7.2.2024

Haastava talvi mustikoille

 Miten käy pensaille?

Pensasmustikoille näyttää olevan vaikea tällainen talvi, jossa lunta tulee runsaasti ja sää vaihtelee pakkasesta suojaan. Paksu lumipeite painaa suojasäällä niin paljon, että hennot varret eivät kestä painoa. Meillä on pihassa runsaasti pensasmustikkaa, koska nämä nykyiset lajikkeet tuottavat herkullisen makuisia marjoja ja eri lajikkeiden sato kypsyy kivasti eri aikaan, jolloin satokausi on tosi pitkä. Pensasmustikka kukkii myös melko aikaisin keväällä, mikä on mielestäni hyönteisille hyvä juttu.
Ensimmäiset pensaat istutin isoon kuoppaan, jonka täytin kalkitsemattomalla turpeella. Pensaat juroivat pitkän aikaa, eikä satoakaan oikein tullut. Sittemmin ymmärsin, että naapurin kuusi estää sateen pääsemisen maahan. Nykyään tyhjennän vieressä olevan leikkimökin sadevesitynnyrin lapon avulla mustikoille ja kasvu on virkistynyt ja satoakin tulee kivasti. Myöhemmin en enää tehnyt perustuksia samalla tavalla, vaan seuraavaksi kokeilin kaivaa kuopan, johon pohjalle laitoin soraa salaojaksi, sillä maa on savipitoista ja vettyi kylläiseksi tosi helposti. Nykyään maan rakenne on niin hyvä monivuotisen katekäytön ja lierojen vaikutuksesta, että maa pysyy kosteana, mutta ei vety, vaan läpäisee riittävästi, suurimmankin kaatosateen. Hyväkuntoiseen maahan, myöhemmin laitetut pensaat, ovat saaneet enää normaalin kuopan ja katteet. Hyvin ovat lähteneet kasvuun ja satoa on alkanut tulla heti alusta asti. Maaperän kunto on siis tosi tärkeää!

Vanhimmat varret ovat puutuneet jo riittävästi ja pystyvät vastustamaan lumen painoa. Uudemmat oksat ovat liian hentoja ja ovat täysin lumen painamina maassa. Vielä ei pysty tarkistamaan, onko oksia katkennut. Toivottavasti ei, sillä se merkitsisi huonompaa satoa.

Nurinkurisesti, uusimmat pensaat, joissa ei vielä ole monia haaroja, ovat selvinneet ainakin toistaiseksi paremmin. Yleensähän vanhemmat ovat paremmin sopeutuneet ja selviävät koettelemuksista helpommin.Kevättä odotellaan.4 kommenttia:

 1. Mukava tuo ajatus aikaisesta kukinnasta pölyttäjille, tosiaan!
  Eikö sinun tarvitse suojata mustikoita verkolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mustikoilla ei käy juuri mikään lintu. Ihan alkuvaiheessa harakat kävivät varkaissa, mutta nykyään niitäkään ei ole enää. En siis suojaa mustikoita mitenkään satovarkailta.

   Poista
 2. Meillä on kuusi pensasmustikkaa pitkässä lavassa kuoppaan iatuttaessa laitoin rhodo multaa muualla ympäristössä tavallista . Saamme satoa noin kymmenen litraa näistä. Pensailla on kuori kate minkä vedän sen verran sivuun keväällä että lannoitan luomulla . Pitkin kevättä kastellaan säännöllisesti ja myös lannoitan .
  Sain vielä naapurilta kotona kaksi pensasta ne vielä etsii paikkaa . Ovat nyt väliaikaisesti istutuksessa . Lumi on painanut täälläkin oksia mutta aina ne ponnahtaa kuitenkin pystyyn .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin, että lannoitus on tärkeää. Laitoin viime vuonna ensimmäisen kerran luomulannoiterakeita. Kastelen mustikoita sadevedellä. Vieressä on leikkimökki, jonka katolta tulee hurjasti vettä tynnyreihin. Kastelu on tosi tärkeää, muuten marjat jäävät pieniksi. Meillä ei ole koskaan ennen tullut pihaan tällaista, että pensaat painuu. Ollut ilmeisesti eri suunnasta tuulet, kun on kinostunut juuri pensaille. Meillä on haketta ja vaahteralehtisilppua katteena. Maa on tullut tosi muhevaksi vuosien saatossa näillä.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla