14.4.2023

Hyönteiset, kevään heräämisiä 3

Hyönteishotellista alkanut poismuutto

Koivuhalot ovat meillä suosituimpia hotelleja. Niiden 3 mm reiät ovat lähes poikkeuksetta asuttuja talvisin. Nyt päivien lämmetessä muurattuihin tilkkeisiin on alkanut ilmestyä reikiä, kun asukit poistuvat koloistaan. Aina jää selviämättä, keitä asukit ovat. Olen yrittänyt kysellä Facebookin hyönteisryhmistä, että tunnistaako tilkemateriaalin perusteella hyönteistä, mutta kysymyksiini ei tule koskaan yhtäkään vastausta.Linnut ovat aloittaneet pesinnät, ja meidän pönttörivitalossamme on ainakin pikkuvarpuspariskunta ja talitiaispariskunta asettuneet paikoilleen. Koska linnut talvehtivat Suomessa, minulla on vähän epäselvää, koska uskaltaa putsata pöntöt. Joissakin ohjeissa sanotaan, että ei saa putsata syksyllä, koska se haittaa talvehtimista. Joissakin ohjeissa sanotaan, että linnut huolehtivat itse tyhjennyksestä. Kuitenkin huomasin korjatessani yhtä pönttöä, että se oli jo miltei täynnä edellisten vuosien pesäpehmikkeitä. Tyhjensin ja putsasin sen samalla kun korjasin. Mutta entä nuo ehjät pöntöt? Nyt ainakaan ei enää uskalla koskea mihinkään, kun kevät on näin pitkällä.
Puukiipijälle tehtyyn pönttöön on asettunut sinitiainen. Puukiipijän pönttö on erilainen kuin muille linnuille tarkoitetut. Pesä kiinnitetään puun runkoon siten, että pöntössä ei ole omaa takaseinää, vaan puun runko on sen seinä ja lentoaukot ovat molemmin puolin sivuilla. Tuntuu kelpaavan sinitiaisille monenlaiset pesäpaikat. Mökillämme pesi viime ja edelliskesänä tiainen seinässä. Mökki on vanha ja seinissä sahanpurueristeet, jotka 70 vuodessa ovat hyvinkin painuneet. Ulkovuorauksessa on vanha hanan läpivienti, joka on tilkitty sisältä, mutta unohtunut laittaa ulkopuolelle suojaa. Vuosikausiin se ei ole kiinnostanut lintuja, mutta kahtena viime kesänä se on kelvannut pesäksi. Piti tilkitä se ensimmäisen pesinnän jälkeen, mutta syksyn kiireissä unohtui ja keväällä mökkikauden alettua, pesintä oli jo käynnissä. Nyt reikä on tilkitty ja samalle seinälle laitettu kaksi pönttöä odottamaan asukkeja.

Lisäsimme mökillä pönttöjä myös moneen muuhun paikkaan, sillä lintujen pesintää on erittäin mielenkiintoista seurata. Kaikki pöntöt ovat siten, että niitä pystyy seuraamaan häiritsemättä lintuja.
Onko sinulla hyönteishotelleissa asukkeja tai lintuja asumassa pihapiirissäsi?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla