15.3.2024

Latvikset siirretty isompiin ruukkuihin

 siis mitkä? Latva-artisokat, tuttavallisemmin latvikset

Koen valtavan hankalaksi lausua tiettyjä sanoja, kuten esimerkiksi latva-artisokka, auringonkukka ja varsinkin auringonkukansiemenet. Jotta ei aina tarvitse tuskastua puuroutuvista sanoista, on niille kehitetty helpommat muodot, joita käytän apupuutarhurin kanssa. Latva-artisokat ovat latviksia. Auringonkukka-jutuille ei vain meinaa löytyä mitään. Pitää ehkä jättää koko sana käyttämättä. Jos sinulla on joku hyvä ehdotus, niin olisi kiva, jos laittaisit sen kommentteihin. Apua kaipaan.

Kylvö onnistui valtavan hyvin, lähes kaikki siemenet itivät. Nyt siirtovaiheessa tappioksi tuli kaksi taimea. Onnistuin katkaisemaan niiden juuret. Multa oli vähän liian kosteaa ja ikään kuin jumiutui ruukun reunaan adheesion voimalla, eli vesimolekyylien avulla, ohuena vesivaippana. Nyt taimet näyttävät aivan reppanoilta, toivottavasti selviävät järkytyksestä.
Laitoin ne uuteen hyllykkööni, jonka ostin tutulta. Hän on käyttänyt sitä chilien kasvatukseen. Uskon, että jos lamput kasvattivat chilit, niin kasvavat kyllä minunkin taimeni, jotka eivät ole ymmärtääkseni lainkaan niin vaateliaita kuin chilit. Niitä en ole onnistunut koskaan kasvattamaan satoon asti. Vuorasin takaa ja sivulta foliolla, jota valoa heijastuu niistä takaisin. Valot ovat ajastimella, niin ei tarvitse käydä aamuin illoin huolehtimassa valoista.

4 päivää jälkeen kaksi taimea näyttää edelleen melko heikoilta. Ehkä menetän ne vielä.

Latva-artisokasta aiempi kirjoitus.6 kommenttia:

 1. Suuremmat ruukut tekevät varmasti hyvää myös latva-artisokan taimille. Pidetään peukkuja, että kaksi kärsinyttä vielä tokenee. Luulisi tuon kasvatushyllyn toimivan hyvin. Minullakin on joitain ”hankalia” sanoja, mutta auringonkukka ei kuulu niihin ;D. Ei pullahda valitettavasti mieleen sopivaa lempinimeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen huomasin, että jopa ne kaksi, jotka menivät poikki, ovat lähteneet kasvuun. Tuikkasin ne huvikseen samaan ruukkuun ja nyt ne kasvavat. En olisi kyllä uskonut.

   Poista
  2. Kutsun auringonkukkia lempinimellä aukkis:)

   Poista
  3. Päivin viestiin kommenttina🙂

   Poista
  4. Taidanpa kokeilla tuota Aukkista! Kiitos 😊. Kevät antaa vain odottaa itseään, pitäisi kohta saada taimet kasvihuoneeseen. Ovat kohta liian kookkaita hyllyyni.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla