27.2.2024

Opin latva-artisokasta ihan uutta

 Onneksi päätin kasvattaa niitä ensi kesänä

Latva-artisokka on kasvina ehkä yksi rumimpia, mitä olen koskaan puutarhassani kasvattanut. Ensimmäisellä kerralla luulin, että olin saanut ihan vääriä siemeniä. En esikasvattanut niitä silloin sisällä, vaan laitoin suoraan penkkiin kasvihuoneeseen laatikkoon, sellaiseen styroksiseen, joissa kuljetetaan esimerkiksi kaloja.


En tiennyt, että latva-artisokka on ohdakkeelle sukua, mutta kun taimet näkee ensimmäistä kertaa, niin yhteys on selviä. Luulin nimittäin, että penkissä kasvaakin ohdakkeita. Katteena oli likaista jätelampaanvillaa ja ruohosilppua. Multa on aina omaa kompostimultaa.


En ollut muutenkaan perehtynyt kasviin kylväessäni. En tiennyt, että siitä tulee siis todella iso, leveydessä. 


Tila ei riittänyt ja taimet joutuivat taipumaan penkistä ulospäin.


Lehdillä on todella mittaa.

Penkkihän tuli tietenkin pieneksi. En myöskään tiennyt, että kasvi on monivuotinen. Seuraavana keväänä yllätyin, kun juurakoista puski uutta kasvua. 


Ne kasvoivat silloin samassa kohopenkissä, jossa on viinirypäleeni ja olin suojannut penkin pakkasharsolla talveksi. Samalla tulin suojanneeksi vahingossa myös latva-artisokat.

No, koska uutta kasvua kun puski maasta, siirsin ne kasvimaahan ja sain toisen sadon. Tässäkään vaiheessa en perehtynyt asiaan sen kummemmin. Olin niin yllättynyt jo siitä, että ylipäätään taimet olivat talvehtineet, vahingossa. Nyt löysin todella hyvän postauksen, josta opin, että latva-artisokka ei ole kaksivuotinen, vaan monivuotinen. 

Tänä vuonna toimin vähän suunnitelmallisemmin. Esikasvatan taimia sisällä, laitan ne sitten kasvihuoneeseen vahvistumaan ja lopulta maahan. Taimia tulee aivan liikaa, mutta uskon, että niille löytyy kyllä ottajia puutarhaharrastajissa. Monivuotisesti kasvatetuista latva-artisokista voi saada paljon paremman sadon, joten nyt pitää vielä ratkaista, miten saa juurakot talvehtimaan tavoitteellisesti. Juurakoita voi myös jakaa, joten yhdestä kylvöstä saa yhä lisää ja lisää kasveja.


Päätin kokeille lehtilannoitusta näille ja muutenkin kasvukaudella kasvihuoneessa. Minulla on vanhoja paineruiskuja ja niillä voisi sumuttaa sellaista ihan todella hienoa sumua lehdille. Lehtien kautta lannoite vaikuttaa nopeammin. Pienille taimille pitää laittaa vain puolet ohjeellisesta lannoitusmäärästä.





5 kommenttia:

  1. Minä en ole kokeillut kasvattaa latva-artisokkaa, joten tämä oli kiva lukea. Maa-artisokka on hyvänmakuinen, mutta saan siitä vatsan kipeäksi, joten ei ole tullut kokeiltua latva-artisokkaa. Todella paljon on samaa näköä kuin ohdakkeella, sukulaisuus käy hyvin ilmi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on maa-artisokassa sama ongelma ja siksi se kasvaa puutarhassani enää vain hyönteisiä varten. Lahjoitan sadon Kuninkaanhaan koulun kotitaloustuntien käyttöön. Onneksi latva-artisokka ei ole sukulainen ja samaa ongelmaa ei ole. Suosittelen kokeilemaan. Mielenkiintoinen kasvi ja jos ei halua satoa, kukka on mielestäni todella hienon värinen ja sekin on hyönteisten suosikki.

      Poista
  2. Maa- artisokka on kyllä hyvin voimallinen kasvussaan. Istutin sitä kerran kukkapenkkiin ja niinhän siinä kävi kuten arvata saattaa, että sen joutui sieltä syksyn lopussa kokonaan poistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin. Siitä voi tulla rikkaruoho. Ensimmäinen palsta-alue, jossa olin, oli täysin maa-artisokan ja maahumalan vallassa. Kaupunki sai toistuvalla äestyksellä lopulta ongelman nujerrettua. Ei ollut helppoa. Itselläni istutukset ovat nurmikolla, josta leikkaan ympäriltä, ajoittain, mikä estää leviämistä. Ja lopulta vastaan tulee asfaltti, joten siihen viimeistään pysähtyy.

      Poista
    2. Latva-artisokalla vastaavaa riskiä ja ongelmaa ei onneksi ole.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla