4.2.2019

Omasta maasta omalle perheelle

Omavaraisuus on monessa esillä. Perhe voi olla omavarainen erilaisissa asioissa ja käytännössä tämä voi tarkoittaa ihan eri asiaa eri perheissä, mutta silti sanalla on jokin tietty kaiku jokaiselle meistä.

Käyn tässä läpi ruuantuotannon omavaraisuutta meidän perheessä. Omavaraisuus ei välttämättä tarkoita ympärivuotista tilannetta, vaan jotain omavaraisuutta voi olla vain kasvukauden ajan tai vain syksyn ajan.


 Herkku Mozarteja viime kesältä. Takaamassa omavaraisuusastetta korkeaksi talven ajalle myös.


Pensaspavut hyvässä alussa viime toukokuulla. Näiden osalta haluan lisätä omavaraisuutta ensi vuodeksi, koko talven ajalle.

Mitä minulle ja perheelleni omavaraisuus merkitsee?

  • Omassa kompostimullassa, omassa pihassa tai palstalla kasvatettua ruokaa, johon ei ole laitettu mitään teollisia väkilannoitteita, ei ole torjuttu kemiallisesti tuholaisia eikä tauteja. En voi käyttää termiä "luomu", sillä en ole rekisteröitynyt luomutuottaja, mutta samoilla menetelmillä ja rajoituksilla pyrin kasvatusta tekemään. Joitain eroja on lisäysaineistossa ja siemenissä, sillä kaikesta ei ole luomua sopivasti saatavilla jne.
  • Vuoden tarpeiksi yrttejä, perunoita, porkkanoita, kelta-, puna- ja valkosipuleita.
  • Pakkaseen herukoita, karviaisia ja vadelmia.
  • Hilloiksi omenoita, luumuja ja  kriikunoita.

Mikä omavaraisuudessa koukuttaa?


  • Riippumattomuus muiden toiminnasta.
  • Säästyvä raha.
  • Maukkaat tuotteet.
  • Varmuus tuotantomenetelmistä ja ruuan puhtaudesta.
  • Mukava yhdessätekeminen perheen kanssa.

Mitä uutta ensi kasvukaudella suunnitelmissa omavaraisuuden suhteen?

  • Enemmän papuja. Säilöntä tuleentuneina, kuivina papuina.
  • Pakkaseen myös herneitä.
  • Enemmän keltasipuleita.
  • Mansikkamaan perustaminen, jotta omat mansikat pakkaseen jatkossa.

28.1.2019

Wintertime? Really an advantage for us, not a harm

There are many good points to be noticed in winter-time.




The winter-time is time for...


Planning time for spring sowing: while enjoying the preserved pastries of the previous growing season, you can think about how much and what to grow next year. Did you harvest something too much last year and the area should be used for something else next year? What do you would like to get more?


Enjoying the harvest of the previous growing season, remembering the fragrance of the summer.


Reading gardening books...


And especially preparing for the soil improvement of the vegetable garden ...


You can collect all the winter ashes and in the spring to help the country warm up with it, and improve the country's structure and nutrient levels. In the use of ash, particular attention must be paid to the fact that the burnt wood must be untreated and that no debris should have been used as a fire.



Winter-time compost is like "turboboosting" for microbial activity in the spring.



The frost of the winter helps to crush the soil by breaking large dumbling. The change is not permanent unless you take care of the soil's structure in the future. You can read more about maintaining the soil structure in the country's structural section. (unfortunately so far in Finnish only, but it can be translated by translate button)

26.1.2019

Talvi puutarhurin apuna

Talvessa on monta hyvää puolta puutarhurointia ajatellen. Se on...



Suunnitteluaikaa kevään kylvöihin: samalla kun nauttii edellisen kasvukauden säilöttyjä antimia, voi miettiä paljonko kannattaa ensi vuonna mitäkin kasvattaa. Onko jotain liikaa ja kasvualaa kannattaa vähentää? Mitä kaipailet enemmän?

Edellisen kasvukauden sadosta nauttimista kesän tuoksua muistellen.

Takkatulen lämmössä istumista ja puutarhakirjojen lukemista.

Ja varsinkin kasvimaan maanparannukseen valmistautumista...

Voit kerätä kaikki talven tuhkat ja keväällä edesauttaa maan lämpenemistä sen avulla sekä parantaa maan rakennetta ja ravinnetasoja. Tuhkan käytössä on erityisesti huomioitava, että poltetun puun pitää olla käsittelemätöntä, eikä sytykkeinä ole saanut käyttää roskia.

Talven kompostit ovat kuin turbobuustaus maan mikrobitoimintaan keväällä.

Talven routa kuohkeuttaa maata rikkomalla isoja tiivistyneitä savikokkareita. Muutos ei ole pysyvää, ellet huolehdi maan ominaisuuksista jatkossa. Mururakenteen ylläpidosta voi lukea lisää maan rakenne-osiosta.



21.1.2019

Hunajan maun ja suutuntuman salaisuus What drives the taste and mouthfeel of honey

Viime kesänä Shopshiresta (Wales) mukana tullut matkatuliainen, hunajakenno,  on nyt lopuillaan.

Maku on silkkinen, ei niin makea kuin mihin kotimaisissa hunajissa olen tottunut. Pitääkö lähteä reissuun uudelleen? (Nyt muistuikin mieleeni, että pitänyt muuten postata teille ihania puutarhajuttuja sieltä, laitanpa korvantaakse, jotta muistan tehdä sen.)

The real honeycomb from Shopshire in Wales is almost eaten now. I am wondering how to get a new one? Should I travel to Wales again? How about an apiary in my own garden? The taste and mouthfeel of this honey is silky, not too sweet and sticky. (btw. I will post some gardening tips from Wales later.)



Mistä ero johtuu? Vaikka ostaisi kotimaista juoksevaa hunajaa pullossa, sen koostumus ei ole sama kuin tästä suoraan mehiläisvahakennosta lusikoidussa hunajassa. Osaisiko joku kertoa, johtuuko ero jostain käsittelystä?

Ehkä jonain päivänä hoidan ihka omaa mehiläispesää. Se parantaisi oman palstani satoa ja muillekin palstalaisille olisi hyötyä siitä.

What drives the difference in taste and mouthfeel? If I compared the taste of this Wales honey with a Finnish liquid one, there is a huge difference in sweetness. Why?

Maybe, someday, I will have an own apiary in my garden. The bees would increase also the yields.