29.3.2024

Unelmani toteutuu vihdoinkin!

 Saan uuden kasvihuoneen


Vuosia olen haaveillut ja nyt se toteutuu. Verkkokaupasta löytyi 47 % alennuksella kennomuovinen kasvihuone. Vieläkään ei oikein meinaa uskoa, että tämä on totta.
Itse tehty kasvihuoneeni on palvellut uskollisesti jo keväästä 2017. Hinta-laatu -suhde on ollut valtavan hyvä. Rakentamiseen ostin vain kasvihuonemuovin ja sähköjohtojen suojaputkia kaariksi. Muovi oli laadukasta pisaratonta, eli sisäpuoli on käsitelty sellaiseksi, että kosteus ei muodosta pisaroita. Nyt vanha pinta jo pisaroikin. Kaaria on korjattu moneen kertaan, muovissa on pari reikää, ovi on rakennettu uusiksi lukemattomia kertoja ja muitakin puisia tukirakennelmia on pitänyt vaihtaa lahoamisen vuoksi. Tarvikkeet on kuitenkin aina löytynyt varastosta. Käytän justiinsa niitä, mitä on. Tulee valtavan hyvä mieli, kun saa varastoista kaikkea "turhaa" pois. Tai eihän ne turhia ole, kun niitä voi käyttää vaikka mihin rakentamiseen. Rumia rakennelmat useimmiten ovat, mutta ei haittaa. Pääasia, että toimii ja on käytännöllinen.
Uusi kasvihuoneeni on 8,9 m2 eli pinta-ala melkein kaksinkertaistuu. Nyt vielä pohdin, että jätänkö vanhankin pystyyn uuden viereen, mahtuisi nimittäin. Vanhaa voisi käyttää edelleen hevoskalla lämmitettävänä esikasvatus-kasvarina. Uuden pohja-ala on niin iso, että en taida omin voimin, omalla peräkärryllä, pystyä kuljettamaan niin valtavaa määrää hevoskaa, että sen saisi kuumentumaan samalla tavalla. 

Kaikkein parasta uudessa kasvihuoneessa ovat tuuletusluukut katossa. Ostan niihin ne sellaiset automaattiavaajat, jotta ei tarvitse olla huolissaan liian kuumasta ilmasta. Satomäärä varmasti paranee tomaateissa. Tomaatti on nimittäin tarkka siitä, että ei ole liian kuuma ilma.
Ratkaisematta on vielä, miten saan ikkunoihin hyönteisverkot, jotta tuuletuksen mukana ei tule kaiken maailman tuholaiset. Oveen laitan sellaisen magneetilla sulkeutuvan verkon, joita on ihan kodeissakin ovissa käytössä.

Kastelun hoidan samalla tavalla tihkulla kuin aiemminkin, mutta pitää ratkaista, mihin laitan vesitynnyrin. Vanhassa oli helppo tehdä muoviin reikä letkulle ja tynnyri on ulkopuolella. Kennoseinään en halua yhtään ylimääräistä reikää.

Lämmittävä hevoska pidentää kasvukautta ja taimetukset saa kausariin ajoissa luonnonvaloa saamaan.


Korkeutta nostan laittamalla joko sokkelin alaosaan korotusta tai kaivan pohjan samalla tavalla maan alle kuin vanhassakin on menetelmänä. Silloin kasvatukset ovat maan pinnalla ja koko kasvihuoneen korkeus on hyödynnettävissä. Tänä keväänä on ensimmäistä kertaa tosin tilanne, että kasvihuone on lähinnä uima-allas. Maanpinnalta on valunut todella paljon vettä, ja koska tonttimme on savimaata, imeytyminen on todella hidasta. Toki tämä on nyt hyvä tieto, sillä olin suunnitellut laittavani pohjalle savikerroksen helpottamaan kastelun jäämistä kasvustoille. Nyt tiedän, että lisäsavea ei tarvita. Maa on jo riittävän savista alapuolella.

Kasvihuoneeseen laitan tomaatit ja kurkut, kuten tähänkin asti. Tilaa on enemmän, joten saan lisää taimia ja kuitenkin pysyy kasvustot ilmavina. Odotan tulevaa kasvukautta aivan valtavasti.
6 kommenttia:

 1. Onnea uudelle kasvihuoneelle! Miten hienoa, liki 9 neliötä kasvutilaa on mukava lisä. Vieläpä näin kevään korvalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olen odottanut tätä todella paljon. Nyt vain odotellaan maan sulamista, että voi tehdä kunnon perustukset.

   Poista
 2. Onnittelut hyvästä hankinnasta. Tulee kivan kokoinen kasvihuone.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olen vuosia kasvattanut tuossa minikasvihuoneessa ja siitäkin saanut paljon satoa. Uskon, että tuo uusi on nyt sopiva. Isompi olisi varmaan jo hankala satomäärän kannalta. Kaikkea ei ehdi syödä ja säilömisresurssitkin ovat kuitenkin rajalliset.

   Poista
 3. Upeeta, mahtavaa.
  Meidän "vihervastaava" rakensi kasvihuoneen vanhoista ikkunoista... Kaunis idea, mutta ..ikkunat olivat lämpölasia, joten ei tarvita mielikivitusta siihen, miten kävi🙈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Automaattisesti avautuvat tuuletusluukut ovat ymmärtääkseni tosi tärkeitä. Ei tarvitse olla vahtimassa lämpötiloja, vaan luukut avautuvat kaasun avulla aina tarvittaessa. Sellaiset tulee minulle. Vanhaa pientä kasvihuonetta olen varjostanut verkoilla. Ehkä uuttakin tarvitsee silti myös varjostaa pahimpina helteinä.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla