25.4.2023

Tunnetko uudet biojätemääräykset?

 Kompostin rekisteröinti ja erilliskeräysvelvoite

Olin viikonloppuna Satakunnan puutarhaseuran edustajan Porin Karhuhallissa Koti- ja piha 2023 messuilla. Omassa pöydässäni kerroin kasvualustoista, kompostista, bokashista, hakeista, seosaineista, biohiilet ja muista mahdollisista asiaan liittyvistä aiheista.

Itse elää tietenkin jonkinlaisessa kuplassa, kun omasta mielestä kompostointi on huippujuttu ja tosi helppoa. Siksi kai tuli todella yllätyksenä, että alueemme taajama-alueilla asuu omakotitaloissa ihmisiä, jotka eivät olleet edes kuulleet uusista säännöistä.


Pidin maaliskuussa kompostoinnista Omasta maasta -hankkeessa webinaarin ja Satakunnan puutarhaseuralla live-luennon. Molemmissa oli runsaasti väkeä ja tunnin ohjelma kesti kaksi tuntia vilkkaan keskustelun vuoksi. Oli tosi mukavaa.

Biojätteen poiskujetushinnoittelu kallista

Luennoille selvitin biojätteen keräyskustannuksia ja nyt kuulin vielä messuilta eräältä messuvieraalta, että hänen käyttämänsä jätefirma veloittaa 15 euroa per noutokerta ja kesällä on noudettava kerran viikolla. Tämä on korkein kuulemani hinta. Kesäkuukausina tulee siis 60 euroa biojätteelle hintaa eli valtavan kallista. Muut löytämäni hinnat oli 7-9 euroa per noutokerta. Viimeistään tässä vaiheessa tuli aivan selväksi, että kompostointi on todellakin monella ainoa vaihtoehto. Onneksi naapurien kanssa voi yhteiskompostoida. 

Kompostin rekisteröintivelvoite 2023

Rekisteröinti ainakin Porissa oli helppoa netin kautta. Lomakkeessa kysyttiin, minkälainen komposti on, missä se sijaitsee, mikä on sen tilavuus ja onko kompostointi ympärivuotista. Samalla lomakkeella pystyi antamaan naapurin tiedot. Toki ilmoitin naapureille etukäteen, että hoidan rekisteröinnin heidän osuudestaan samalla kerralla. Porissa oli selvitys yhteiskompostoinnista ja siinä havaittiin, että suosio oli suuri. Toinen artikkeli. Artikkeli biojätteen keräyshinnoista. 

Biojätteen erilliskeräys 2024

Oman asuinpaikan osalta kannattaa selvittää, kuuluuko erilliskeräysvelvoitteen alueelle. Harvaanasutut alueet eivät kuulu nimittäin samalla tavalla kuin taajama-alueilla. Ainakin Porista on kivasti kartta netissä, josta voi tarkistaa oman tilanteensa.



Biojätettä tulee yllättävän paljon


Kuten monessa artikkelissa todetaan, kerääjä yllättyy lähes aina oman biojätteen määrästä. Vaikka ei heittäisi ruokaa pois, tulee kaikenlaista kuorijätettä usein paljon. Omenan, banaani ja muiden helmien kuoria. Juurekset yleensä kuoritaan, vaikka perunat söisikin kuorineen ja paljon kaikkea muuta. Kuitenkin biojätettä tulee usein liian vähän, jotta saisi oman kompostinsa prosessin toimimaan koko ajan, eikä massa jäätyisi talvella. Näin on meilläkin, kahden aikuisen ja kahden teini-ikäisen lapsen perheessä. Siksi olemme siis oikeasti ihan riippuvaisia yhteiskompostoinnin laillisesta mahdollisuudesta. Tämä tuli monelle hyvänä vinkkinä myös messuilla.

Miten sinä olet ratkaissut biojäteasian kotonasi?



2 kommenttia:

  1. Kyllä, yllättyin kompostijätteen määrästä, mutta taitaa silti kompostin hyvän toimivuuden kannalta olla liian vähäistä. Pitänee aktivoitua jotta saisimme "biojäteavustusta" lähiasujilta. . . Jälkikasvun sain jo ottamaan biot talteen ja toimittamaan meille..
    Olemme myös aloittaneet lajittelun, eli erotelleet muovit ja muut. Nille löytyy kätevästi astiat lähikauppamme pihasta. Aktivoitumisemme vuoksi, ei sekajäastiamme pohjakaan piiloon ole kahdessa viikossa mennyt. Saapi nähdä miten jatkossa, kun tyhjennysväli vaihtuu 4 viikkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähiasujat yleensä kyllä ilahtuvat, jos joku huolehti asiasta heidän puolestaan. Mukavaa kompostointia teille.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla