31.3.2024

Harson alta paljastuu

Inkivääri


Ensimmäisen kasvatuskerran inkivääri kasvimaalle siirrettynä.


Ensimmäisen kerran innostuin kasvattamaan inkivääriä vuonna 2020, kun luin, että kaupassa myytävät inkiväärijuuret voivat olla jopa 2 vuotta vanhoja. Lisäksi selvisi, että tuore inkivääri on ihan erilaista kuin kauppaversio. Netistä löytyi paljon ohjeita istutuksesta. Toisissa ohjeissa sanotaan, että multaan laitetaan se koko juuri ja kun alkuja alkaa kasvaa, ne irrotetaan toisistaan. Toisissa ohjeissa neuvotaan paloittelemaan juuri ja laittamaan hyvin kosteaan multaan. Noudatin tätä jälkimmäistä ohjetta ja istutuskuvat ovat vanhassa kirjoituksessani.


Istutus juurenpalasilla kosteaan multaan.


Kasvu alkoi hyvin ja siirrot suurempiin ruukkuihin kasvihuoneeseen. Sen jälkeen alkoivat vastoinkäymiset, sillä inkivääri on vihannespunkki-imuri. Menetin koko sadon vihannespunkille. Seuraavana vuonna vihannespunkki iski jo sisällä taimiin, eikä jäänyt mitään ulos siirrettävää.

Vanha sanontakin sanoo, että "yrittänyttä ei laiteta" ja "kolmas kerta toden sanoo", eli laitoin nyt tänä vuonna inkiväärit uudelleen multiin ja suojasin kasvuston huolellisesti harsolla, enkä ota sitä pois lainkaan.



Tältä inkivääri näyttää, kun alkuja alkaa kasvaa juuresta pintaan.



Harsoon tarvii saada korotustekniikka, jotta kasvavat taimet saa pysymään suorina. Minulla on metallikaaret, joilla harso pysyy koholla, eikä lepää taimen päällä.



Nyt olen tarkkana ja jos vihannespunkki ilmestyy, torjun heti torjuntaeliöillä. Kasvihuoneessa pitää kurkkujakin seurata koko ajan, sillä vihannespunkkipopulaatio voi räjähtää viikossa hallitsemattomaksi. En ole siis vieläkään päässyt maistamaan itse kasvatettua tuoretta inkivääriä, mutta ehkä tänä vuonna on se ensimmäinen kerta. Pieneksi pilkottu valkosipuli kuumassa vedessä hunajan kanssa on todella herkullista talvi-iltajuomaa.






2 kommenttia:

  1. Onnea toimeen! Joka vuosi olet jotain oppinut. Sinnikkäästi kun yrittää, niin kyllä vielä joku päivä onnistuu. Itse yritin kerran inkivääriä sisäkasvina, mutta ei viihtynyt, ja sitten olikin jo syksy ja se kuoli valon puutteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tällaistahan tämä puutarhurointi on, koko ajan oppii uutta, joskus onnistuu ja joskus ei, kuitenkin aina on mukavaa ja jotain onnistuu aina.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla