Ammattilaisten ohjeista
Julkisen hankerahan rahoittamana tehty hanketyö on siitä kivaa, että sen tuotokset ovat saatavilla ilmaiseksi myös kotipuutarhureille. Emme joudu tyytymään vanhentuviin oppaisiin ja kirjaston materiaaleihin. Luonnonvarakeskuksen HUKKA-hankkeen tuotos Herneen viljelyopas on netistä ladattavissa.
Monissa kirjoituksissani olen kehunut, miten maukasta on oma sato pakkasesta, nimenomaan herneissä. Eihän pakasteherneet mitään kalliita ole, eli ei siinä rahallisesti säästä, mutta maku on todellakin motivoiva juttu.
Viime vuonna hernesato meni kokonaan tuholaisille. Taimet syötiin ihan pienenä kokonaan. Tänä vuonna olen varautunut moiseen ja etukäteen. Tilasin Biotukselta kaksi isoa suojaverkkoa, joilla suojaan kaalikasvit, porkkanat ja herneet. 17 vuotta sitten, kun kasvatin herneitä isommin ensimmäisen kerran, ei mistään tuholaisista ollut tietoakaan. Kuulin eräältä ammattiviljelijältä, että nykyään tuholaiset ovat lisääntyneet ja syyksi on arveltu viljelyn lisääntyminen. Pienpuutarhoja on todella paljon ja herneen tuholaiset pystyvät nyt lentämään kasvustosta toiseen, koska välimatkat eivät ole enää liian pitkiä.
Herneitä on myös tosi kiva napostella ihan tuoreeltaan ja lisäksi ne toimivat typenkerääjinä, eli lannoittavat maata seuraavaa kasvustoa varten. En tiedä millainen määrä herneitä pitäisi olla, että niihin kyllästyisi. Vielä ei ole tullut sellaista litramäärää vastaan.
Herneitä ei voi kylvää kylmään maahan, joten moni on laittanut niitäkin esikasvatukseen varhaisemman sadon toivossa. Jovelan Johannan blogissa on hauska kourusysteemi: pyöreäpohjaiseen ränniin kylvetään ja taimettumisen jälkeen työnnetään multapötkö rännistä maahan. Jossain toisessa blogissa sanottiin, että multaa voi olla vaikea saada irti rännistä. Riippuu varmaankin mullasta ja juuriston suuruudesta, jos on vaikka jo vähän tarttunut ränniin. Ajattelin, että tätä voisi kokeilla keväällä kasvihuoneen esikasvatuksessa. Pätkä ränniä mahtuu vallan hyvin sinne mukaan.
Herneet ovat minusta melko helppoja kasvatettavia ja herkullisia naposteltavia. Meillä on sen verran vähän kasvimaata, että yleensä herneitä tulee laitettua suoraan puskasta syötäväksi. Niitä ei mitenkään riitä pakastettavaksi. Lähipiirissä on oikeita herneahmatteja. Veljenvaimo ostaa ja syö herneitä valtavia määriä. Kun hän vuosia sitten odotti tytärtään, sanoimme synnytyshuoneen hoitajien mykistyvän nähdessään elämänsä ensimmäisen herneitä synnyttävän äidin.
VastaaPoistaMeillä ei ole ollut herneissä mitään ötököitä. Sen sijaan kaalikasvien kasvattamisesta luopumista olen miettinyt. Tai sitten pitää hankkia mainitsemasi kunnon suojaverkko, jota moni on kehunut. Varmaan myös ilmastomuutoksella on osansa tuholaisten lisääntymisessä ja esiintymispaikkojen laajenemisessa.
Esikasvatus ränninpätkässä kuulostaa hyvältä idealta. Meillä taisi ränninpalat mennä kaatopaikalle kattorempan yhteydessä. Retiiseistä olen saanut hyvin aikaista satoa kylvämällä ne jo varhain kukkalaatikoihin kasvihuoneeseen. Sitä sinä olet jo varmaan kokeillut itsekin.
Teillä on sitten vielä hyvä tilanne, jos herneet ovat turvassa. Herneet ovat siitä mukavia, että niillä tykkäävät herkutella niin lapset kuin aikuisetkin. Retiisit ovat paljon maukkaampia keväällä kasvihuoneessa kasvatettuna, vähän viileässä, samoin kuin myöhään syksyllä uusintakylvönä. Silloin niihin ei muodostu samaa polttavuutta, joka tulee kesähelteillä. Oikein odotan noita kasvihuoneretiisejä. Minulla ne eivät ole lavassa vaan ihan mullassa sen jälkeen, kun pohjalle laitettu hevoska alkaa tuottamaan lämpöä.
PoistaOmat herkkuherneet ovat kyllä ylellisiä. Täällä ne vain kärsivät kuivuudesta, kun minulla on kohopenkit. Toivottavasti saat tänä vuonna hyvän sadon!
VastaaPoistaNyt on kyllä todella suuret odotukset sadosta tulevana kesänä. Viime kesä oli kyllä vaikea kuivuuden kanssa. Oletko ajatellut, että kateviljely auttaisi kuivuutta vastaan, kun pinnasta haihtuvan veden määrä vähenee, yökaste imeytyy maahan ja pienikin sade pääsee myös imeytymään, eikä rankkasateellakaan valu yhtään pois. Kohopenkeissä voi nimitäin joskus sade valua pois alamäkeä.
PoistaTäytyy kokeilla katetta. Minulla on hyötykasvit aina niin puoliunohdettuina muutenkin. Sade varmaan valuisi pois, jos täällä edes joskus kesällä sataisi :-D
PoistaItse laitoin sadevesisaavit jo keräämään sateita, sillä olen huomannut monena vuotena, että kevään sateet pitää saada kaikki talteen.
PoistaHerneet ovat niin herkullisia ja niitä kasvatan reilusti. Meillä kaikki herneet on syöty tuoreena, lähipiirissä on paljon hernehamstereita samaan tapaan kuin Between mainitsi. Minäkään en ole vielä (onneksi) törmännyt herneiden tuholaisiin, mutta en epäile, että sekin aika vielä koittaa. Hyvä vinkki tuo mainitsemasi harso. Viime kesänä en löytänyt herneistä edes yhtään matoa ja se on aika harvinaista.
VastaaPoistaLavassa multa onneksi lämpenee nopeammin kuin avomaalla ja kylvämään pääsee sen vuoksi aikaisemmin, olen käyttänyt alussa hallaharsoa varmistamassa, ettei yö- tai päivälämpö ole liian matala herneille.
Voi teitä onnekkaita, joilla herneet ovat vielä turvassa. Toivotaan, että tämä on meilläkin vain tilapäinen häiriö ja pääsemme takaisin ongelmattomaan herneiden kasvatukseen. Mahtaisikohan olla jotain luonnollista vihollista, jota voisi yrittää houkutella puutarhaan? Pitääkin vähän tutkia asiaa tarkemmin, nyt kun tuli mieleen.
PoistaHerneitä en ole koskaan kasvattanut mutta ehkä joskus ja kaupan pakastus herneitä on vaan tullut ostettua . Uskon että omat on moninverroin parempia .
VastaaPoistameillä ahmitaan herneitä tuoreinakin ihan hurjia määriä. taitaa olla ns. geeneissä, sillä kotiperheessäni on muitakin hernehirmuja 😂. Kannattaa kokeilla.
PoistaHerneet ovat herkkua. Itse viljelemäni syön heti. Kesällä ostan niitä mieluiten torilta. Yleensä myyjät tarjoavat: Osta kolme litraa niin saat sen edulliseen hintaan. Monesti vastaan, että en voi kun syön ne kaikki samantien. Kotitilalla oli aina hernepelto, jossa me kakarat saimme syödä mielemme mukaan. Joskus Helsingilläkin oli pelto, josta sain poimia herneitä.
VastaaPoistaNiinhän siinä aina käy. Ihan sama, miten paljon herneitä on, pitää ne syödä yhdellä kerralla loppuun asti. Pääsen torille kovin harvoin ja marketeissa myytävät herneet ovat usein joko liian pitkälle kasvatettuja tai kuivuneita. Hernepelto lapsille olisi kyllä tosi hieno kokemus.
Poista