennot ovat olleet ilmoittautuneelle yleisölle, eli tämä tällainen avoin tilaisuus oli ensimmäinen laatuaan. Luulin, että olisi jännittänyt enemmän. Esitysten aiheena oli No Dig-puutarhanhoitomenetelmä ja kateviljely ja kerrotut asiat perustuivat sekä tieteeseen että kokemukseen. Osaan asian niin hyvin, että siksi ei kai tarvinnut edes jännittää.

minttu

lakritsiyrtti

pyhä basilika

curry-yrtti


Messuhankintani olivat melko vähäiset. Ostin vain viittä yrttiä. Ranskanrakuunaa minulla on ollut aiemminkin, mutta en ollut varma viime talven vaikutuksesta, eli ostin varmuuden vuoksi. Lakritsiyrttikin on ollut aiemmin, mutta se ei ole talvehtinut koskaan, eli pitänyt ostaa aina uusi. Uusia tuttavuuksia ovat sen sijaan pyhä basilika ja curry-yrtti. Ohjeessa luki, että sitä voisi käyttää mausteena. Tällä hetkellä lehdet eivät kyllä maistu pätkän vertaa currylta, ehkä maku muodostuu vasta myöhemmin ulkoilmassa. Pyhä basilika oli jotenkin erilainen basilika, nyt vaan en muista mitä erilaista siinä on. Mintun lajikettakaan en muista, mutta siitä sanottiin, että sopii erityisesti teeksi. Mielestäni myytävissä yrteissä pitäisi olla aina nimilappu mukana. Kotona ei enää muista kaikkea tarkasti. Ranskan rakuunaahan ei pysty kylvämään siemenestä, vaan ainoastaan pistokaslisäys on mahdollista. Siemenestä voi kasvattaa venäläistä rakuunaa, mutta sen maku ei ole yhtä hyvä.

Tunnistatko ostamani mintun? Laita kommentteihin, jos tunnistat.

2 kommenttia:

  1. En tunne tuota minttua mutta curry-yrtin hankin viime kesänä. Minusta sen tuoksu ja ulkonäkö olivat parempia kuin keittiökäyttö. Jostain luin ohjeeksi kuumentaa oksia öljyssä ennen ennen muiden aineiden lisäämistä ja poistaa sitten oksat, mutta ei minusta niistä oikein irronnut makua. Nätti kasvi kuitenkin vaikkapa paahteisen paikan kesäkukkaistutukseen terassille tai muualle, missä sitä voi ohikulkiessaan tuoksutella. Talvetin omani kellarissa mutta näyttää siltä, että se ei ehkä lähde kasvuun. Kevättalvella kellarissa oli enää asteen verran lämmintä, mikä saattoi olla kasville liian kylmää. Siihen saakka se tuntui olevan elossa, joten pimeys ei ehkä ollut ongelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla curry-yrtistä. Ei siis kannata ihan valtavia odotuksia ladata sen ominaisuuksille keittiöön. Pitääkin siis vähän testailla ja googlailla, josko löytyisi jotain vinkkejä saada aromit irti.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla