3.2.2020

Yhteiskirjoitussarja: kylvövalmistelut ja puhdetyöt eli siis kevättä rinnassa

Kylvövalmistelut, mitä se tarkoittaa?


Istumista sormien päällä, netistä siemensivujen blokkaamista (siis kyllä... oikeasti, niitä pitää vähän estää pulpahtamasta silmien eteen....) ensimmäiset valmistelut tehdään näin. Hillitään multasormen kutinaa ja kylvökuumeen tarttumista. En ole koskaan sairastanut auto-kuumetta, mutta voin kuvitella sen olevan jotain vastaavaa kuin kylvökuume. Hirmuinen kiire laittaa kaikkia maailman siemeniä itämään, ihan hiukan liian aikaisin, jotta tuloksena on hinteliä ruipeloita ja pahimmassa tapauksessa joutuu tekemään kaiken uudelleen. Tähän ei auta edes karanteeni tai hengityssuoja. Tauti on sisäsyntyinen, toki tarttuu myös herkästi ihmisestä toiseen.


Näitä muistellaan edelliseltä vuodelta..Sitä se on, se kylvövalmistelu...


Toki kaapista käydään vähän väliä kurkkimassa edelliskauden siemenpusseja, järjestetään esikasvatuksen vaativat oikeaan kylvöjärjestykseen kuukauden mukaan, milloin pitää laittaa multiin. Katsastetaan esikasvatusaltaat kuntoon tai ainakin varmistetaan, etteivät ole "taas" hukassa kesän jäljiltä. Tehdään mielessä suunnitelmaa, milloin haetaan hevoskaa palamaan kausariin. Haalitaan kasaan suojausmateriaaleja, ja todetaan jälleen kerran, että edellisvuotiset ovat liian huonossa kunnossa, on hankittava uusia. Ja toisaalta, ehkä se on parempikin, ettei taudit tai tuholaiset pääse tarttumaan. Jostain luin, että suojaharson syövereissä voi olla talvehtimassa edelliskasvukauden tuholaiset. Ei olisi mukavaa ylläpitää tuholaiskasvattamoa tietämättään.Kylvömultaa pitää vähän hankkia, sillä omat kompostimullat ovat liian voimakkaita pienille siemenille. 
Hauskojen kokeilujen tekemistä, ja siitä luitkin jo varmaan viime viikolla. Perunanistutustalkoista tammikuussa! No ei se nyt ihan talkoita vaatinut, että pistelin 2 ituperunaa multiin. Laitoin myös jo ne inkivääritkin kasvamaan. Ihan huomaamattaan tekee kaikenlaista, sen enempää miettimättä, että valmistelee kylvöjä.

Puhdetyöt? 


Mitä ovat nykyajan puhdetyöt? Mitä ne olivat ennen? Wikipedian mukaan "Puhdetyö tarkoittaa perinteisesti sisätyötä, sellaista työtä, jota voitiin tehdä hämärän aikaan tai silloin kun ulkotöihin ei päästy, käsityötä. Sana sai erityismerkityksen jatkosodan aikana, jolloin sillä tarkoitettiin rintamamiesten erityisesti asemasodan aikana tekemiä käsitöitä".

Touhuan kyllä kaiken aikaa jotakin, mutta oikeasti on ihan vaikeaa hahmottaa, ovatko ne sitten puhdetöitä vai jotain muita? Ehkä puhdetöitä ovat koulun myyjäisiin ommeltavat hiusdonitsit, säilytyspussukat ja monet muut myyntiartikkelit. Niitä ompelen iltaisin, kun muut katselevat vaikka jotain ohjelmaa, josta en ole itse kiinnostunut. Saatan tehdä takkaruusuja ns. vastaisen varalle. Tai kirjoittelen näitä blogi-postauksia. Se on muuten rentouttavaa, ihan oikeasti. Saa lennätellä mielikuvista ja unelmia, aatoksia ja pohdintoja. Ja ennenkaikkea, saa jakaa kokemuksia sinun kanssasi.Takkaruusukimppu


Lue, mitä muut bloggaajat ovat tuumanneet valmisteluista ja puhdetöistä. Näkökulmia on yhtä monta  kuin kirjoittajaakin, vaikka aihe on sama kaikilla.

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/02/unelmana-omavaraisempi-elama-kylvot.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/02/omavaraisuutta-vuonna-2020-osa-2.html
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2020/
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/02/esikasvatus-vai-valmiiit-taimet.html
Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2020/02/02/suuntana-omavaraisuus-puhdetoita-ja-kevaan-kylvojen-suunnittelua
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/02/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-2.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2020/02/helmikuun-yhteispostaus-2020.html
Caramellia https://caramellia.fi/helmikuu-2020/
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/02/muistojen-murusia.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-kylvo,-esikasvatus-&-puhdetyot
Rakkautta ja maan antimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/02/suuntana-omavaraisuus-2020-puhteet-ja.html
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2020/02/suuntana-omavaraisempi-elama-tyoleirin.html
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2020/01/suuntana-omavaraisuus-2020-puhdehommia.html
Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=3757
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=1109


16 kommenttia:

 1. Oli muuten haastavaa löytää taimimultaa kaupasta tähän aikaan vuodesta! Jos olisi ihan puutarhamyymälään mennyt, sieltä tietysti olisi sitäkin saanut, mutta tuollaiset normaalit tavarakaupat, joiden valikoimiin kuuluu puutarhatuotteetkin, oli unohtaneet taimimullat kokonaan :D Siemeniä oli varustettu koko seinäkkeen verran, mutta multaosastolla oli orkideamultaa ja tomaattien kasvatussäkkejä :D

  Onnistuneita ja hallittuja esikasvatteluita sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa, nyt kun sanoit sen ääneen, niin toden totta, ei ollut meilläkään vielä taimimultaa. En kaipaillut sitä ostoskoriini, joten en sitä sen kummemmin tuuminut. Ihania kasvatteluja myös Sinulle, olitkin jo laittanut vaikka mitä tulemaan.

   Poista
  2. Minä sain taimimullat erikseen Hankkijan varastosta itse hakien. Eivät olleet vielä laittaneet niitä esille tammikuun alussa. Piti ihan asiasta huomauttaa.

   Poista
  3. hehe... eivät ole vissiin huomanneet katsoa ulos vielä tänä vuonna. 😂🤣 kohta on kiire laittaa puutarhaosastoa kuntoon.

   Poista
 2. Nyt en pääse kylvöjä tekemään, mutta aiempina vuosina taimimullat ovat tosiaan olleet kiven alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös huomannut, että eri taimimullat on hyvinkin erilaisia. Kerran sain sellaista, johon veden imeytyminen oli todella vaikeaa, jos pinta pääsi kuivumaan. Syntyi eräänlainen kalvo pintaan. Nyt on markkinoilla moni uusia tuotteitam istutuspotteihin, joita en ole vielä kokeillut.

   Poista
 3. Kylvökuume on hyvin yleinen tauti heti vuodenvaihteesta alkaen. On vielä hyvin tarttuvaista sorttia :D Ironista kyllä, mutta täällä Pohjois-Savossa, jossa on ollut lunta marraskuun lopulta lähtien, on kylvömultaakin löytynyt jo monesta paikasta. Viime viikolla paikallisessa Hankkijassa oli ihan useampaakin eri kylvömultalaatua tarjolla. Marketeista en ole edes tajunnut etsiä. Enpä muuten ole tullut ajatelleeksikaan, että tuholaiset voisivat talvehtia vanhoissa kasvuharsoissa. Loogista kyllä, kun tarkemmin miettii. Meiltä meni viime kesän tuulissa riekaleiksi monta vanhaa harsoa, joten uusia on joka tapauksessa hankittava. Viime vuonna oli vielä niin paljon tuholaisia, että ehkä ihan hyvä uusia edes kasvimaalle tulevat harsot. Mukavaa helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjois-Savossa on ehkä toisesta syystä pitkät perinteet puutarhailulle. Lieko sieltä perua, että osataan pitää kylvömullat tarjolla jo aikaisin. Mukavaa helmikuuta myös Sinulle!

   Poista
 4. Taidan heti lauantaina mennä kylvömultaostoksille..vaikka vielä vähä piti odottamani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kuume on siis hyvin hyvin tarttuvaa. Jopa verkon kautta.

   Poista
 5. Minäkin hain kylvömultaa ensimmäisiä esikasvatuksia varten kun laimennetukin bokashimulta lienee liian tujua siemenille. Nyt odotellaan sitten piskuisia versoja nousevaksi..

  VastaaPoista
 6. You have a wonderful blog! The topics you write about are very close to me. Thank you for sharing your thoughts!

  I follow you through GFC! If you want, go to my blog :)

  MY NEW POST: I AM GLAD TO BE WITH YOU ♥

  VastaaPoista
 7. Tunnen tuon sormiensyyhyn. Yritin hillitä sitä typerällä keinolla heittää vähän sitä sun tätä kuolleen kasvin ruukkuun. Satoa siitä ei varmaan tule mutta näkeepähän kasvun ihmeen pimeässä Helmikuussa. Jos se rauhoittaisi kun näkee taas kuinka nopeasti asiat kasvaa kun saavat multaa ja vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin kumma, että siitä kuolleenkaan kasvin ruukusta ei malta luopua, vaan sinnikkäästi pyrkii saamaan uutta elämää. "Pahinta" on, että katkenneista viherkasvin oksistakaan ei pysty irrottamaanja laittamaan pois, vaan nekin pitää tökätä multaan jonnekin. Iloisia sekamelskayllätyksiä tuleekin sitten silloin tällöin.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla