Kasvihuoneen pohjan multa hyvää kasvualustaa
Olen monena vuotena laittanut syksyllä maahan jonkin verran valkosipulien itusipuleita. Menestyminen talven jälkeen on ollut huonoa. Viime syksynä vaihdoin kohopenkkeihin uutta multaa suuret määrät, kun kasvihuoneen pohjalla oli kahden vuoden mullat. Pohjahan muodostuu minulla palaneesta hevoskasta eli hevosenlanasta, kompostista ja kasvukerrokseen laitetusta mullasta. Ravinteita jää vielä kasvukauden jälkeenkin ja maa on hyvin multavaa. Tämä näyttää olleen hyvä ratkaisu. Itusipulit ovat ilmeisesti juurtuneet jo syksyllä ja tumma maa lämpesi keväällä nopeasti.
Yksikyntisiä syksyllä
Itusipuleista ei tule niin sanottuja normaaleja valkosipuleita, vaan ne jäävät yksikyntisiksi. Ne ovat hyviä ja syömäkelpoisia, mutta jos haluaa monikyntisiä, niitä pitää kasvattaa vielä toinen vuosi. Nämä itusipulit kasvavat nyt hyvin tiheässä, sillä sipuleita oli valtavan paljon ja toisaalta en uskonut niiden menestyvän näin hyvin. Pitää varmaan vähän miettiä, että olisiko näitä syytä harventaa kasvukaudella. Muutoin voi tulla aika ahdasta.
Vanhat kasvusäkit valkosipulipenkkiin
Aloin miettiä, että miten aiemmin toimin valkosipulieni kanssa ja muistin, että laitoin aina syksyllä tomaattien kasvusäkit valkosipulipenkkeihin. Tämä oli siis ennen kasvihuoneen rakentamista. Kasvusäkeissä on valtavan paljon lannoitteita ja osa tuntuu olevan ihan lähes sulamattomina vielä kasvukauden lopussa. Olin siis samalla tavalla lannoittanut vahvalla mullalla penkit. Sato oli aina tosi menestynyttä. Palstaviljelmien takia omaa kompostimultaakaan ei riittänyt enää kovin paljon kotipihaan, sillä palstalla tarvittiin sitä kipeämmin. Edelliskasvukaudella, kun aikataulusyistä jouduin luopumaan palstoista, riittää kompostia niin paljon, että olen jälleen omavarainen mullan suhteen. Saan varmaan valkosipulitkin taas kukoistamaan entiseen malliin.
Alakuvassa yksi valkosipulin kynsi. Ymmärrät varmaan, miksi näitä kasvatan. Makukin on aivan toisenlainen, kuin kaupasta ostetuissa. Omaan suuhuni ikävimpänä koen sellaisen pistävän metallisen maun. Itse kasvatetuissa sitä ei ole ja valkosipulin oma aromi on monivivahteisempi. En myöskään saa migreeniä itsekasvatetuista, vaikka tuontivalkosipuleista saan.
Ihana juttu kun vierailit blogissani ja löysin tieni tänne olisin liittynyt lukijaksi mutta sinulla ei ole tällaista painiketta . Me olemme yrittäneet kasvattaa muutamia kertoja valkosipulia mutta ei onnistu . Mikä siihen on syy en tiedä? Kasvatimme niitä lavakauluksessa teimme kaikki mitä pitää mutta ei .ymmärrän hyvin sinun halusi kasvattaa niitä itse . Me olemme kovia käyttämään valkosipulia ruuassa joten harmittaa kun ei se onnistu .
VastaaPoistaHyviä satoja sinne ja toivottavasti vierailet uudestaan .
Hei, kiitos huomiosta. Minulla oli aiemmin seuraa-linkki, nyt en ymmärrä, mihin se on kadonnut. pitääkin tutkia asetuksia. Valkosipuli kasvaa kyllä sen jälkeen helposti, kunhan on selvinnyt talvesta. Edellistalvi oli haastava ja menetin ison osan istutuksesta. Maa ei ollut riittävän ravinteista, että olisivat juurtuneet jo syksyllä vahvasti. Osa kynsistä kasvoi sitten vuotta myöhässä, eli kynsi voi säilyä maassa hyvänä yli yhden kasvukauden.
Poista