31.3.2021

Miten voi lämmittää kasvihuonetta ilman sähköä?

 Melkoinen lämmitysvoima hevoskalla!

10 päivässä lämpötila noussut 46 asteeseen!!!! Lämpö on tänä vuonna 15 astetta korkeampi kuin aiempina vuosina. Erona on, että nyt käytössäni oli aivan tuoretta hevoskaa. Koska lämpötila on nyt näin korkea, päätin tehdä eri tavalla kuin aiemmin. Laitoin suoraan olkien päälle omaa kompostimultaa lämpenemään ja kylvän siihen retiisit ja muut varhaiskasvikset, kunhan multakin on lämmennyt. Aiempina vuosina olen ensin kylvänyt styrox-laatikoihin. Tänä vuonna laitoin laatikkoon vain rucolaa. Viime yönä tarkistin päällä olevien olkien lämpötilan mittarista, 20,7 astetta, vaikka ulkona oli 4 astetta vain. Tässä alkaa jo oikeasti tuntea kevään hyrinää!


4 kommenttia:

 1. Hei! Kuullostaa hyvältä, mutta tarkennatko vielä mitä teit. Laitoitko siis ensin tuoreen lannan, sitten oljet ja sitten siihen päälle mullan? Vai miten laitoit ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kysyt tarkennusta: Aiemmin olen tehnyt niin, että olen ottanut oljet pois ja vähän pidemmälle palaneen hevoskan päälle laittanut oman talvella kertyneen kompostimullan ja sen päälle tarvittaessa laimeampaa ostomultaa kylvöä varten. Kompostimulta on usein liian voimakasta siemenille. Tänä vuonna hevoska oli alle viikon vanhaa, eli todella tuoretta, siksi jätin oljet hevoskan päälle ja olkien päälle laitoin oman kompostimullan. Tällä varmistin, että kerroksista tulee riittävän paksuja ja kuumuus ei ole ihan hillitön enää ylemmissä kerroksissa. Nyt näyttää olleen toimiva ratkaisu. Retiisit, joiden kylvöön laitoin kompostin päälle omaa vanhaa kasvimaanpohjaa, ovat kasvaneet hyvin, samoin taimetetut basilikat, jotka siirsin kasvihuoneen maahan sisältä. Ulkona on ollut nyt viikon verran yöpakkasia, ja basilikatkin ovat hengissä, eli sisälle ei ole pakkanen mennyt, vaikka päivälämpötilatkaan eivät ole nousseet yli 10 asteen pilvisillä sadesäillä. Kasvu on toki hidasta.

   Poista
  2. Kiitos! Tää oliskin hyvä juttu, jos vaan onnistuu saamaan sitä kuumaa tavaraa oikeaan aikaan ��

   Poista
  3. Onneksi materiaalin tuotto on ehtymätöntä ja sekä jo jonkin aikaa palanut että ihan uusi ja kaikki välimuodot näiden väliltä kelpaavat tarkoitukseen. Lämmöntuottokyky voi vaihdella, mutta sitä voi sitten säädellä määrällä ja kerroksen paksuudella.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla